Gündem

İbn-i Sina'nın İrlanda diline çevrilmiş 'Tıbbın Kanunu' kitabına ait metin bulundu

Müslüman tıp ve bilim adamı olan İbni Sina tarafından yazılan Tıbbın Kanunu kitabından İrlanda diline tercüme edilmiş el yazması bir metin bir kitaba dikilmiş halde bulundu.

İbn-i Sina'nın İrlanda diline çevrilmiş 'Tıbbın Kanunu' kitabına ait metin bulundu
08-03-2019 00:27

İbn-i Sna'nın Tıbbın Kanunu kitabının İrlanda diline çevrildiğini kanıtlayan ve bir kitabı bağlamak için kullanılan 15. yüzyıldan kalma el yazması metin bulundu. El yazması metin kesilmiş, katlanmış ve 1530'larda Londra'da basılmış yerel yönetim hakkında cep boyutunda bir Latince el kitabına kapak olarak dikilmiş halde bulundu.

Kitap 16. yüzyıldan beri Cornwall bölgesinde yaşayan bir İngiliz aileye ait. Aile geçen yıl kitapla ilgili meraklarını gidermek için University College Cork profesörü modern İrlandalı Pdraig Machin'e danıştı.
Dublin İleri Araştırmalar Enstitüsü'nden Ortaçağ'da İrlanda tıbbı konusunda uzman olan Profesör Aoibheann Nic Dhonnchadha, metni 980 ve 1037 yılları arasında yaşayan ve İslamın altın çağının en etkili alimlerinden İbni Sina'nın Tıbbın Kanunu kitabının İrlanda diline çevirisi olarak tanımladı.

Kaynak: IHA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER