Genel

İçişleri Bakanı Soylu, ölümlü trafik kazalarının azaldığı bilgisini paylaştı

İçişleri Bakanı Soylu, "2011'e göre 2019'da motorlu taşıt sayısı yüzde 44, 
sürücü sayısı yüzde 34, genel nüfus sayısı yüzde 11,3 artmasına rağmen ölümlü kazalarda yüzde 32,2, kaza yeri ölümlerinde yüzde 34,2 azalma sağlanmıştır." dedi.

İçişleri Bakanı Soylu, ölümlü trafik kazalarının azaldığı bilgisini paylaştı
03-03-2020 16:41

Ä°çiÅŸleri Bakanı Süleyman Soylu, Emniyet Genel MüdürlüÄŸü'nde düzenlenen "Kara Yolu Trafik GüvenliÄŸi Stratejisi ve EÅŸgüdüm Kurulu 5. Toplantısı"na katıldı. Karayolu Trafik Stratejisi Eşgüdüm Kurulu toplantılarının temelinde 2009'da Moskova’da yapılan "1. Küresel Kara Yolu Güvenliği Bakanlar Konferansı"nın yattığını belirten Soylu, bu toplantının ikincisinin, 2015'de Brezilya'da ve üçüncüsünün de 10 gün önce Stockholm'de gerçekleştirildiÄŸini hatırlattı.

Soylu, ilk toplantıda 2011-2020 yılları arasında küresel ölçekte
 trafik kazaları sonucu yaşanan can kayıplarının
 yüzde 50 azaltılmasının hedef olarak belirlendiÄŸini, ikinci konferansta bu hedefin, 2020 yerine 2030 yılı olarak revize edildiÄŸini bildirdi.

Dünyada her yıl trafik kazalarında ortalama
 1 milyon 350 bin kişinin hayatını kaybettiÄŸine iÅŸaret eden Soylu, kara yolu güvenliği meselesinin, sadece Türkiye'de deÄŸil küresel ölçekte de önemli bir problem olarak algılanan ve çözülmeye çalışılan bir sorun olduÄŸunu ifade etti.

Soylu, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, 
2000-2016 yılları arasında 100 bin kişi başına düşen ölüm oranındaki azalışın dünyada 3,2 olduÄŸunu, Türkiye'de 2015-2019 yılları arasında
ki azalışın yüzde 32 olarak gerçekleÅŸtiÄŸini söyledi.

Almanya'da 2018'de meydana gelen 2,6 milyon trafik kazasında 3 bin 275 kiÅŸinin hayatını kaybetmesine karşın, aynı yıl Türkiye'de meydana gelen 1,2 milyon trafik kazasında 6 bin 675 kiÅŸinin can verdiÄŸini belirten Soylu, Almanya'daki kaza sayısının Türkiye'den fazla olmasına raÄŸmen can kaybının daha az olduÄŸuna dikkati çekti.

"2019'da trafik kazalarında 5 bin 473 kişi hayatını kaybetti"

Ä°çişleri Bakanlığı olarak 
2011-2020 yılları arasında trafik kazalarından kaynaklı ölümleri yüzde 50 oranında azaltabilmek amacıyla "Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı"nı hazırladıklarını anımsatan Soylu, ÅŸu bilgileri verdi:

"2011'e göre 2019'da motorlu taşıt sayısı yüzde 44, 
sürücü sayısı yüzde 34, genel nüfus sayısı yüzde 11,3 artmasına rağmen ölümlü kazalarda yüzde 32,2, kaza yeri ölümlerinde yüzde 34,2 azalma sağlanmıştır. 2011'de 100 bin araç başına ölüm sayısı 23,8 olmuşken, 2019'da bu sayı 10,9 olmuş ve 2020 yıl sonu hedefi olan
 11,9'un altına düşmüştür. Yani esas itibarıyla 
2009'da yapılan ilk uluslararası konferansta 2020 için belirlenen ve daha sonra 2030 olarak revize edilen hedefi, Türkiye olarak herhangi bir revize yapmadan yakalamış olduk. 2018'de trafik kazalarında 6 bin 675 vatandaşımızı kaybetmiştik, 
2019'da ise hem olay yeri hem de hastane ölümleri dahil olmak üzere bu sayı 5 bin 473 olarak gerçekleşmiştir. 
Yani sadece 2018'e göre 2019'da trafik kazalarında hastane ölümleri dahil 1202 kişi daha az can kaybı yaşanmıştır."

2018'in ekim ayında yaya öncelikli trafik anlayışına geçildiÄŸini kaydeden Soylu, bu uygulamayla yaya ölümlerinin bir yılda
 yüzde 22 azalışla 495'ten 385'e çekmeyi başardıklarını dile getirdi.

Åžehirler arası otobüslerin kaza oranları

Åžehirler arası otobüs taşımacılığının halen istedikleri seviyeye gelmediÄŸini söyleyen Soylu, Türkiye'deki tüm araçların içinde kazaya karışanların oranının yüzde 1,2, tüm otobüsler içinde kazaya karışan otobüslerin oranının yüzde 2,8, şehirler arası yolcu taşımacılığı yapan tüm otobüsler içinde kazaya karışanların oranı ise yüzde 6,4 olduÄŸunu bildirdi.

