Ekonomi

İç piyasaya yönelen çelik üreticisi sıkıntı yaşıyor

Müteahhitlerle çelik üreticileri arasında tartışmalara neden olan inşaat çeliğinde arz sıkıntısını gidermek adına ihracat siparişlerini erteleyenler yurt içinde bekledikleri talebin gelmemesi nedeniyle sıkıntı yaşıyor.

İç piyasaya yönelen çelik üreticisi sıkıntı yaşıyor
19-07-2017 15:14

ANKARA (AA) - Erdal Çelikel - Müteahhitlerle çelik üreticileri arasında tartışmalara neden olan inÅŸaat çeliÄŸinde iç piyasada yaÅŸanan arz sorununu gidermek adına ihracat sipariÅŸlerini erteleyen üreticiler yurt içinden yeterli talep gelmemesi nedeniyle sıkıntı yaşıyor.

Müteahhitlerin inÅŸaat çeliÄŸi bulunamadığı iddiasıyla ithalatın kolaylaÅŸtırılması isteÄŸinin ardından birçok çelik üreticisi ihracat sipariÅŸlerinin teslimini ötelemek ve yurt içi piyasaya yönelik üretim yapmaya yönelmiÅŸti.

Söz konusu geliÅŸmelerin etkisiyle temmuz ayının ilk iki haftasında inÅŸaat çeliÄŸi ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 64 azalarak 256 bin tondan 92,4 bin tona gerilerken, ihracat için ayrılan ürünlere iç piyasada beklenen talebin gelmemesi birçok çelik üreticisini zor durumda bıraktı.

Türkiye Çelik Üreticileri DerneÄŸi (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan, geçmiÅŸ yıllarda temmuz ayında ihracatta canlanma yaÅŸandığına iÅŸaret ederek, bu yıl bu durumun tersine döndüÄŸünü söyledi. Yayan, inÅŸaat çeliÄŸi ihracatının 1 Ocak-16 Temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18 azalarak 3 milyon 320 bin tona gerilediÄŸini dile getirdi.

YaÅŸanan düÅŸüÅŸte çelik üreticilerinin yurt içindeki talebi karşılamak adına ihracat sipariÅŸlerini ertelemelerinin de etkili olduÄŸuna iÅŸaret eden Yayan, "Bazı üreticilerimiz geçici olarak ortaya çıkan arz sıkıntısını aÅŸabilmek için ihracat kontratlarını askıya aldı. Bunu müÅŸterilerinin onayını alarak gerçekleÅŸtirenlerin yanı sıra sipariÅŸleri geciktirdiÄŸi için ceza ödeyenler de oldu. Askıya aldığınız kontrat iliÅŸkilerinize gölge düÅŸürüyor. Daha sonraki baÄŸlantılarınızda sizi güven açısından sıkıntıya sokuyor." diye konuÅŸtu

"Çelik sektörüne baskı yapmak uygun deÄŸil"

Yayan, inÅŸaat çeliÄŸinde arz sorununun kalıcı olmadığını her fırsatta dile getirdiklerini anlatarak, "Problem, müteahhitlerin almaları gereken pozisyonu zamanında almamalarından kaynaklandı. Meseleyi piyasa mekanizmasının çözmesini beklemek yerine çelik sektörüne baskı yapmak uygun deÄŸildi." ifadesini kullandı.

Birçok üreticinin ihracat amaçlı ürettiÄŸi malları stokta bekletmelerine karşın bu mallara iç piyasadan talep gelmediÄŸinin altını çizen Yayan, "Ä°nÅŸaat çeliÄŸi konusunda suni bir ortam oluÅŸturuldu ve bunun faturasını sektör olarak biz ödedik. Bu ortamı oluÅŸturanlar ise herhangi bir sıkıntıyla karşı karşıya kalmadı." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER