Genel

İBB'nin işgali davasında 52 sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis talebi

15 Temmuz darbe girişimi sırasında İBB'nin işgali ve burada çıkan olaylarda 14 kişinin şehit edilmesiyle ilgili görülen davada 52 sanığın ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istendi.

İBB'nin işgali davasında 52 sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis talebi
14-05-2018 16:51

Ä°STANBUL (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe giriÅŸimi sırasında Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi'nin (Ä°BB) iÅŸgali ve burada çıkan olaylarda Prof. Dr. Ä°lhan Varank'ın da aralarında bulunduÄŸu 14 kiÅŸinin ÅŸehit edilmesiyle ilgili 52 sanığın yargılandığı davada, tüm sanıkların "Anayasa'yı ihlal" suçundan ağırlaÅŸtırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep edildi.

Ä°stanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Ä°stanbul Bölge Adliye Mahkemesi'ndeki büyük salonda yapılan duruÅŸmaya, bazı tutuklu sanıklar ile avukatları katıldı.

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, BaÅŸbakanlık ve Ä°BB'nin avukatları ile gazi ve ÅŸehit yakınları olan müÅŸtekiler de duruÅŸmada hazır bulundu.

DuruÅŸmada, Cumhuriyet Savcısı Eray Akkavak esas hakkındaki mütalaasını açıkladı.

Mütalaada, 52 sanığın "Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüÄŸü düzeni ortadan kaldırmaya teÅŸebbüs etme" suçundan ağırlaÅŸtırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep edildi.

Ä°ddianameden

Ä°ddianamede biri albay, 3'ü yüzbaşı, biri teÄŸmen, biri asteÄŸmen, ikisi uzman çavuÅŸ ve 42'si de er olmak üzere 50 tutuklu sanık yer alıyor.

Ä°ddianamede darbe giriÅŸimini engellemeye çalışan vatandaÅŸlar ve emniyet güçlerinin üzerilerine açılan ateÅŸ sonucu Prof. Dr. Ä°lhan Varank'ın da aralarında bulunduÄŸu 14 kiÅŸinin ÅŸehit olduÄŸu, 152 kiÅŸinin ise yaralandığı belirtiliyor.

Ä°ddianamede, darbe giriÅŸimi sırasında 47. Motorlu Piyade Alay Komutanlığı 2. Tabur 4. Bölük emrinde görevli subay, uzman çavuÅŸ ve sanık erler ile söz konusu alayın faaliyetlerini darbe giriÅŸimi kapsamında takviye etmek amacıyla görevlendirilen kurmay subay ve kurmay öÄŸrenci subay sanıkların eylemleri anlatılıyor.

Ä°ddianamede, Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi'nin iÅŸgal edilmesi için 53 sanığın görevlendirildiÄŸi kaydediliyor.

Ä°ddianamede, 50 sanığın ''anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teÅŸebbüs etmek'', ''Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teÅŸebbüs etmek'' ve ''TBMM'yi ortadan kaldırmaya teÅŸebbüs etmek'' suçlarından üçer kez ağırlaÅŸtırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep edilirken, bazı sanıkların çeÅŸitli suçlardan hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

"Gelene ateş edin, mermileri boşa harcamayın" emri

Ä°ddianamede, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın çaÄŸrısı üzerine darbe giriÅŸimini engellemeye çalışan vatandaÅŸların, kamera görüntülerine göre saat 00.56 sıralarında HaÅŸim Ä°ÅŸcan Geçidi önünde toplanmaya baÅŸladıkları aktarılarak, vatandaÅŸların sanıkları ikna etmeye çalıştıkları ayrıca olay yerine gelen emniyet güçlerinin de sanıklara teslim ol çaÄŸrısını yaptıkları kaydediliyor.

Tüm çabalara raÄŸmen sanıkların teslim olmadığı gibi halkı korkutmaya çalıştıkları ve "evinize gidin vatan hainleri" ÅŸeklinde bağırarak havaya ateÅŸ açtıkları anlatılan iddianamede, bir süre sonra eski Albay Zeki Demir'in sanıklara "Ben emir verdiÄŸimde istediÄŸiniz ÅŸekilde her yere ateÅŸ edebilirsiniz." ÅŸeklinde talimat verdiÄŸi belirtiliyor.

Talimatın ardından tüm sanıkların vatandaÅŸlara ve emniyet güçlerine hedef gözeterek ateÅŸ etmeye baÅŸladıkları, bu sırada Zeki Demir'in yine sanıklara "Hiçbir merminiz boÅŸa gitmeyecek, halkın üzerine ateÅŸ edin, bir mermi bir insan." ÅŸeklinde emir verdiÄŸi anlatılan iddianamede, aynı ÅŸekilde sanıklar Cihan Åžahin, Ramazan Ertürk, Mustafa Alper Åžengören, Yakup Karaçelik ve Ömer Faruk Nazlıcan'ın da sanıklara "Gelene ateÅŸ edin, mermileri boÅŸa harcamayın." ÅŸeklinde emir verdiÄŸi bildiriliyor.

YaÅŸanan bu süreçte tüm sanıkların birlikte ve hakimiyet kurarak ateÅŸ etmeleri sonucunda, Prof. Dr. Ä°lhan Varank, Erkan Pala, Adil Büyükcengiz, Tahsin Gerekli, Ömer Cankatar, Murat Kocatürk, Haki Aras, Ä°brahim Yılmaz, Yunus Emre Ezer, Åžuayp SeferoÄŸlu, Ahmet Kara, Metin Arslan, Ramazan Sarıkaya ve Tolga Ecebalın'ın ÅŸehit oldukları belirtilen iddianamede, olaylarda 152 kiÅŸinin de yaralandığı aktarılıyor.

Öte yandan, eski AFAD Ä°stanbul Ä°l Müdürü Gökay Atilla Bostan ve eski Ä°BB Sivil Savunma Sekreteri Mehmet Tunç'un dosyasının bu davayla birleÅŸtirilmesi sonucu sanık sayısı 52'ye yükseldi.

Muhabir: Filiz Kınık

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER