SANA - ZEKERİYA eL- KEMALİ
Husilerin Yemen'in başkenti Sana'yı işgal etmesinin üzerinden iki yıl geçti. Ülkede devam eden iç savaşta 6 bin 600 kişi hayatını kaybetti, 3 milyon insan mülteci durumuna düştü.
Husiler 21 Eylül 2014'de Sana'yı İşgal etmelerini "devrimin yıl dönümü" olarak anıyor. Başkent ve kendi kontrolü altında tuttukları kentlerde bu günü "resmi" tatil ilan ederken, meşru hükümet ve müttefikleri ise bu tarihi "toprak günü" olarak nitelendiriyor.
Ekonomi durum kötüye gitti
Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın yaşandığı Yemen'de iç savaşın başlaması ülkenin ekonomik durumunun kötüye gitmesine sebep oldu. Yemen para birimi dolar karşısında değer kaybetti. Husilerin Sana'yı işgalinden önce bir dolar 215 riyale tekabül ederken, işgal sonrası bir dolar 310 riyale kadar yükseldi.
Husiler Sana'daki merkez bankasını ele geçirdikten sonra hükümet, Husileri döviz rezervlerini boşaltmak ve 4 milyar dolar olan rezervi bir milyar 100 milyon dolara düşürmekle suçladı. Açıktan para çekilmesi ve yerel borçların artmasından dolayı hükümet merkez bankası başkanını değiştirerek bankayı geçici başkent Aden'e taşımaya karar verdi.
Bankanın taşınması konusunda AA muhabirine değerlendirmede bulunan hükümet yetkilisi, bankanın taşınması kararından dönüş olmadığını ve gelecek dönemde Husiler ile hükümet arasında ekonomi alanında da savaşın yaşanacağını ifade etti.
Yemen hükümeti Aden'i Husiler Sana'yı kontrol ediyor
Yemen hükümeti ülkenin Aden, Ebyan, Lahic, ed-Dali, Şebve, Hadramevt, Mahra, Sokatra'nın tamamı ile Marib, Cevf ve Taiz bölgelerini ise kısmi kontrolü altında tutarken Husiler başta Sana olmak üzere daha çok kuzeydeki bölgeleri elinde bulunduruyor.
Eğitim müfredatında değişiklik yaşanmadı
Ülkedeki eğitim müfredatında herhangi bir değişikliğe gitmeyen taraflar, halen kontrolü altında bulundurdukları okullarda eski kitapları ve müfredatı okutmaya devam ediyorlar.
Ayrıca Husiler Sana'yı işgal etmelerinin ardından Yemen devlet televizyonu, Yemen resmi haber ajansı, Devrim gazetesi ve Sana radyosu gibi devlet yayın organlarını ele geçirerek propaganda aracı olarak kullanıyor.
Başkent Sana, Amran ve Hudeyde kentlerini ele geçirerek kuzeyden güneye doğru yayılmacı bir strateji izleyen Husiler ve onlara destek veren devrik lider Ali Abdullah Salih yanlıları ile yönetim yanlısı gruplar arasındaki çatışmalar, ülkenin çeşitli kentlerinde devam ediyor. Çatışmalar nedeniyle binlerce kişi hayatını kaybetti, binlercesi yaralandı. Yaklaşık 21 milyon Yemenlinin insani yardıma ihtiyacı olduğu kaydedildi.
dikGAZETE.com