Ä°çiÅŸleri Bakanı Süleyman Soylu, "Afet Riskini Azaltma ve Deprem Toplantısı"nda, deprem gözlem istasyonu sayısının 1100 olduÄŸunu ve bu alanda ikinci büyük deprem gözlem ağına sahip olunduÄŸunu söyledi.
AFAD BaÅŸkanlığının 81 il müdürlüÄŸü, 11 birlik müdürlüÄŸü, yaklaşık 6 bin personeli, çeÅŸitli tonaj ve tipte 352 müdahale aracı, yurt sathında 26 lojistik deposu, 52 de lojistik destek deposu bulunduÄŸunu belirten Soylu, bunun yanı sıra AFAD BaÅŸkanlığının, sadece afetlere müdahalede deÄŸil, afet yönetiminde çatı kuruluÅŸ olarak da önemli bir konuma geldiÄŸini anlattı.
Bakan Soylu, AFAD BaÅŸkanlığının, bir afet yönetim stratejisi oluÅŸturmayı baÅŸardığını aktararak, "Deprem veya baÅŸka bir doÄŸal afetle ilgili olarak, bugün sadece afet anındaki kurtarma çalışmalarını planlamıyoruz. Meseleyi, 'afet öncesi', 'afet anı' ve 'afet sonrası hayatın normalleÅŸmesi' olmak üzere üç ana baÅŸlıkta toparlamaya çalışıyoruz." diye konuÅŸtu.
Türkiye afet müdahale sisteminin üç katmandan oluÅŸtuÄŸunu belirten Soylu, ÅŸöyle devam etti:
"En üstte Türkiye Afet Müdahale Planı vardır. Bunun altında 81 Ä°l Afet ve Acil Durum Müdahale Planı, il planlarının altında da Çalışma Grubu Operasyon Planları yer almaktadır. Bu planlarla afet ve acil durumlarda ihtiyaç duyulan ülke çapında 28, il düzeyinde 26 acil hizmet sorumlusu kurumları belirledik. Bunların destek ve çözüm ortakları kurumları da tayin ettik. Tüm bakanlıklar ve kurumların, afet anındaki görevlerini, neyi nasıl yapacaklarını net olarak belirledik."
"Depremde olası iletiÅŸim ve trafik sorunları üzerinde çalışılıyor"Süleyman Soylu, olası büyük Ä°stanbul depremi sonrasında yaÅŸanabilecek iletiÅŸim ve trafik sorunları üzerinde çalıştıklarını ifade ederek, ÅŸunları kaydetti:
"Ä°letiÅŸim üzerinde hummalı bir çalışma yapıyoruz. Ä°nÅŸallah bu sorunu çözeceÄŸiz. Ortak bir deprem hattı oluÅŸturmaya çalışıyoruz. VatandaÅŸlarımızı bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Ancak trafik meselesi, bunları konuÅŸmak zorundayız. Bir, ambulanslar binaya ulaÅŸamaz. Ä°ki, aldığı hastaları hastaneye götüremez. Bu bir gerçek. Buna ait tedbirleri de çalışıyoruz. Ä°stanbul depremini konuÅŸuyoruz. Fiziki olarak sadece Ä°stanbulluları etkiler ama ekonomik olarak bütün Türkiye'yi etkiler. Dolayısıyla meseleye çok geniÅŸ bir pencereden bakmak durumundayız. DiÄŸer illerimiz de aynı ÅŸekilde. EÄŸer çocuklarımıza hem binaları güçlü hem de ekonomisi güçlü bir ülke bırakmak istiyorsak, bu salonda konuÅŸtuklarımızı kendi görev alanlarımıza taşımalıyız. Sahada bunları uygulamalı, engellerle karşılaşıyorsak da buna çare bulmak zorundayız. Gerek ülkemizin gerekse bölgemizin yoÄŸun gündeminin, deprem gündemini perdelemesine izin vermemeliyiz."
"Arama Kurtarma BirliÄŸi oluÅŸturulması için adım atınız"Televizyonlar için deprem eÄŸitimine baÅŸlayacaklarını vurgulayan Soylu, özellikle muhabirlerin, "Deprem haberi nasıl verilir, nasıl verilmesi lazım, ne söylenmesi lazım?" konularında bilgilendirileceÄŸini aktardı.
Ä°çiÅŸleri Bakanı Soylu, belediyelere bazı tavsiyelerde bulunduklarına dikkati çekerek, "Tavsiyemiz, Arama Kurtarma BirliÄŸi oluÅŸturma konusunda adım atmanızdır. Özellikle büyük belediyelerin tamamına tavsiyemiz budur. Büyük Ä°stanbul depreminin hesabını yapıyoruz. Çok adama ihtiyacımız var." dedi.
Toplantıya, Ä°çiÅŸleri Bakan Yardımcısı Ä°smail Çataklı, AFAD BaÅŸkanı Mehmet GüllüoÄŸlu, Ankara Valisi Vasip Åžahin, Türkiye Belediyeler BirliÄŸi BaÅŸkanı Fatma Åžahin ile diÄŸer ilgililer katıldı.