Soylu, ÅŸöyle devam etti:

"Herkes sorumluluklarını yerine getirsin. Bizim milletimize karşı hepimizin ayrı sorumluluÄŸu var. Kuralları uygulamamak, otobüs ÅŸoförü maliyetinden kaçacağım diye otobüs ÅŸoförü çalıştırmak deÄŸil, ehliyet kiralayarak takografa iki-üç ehliyet takarak meselenin çözümünü cebinize girecek paranın artırılmasında bulabilirsiniz ama biz insanların hayatlarını tehlikeye attırmayacağız. Kaza yapanların yanı sıra bir de ucuz yakıt ve diÄŸer sebeplerle çıkan otobüs yangını vakaları var. Burada sektörün artık kendisini sorgulamasını istiyoruz. Sektörün halen bu rakamlarda gezinmesi, 
halen beklediğimiz standartlara gelmemesi, 
bizim açımızdan kabul edilebilir bir mesele değildir."

"Bu bir zihniyet meselesidir, bu zihniyetin artık değişmesinin zamanı gelmiştir" ifadesini kullanan Soylu, "Otobüsler açısından mart ayından itibaren yıl sonuna kadar ölçekleyebileceÄŸimiz, ölçümünü yapabileceÄŸimiz tüm yerlerde sıkı yönetim ilan edilmiÅŸtir." dedi.

Otobüs firmalarına yükümlülüklerini yerine getirme çaÄŸrısında bulunan Soylu, bunları yerine getirmeyen firmaların, trafik kazalarına karışma oranı, riskli araç sürme oranı ve yaptıkları hataları kamuoyuyla tek tek paylaÅŸacaklarını söyledi.

Soylu, hedef dönem içinde trafiğe kayıtlı araç sayısının yüzde 44 artmasına raÄŸmen, kazaların bu oranda artmamasının en büyük sebeplerinden birisinin, Avrupa standartlarındaki kara yollarının Türkiye'de bulunmasına iÅŸaret etti.

Kazaların azaltılmasındaki diÄŸer etkenleri anlatan Soylu, 2018'den bugüne kadar 5 bin 800 emniyet personelinin, doğrudan trafik birimlerine ataması yapıldığını ayrıca ehliyet iÅŸlemlerinin nüfusa, trafik tescil belgesi iÅŸlemlerinin noterlere devriyle o alanda çalışan 3 bin personelden 2 bin 500'ünü de sahaya çıkardıklarını anlattı.

"Ana ilkelerimizden biri, algılanan yakalanma riski duygusunu artırmak"

Soylu, konuÅŸmasına ÅŸöyle devam etti:

"Åžehirler arası yollarda 
her 20 kilometreye bir trafik ekibi düşüyorken, 
yaptığımız personel takviyesiyle bu sayı 16 kilometreye düşmüştür. Nüfus bakımından da her 23 bin kişiye bir trafik ekibi düşüyorken, bu atamalarla sayı 17 bin kişiye bir ekip olarak güncellenmiştir. Ayrıca motosiklet, drone gibi teknik ekipman alımına, havadan trafik denetimlerine de ağırlık verdik. Ä°lk olarak 284 motosiklet aldık, ardından 250 adet daha alarak illerimize dağıtımını yaptık. Ana ilkelerimizden biri, ceza sayısını artırmak yerine algılanan yakalanma riski duygusunu artırmak, insanları trafikte hata yapmaktan caydırmaktı."

Trafik güvenliÄŸine iliÅŸkin çalışma ve kampanyalara deÄŸinen Soylu, "Geleceğin sürücülerini yetiştirmeye, 
mevcut sürücülerin de trafik alışkanlıklarını değiştirmeye odaklandık. Bu konularda pek çok proje ortaya koyduk. 
Hatta uyuşturucu kaçakçılarından ele geçirdiğimiz tırları, modifiye edip trafik eğitim tırı haline getirdik." dedi.

"2011-2020 Kara Yolları Trafik Güvenliği Stratejik Planı"nın tamamlanmak üzere olduÄŸuna iÅŸaret eden Soylu, söz konusu toplantıyla 2021-2030 planı çalışmalarına baÅŸlandığını söyledi.

Yeni strateji "güvenli sistem" olarak belirlendi

Bu çalışmalarda "güvenli sistem" yaklaşımıyla hareket edileceÄŸini belirten Soylu, insanları hata yapmayacak hale getirmeye çalışmanın yanı sıra trafikteki olası hatalarını telafi edecek ve örtecek bir sistem geliştirmenin peşinde olmak gerektiÄŸini ifade etti.

Soylu, "güvenli sistem"in olmazsa olmazının, 
tüm kurumların koordinasyonunu sağlamak olduÄŸunu vurguladı.

"Bugünden sonra artık trafik güvenliğinin kılcallarına iniyoruz." diyen Soylu, bu meselenin aşılacağına inandığını kaydetti.

Toplantıda, Ä°çiÅŸleri Bakan Yardımcısı Muhterem Ä°nce, Emniyet Genel Müdürü Mehmet AktaÅŸ, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, Ä°ller Ä°daresi Genel Müdürü Ali Çelik, ilgili bakanlıkların bakan yardımcıları, kurum ve kuruluÅŸların temsilcileri de yer aldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER