Politika

Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş: Derbinin iptali...

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, derbinin iptaline ilişkin, "Ciddi bir istihbarattı. Ortada tedbir almamızı gerektiren istihbarat bilgileri vardı, sonuç itibarıyla da bu adım atıldı" dedi. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü...

Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş: Derbinin iptali...
21-03-2016 21:54
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, derbinin iptaline ilişkin, "Ciddi bir istihbarattı. Ortada tedbir almamızı gerektiren istihbarat bilgileri vardı, sonuç itibarıyla da bu adım atıldı" dedi.
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısında ele alınan konulara açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş, bugün Nusaybin’de kaybettiğimiz 5 şehide Allah’tan rahmet dileyerek, bütün şehitleri andıklarını ifade etti. Bugün Bakanlar Kurulu’nda önemli konuların konuşulduğunu anlatan Kurtulmuş, "AB ile olan görüşmelerle ilgili safha, Meclis’e gönderilecek reform paketi ile ilgili sunumlar yapılmıştır, alt işverenlerde çalışanların kamuda istihdamı ile ilgili çalışmalar, sağlıkta yapılacak düzenlemeler, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile ilgili çalışmalar gündeme getirilmiştir. Bütün milletimizin Cumartesi günü İstanbul’da yaşanılan bombalı saldırı ile sarsıldığını bir kez daha görüyoruz. Bir kez daha taziyelerimizi iletiyoruz. Yaralananlara da acil şifalar diliyoruz, onlar bizim misafirimizdi, bu canlı bomba eylemiyle karşı karşıya kaldılar, hayatlarını kaybettiler. Derin üzüntü ve taziyelerimizi hükümetlerimiz adına ifade ediyoruz" dedi.
Kurtulmuş, "Terör saldırılarının Türkiye’yi paralize etmeye çalıştığını, Türkiye’de halkı içine kapatmak, hükümeti ve devleti de iradesinden uzaklaştırmak istediğini, Türkiye’yi çevre ülkeleri gibi yönetilemez bir hale getirmeye çalıştığını hepimiz biliyoruz. Bu anlamda şiddet olayları, sadece ülkede bir terör havası estirmek için değil, kullandıkları insanlık dışı yöntemlerle Türkiye’yi terörize etmeye çalışıyorlar. Hem birlik ve beraberlik içinde olacağız, tek bilek, tek yumuk olarak varlığımızı sürdüreceğiz hem de onların yapmak istediği, bu ülkeyi terörize etme niyetine karşı, bu niyete karşı asla teröre alışmayacağız, terörden korkmayacağız, yılmayacağız" şeklinde konuştu.

"YA SEYİRCİSİZ OYNANACAKTI YADA İPTAL EDİLECEKTİ"
Galatasaray-Fenerbahçe derbisi ile ilgili birtakım spekülasyonların yapıldığını anlatan Kurtulmuş, "Maç ya seyircisiz oynanacak, ya iptal edilecekti. Dolayısıyla bu konuda ilgili bakanlıklar, istişarelerinden sonra, bir kararla bu derbi müsabakası tehir edilmiş oldu. Bunun üzerinden kimsenin bir spekülasyon yapma hakkı olmadığını ifade etmek isterim, Ortada tedbir almamızı gerektiren istihbarat bilgileri vardı, sonuç itibarıyla da bu adım atıldı" ifadelerini kullandı.
İçişleri Bakanı, Genelkurmay Hareket Başkanı ve MİT Müsteşarının terör saldırıları ile ilgili bilgileri toplantıda paylaştığını anlatan Kurtulmuş, şu anda devam eden operasyonlarla ilgili de bilgi verdiklerini ifade etti.
Bakanlar Kurulu’nun önemli maddelerinden birisinin AB ile ilgili gelinen nokta olduğunu belirten Kurtulmuş, "Bu çerçevede AB ile TürKİye arasındaki ilişkiler son zamanlarda önemli ivme kazanmıştır. Son 3 ayda 3 önemli zirve yapıldı. Burada alınan kararlar uzun uzun paylaşıldı. Burada ortaya çıkan ana maddeler, bu çerçevede varılan mutabakat çerçevesinde 4 Nisan’dan itibaren geri alımlar başlayacaktır. Bu geri alımlar sırasında uygulanacak kural, bire bir kuralıdır. Türkiye, Yunan adalarından almış olduğu her bir mülteciye karşılık kendisinde kayıtlı olan mültecilerden birisini Avrupa’ya gönderecektir. Dolayısıyla Türkiye, ilave bir mülteci yüküyle karşı karşıya kalmayacaktır" diye konuştu.
Bütün bu çalışmalarla birlikte Schengen’in kaldırılması için bütün hukuki düzenlemeleri Nisan ayının sonuna kadar yapacaklarını anlatan Kurtulmuş, muhalefete hükümete destek olmaları ve hukuki süreci desteklemeleri konusunda çağrıda bulundu. Kurtulmuş, 4 Mayıs’a kadar atılması gereken 35 hukuki adımın atılmasını sağlayacak kararlılıkla çalışacaklarını ifade eti.

GENÇLERE MÜJDE
Hükümetin 3 aylık süre içinde vaatlerinin yüzde 100’ünü tamamladığını anlatan Kurtulmuş, reformların yüzde 65’inin gerçekleştirildiğini ve 7 Kanun Tasarı’sında son çalışmaların yapıldığını dile getirdi. Eylem planı içinde 24 maddenin, eğitim paketinin ise 28 madde olduğunu belirten Kurtulmuş, bu paketlerle yapılacak düzenlemeler hakkında bilgi verdi. Kurtulmuş, konuşmasında şunları kaydetti:
"Gönderdiğimiz eylem paketi içinde olan birkaç hususu paylaşmak isterim. Çalışma hayatı ve sosyal güvenlik ile ilgili konular arasında 25 yaş öncesi gençlerin birikmiş genel sağlık sigortası prim borçlarının silinmesi, işveren sigorta priminin karşılanması, özel kesime ait olan meslek okulunda okuyan öğrenciler ile ilgili hükümetin destek vermesi, sendikaların terör mağdurlarını ayni ve nakdi yardımlar yapabilmesi."
"Bugün bu reform paketi ile ilgili toplam yürürlülük maddeleri ile birlikte 52 madde olan paket, TBMM’ye sevk edilmiştir" diyen Kurtulmuş, "Şu anda devam eden Bakanlar Kurulu’nda ele alınacak 3 konu var. Alt işverenlerin kamuda istihdamıyla ilgili son düzenlemenin yapılması, sağlıkla ilgili düzenlemeler, gıda tarım ve hayvancılık bakanlığı ile ilgili sorunların çözülmesi ile ilgili bakan arkadaşlarımız sunumlarını yapacak" diye konuştu. Terörün bu ülkeyi terörize etmesine asla müsaade etmeyeceklerini belirten Kurtulmuş, "Terör örgütlerini kategorize etmeden, bütün Türkiye dostları, Türkiye’nin bu zorlu mücadelesinde yanında olmak durumundadır. Ümit ediyorum, hep beraber bu kararlılık içinde terör örgütlerine gereken cevabı vereceğiz" dedi.

FENERBAHÇE-GALATASARAY MAÇININ GÜVENLİK GEREKÇESİYLE İLERİ BİR TARİHE ERTELENMESİ
Kurtulmuş, açıklamaları sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, "Fenerbahçe-Galatasaray maçı ile ilgili kararın alınmasına ilişkin ciddi tehdit geçmiş midir, yoksa halen söz konusu mudur?" sorusuna Kurtulmuş, "Tabii ki, farklı kanallardan spesifik olarak maçla ilgili bu tehdidin gelmiş olması, sadece Fenerbahçe-Galatasaray maçına dönük bir tehditti. Dün bütün Süper Lig karşılaşmaları oynandı. Dolayısıyla şunu söyleyemiyoruz, bütün tedbirler alınıyor, şimdiye kadar defaatle ifade ettik, çok sayıda canlı bomba, çok sayıda araba, mühimmat önceden yakalamak, tedbirini almak imkanına sahip olmuşsunuz. İstiklal Caddesi’nde olduğu gibi, her türlü tedbiri almamıza rağmen, bütün sokaklar aranmasına rağmen, oradaki bütün şüpheli insanların üstlerinin aranmasına rağmen canlı bombayı önlemek zaman zaman pek mümkün olmuyor. Dolayısıyla ciddi bir istihbarattı, bu istihbaratlar farklı istihbaratlar değerlendirildi. Bütün istihbarat birimleri, son derece uyanık şekilde en detaylı istihbarat bilgilerini değerlendirerek, halkımıza zarar gelmemesi için üzerine düşeni yapmaya çalışıyorlar" cevabını verdi.
Alevi ve Roman vatandaşların taleplerine ilişkin düzenlemenin 7 Kanun Tasarısı içinde yer aldığını belirten Kurtulmuş, bunun son şekline getirildiğini ifade etti.

AB İLE İLGİLİ DÜZENLEMELER
Başka bir gazetecinin, AB ile ilgili düzenlemelere ilişkin sorusunu Kurtulmuş, "Bununla ilgili olarak üzerimize düşen her türlü ciddiyetle bu süreci yürütmeye çalışıyoruz. AB ile ilgili atılacak adımlarla ilgili çalışmalarımızı gözden geçirdik. Bugün itibarıyla da bunları TBMM’ye gönderiyoruz. Bu yasaların yasalaşması, iktidar partisi olarak bizim sorumluluğumuzda olduğu gibi, muhalefetten de beklentimiz şudur, bunların hepsi sonuçta ortak olarak bütün halkımızın beklediği hususlardan birisi. Ümit ediyoruz ki Türkiye, Haziran ayında Serbest dolaşım daha doğrusu vize serbestisi hakkına sahip olacaktır. Bununla ilgili muhalefet partilerinin, Meclis’i bloke etmemelerini temenni ediyorum. Böyle bir tavır içine girerlerse millet de bunu görür. Biz, bu yasaların çıkması gayret sarfeedeceğiz ama hangi muhalefet partisinin nasıl hareket edeceğinin kararını biz vermeyeceğiz. Biz onlara şu tavsiyede bulunuyoruz, bu bütün milletin ortak beklentisinden birisidir o alanda luzumsüz, engelleme, vakit geçirme taktiğine başvurarak hükümetin yolunu kesmeye kalkmasınlar. Bu, muhalefet partilerinin lehine olmaz diye düşünüyorum" şeklinde cevapladı.

SURİYELİ MÜLTECİLERİN VATANDAŞLIĞA ALINMASI KONUSUNDAKİ SPEKÜLASYONLAR
Başka bir gazetecinin, Suriyeli mültecilerin vatandaşlığa alınacağı yönündeki spekülasyonları hatırlatması üzerine Kurtulmuş, "Böyle bir çalışmamız yok. 2 milyon 700 bin Suriyeli sığınmacı var. Dolayısıyla bunların hepsinin vatandaşlığa alınması ile ilgili bir çalışmamız yok. Ancak, nitelikli ve çalışma imkanına sahip olanlarla ilgili birtakım çalışma izinleri çıkarttık, çıkartıyoruz. Bazıları ile ilgili oturma izni çalışmaları yapılabilir. Suriyeli sığınmacıların hepsinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına alınması ile ilgili bir çalışmamız yok" diye konuştu.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER