Genel

HSBC Grubu: İstanbul'un dünya ekonomisindeki yeri yükselecek

HSBC Şehir Raporları'na göre, İstanbul, güçlü yanları, büyük ölçekli altyapı yatırımları, daha katma değerli, daha...

HSBC Grubu: İstanbul'un dünya ekonomisindeki yeri yükselecek
04-11-2020 18:35

HSBC Grubu tarafından "Şehrimizin Bir geleceği Var" serisi kapsamında, küresel büyümenin merkezi büyük şehirlerin bugününün ve geleceğinin analiz edildiği HSBC Şehir Raporları hazırlandı.

Rapora göre, şehirler, finans, ticaret, sanayi ve diğer birçok sektördeki faaliyetler için küresel çapta rekabet eden merkezler haline gelerek ekonomileri besleyen stratejik bir rol üstleniyor.

Büyük şehirlerin, Kovid-19 pandemisi sonrasında küresel ekonomideki önemlerini artırabilmeleri için yeni ticaret akışlarını desteklemeleri, sürdürülebilir inovasyonu önceliklendirmeleri ve insan sermayesini güçlendirmeleri gerekiyor.

İstanbul, Dubai, Abu Dabi, Kahire ve Riyad'ın mercek altına alındığı raporlar, salgının öncelikleri tekrar belirlemek ve alışılagelmişin dışında düşünmek için büyük bir fırsat olduğuna dikkati çekerken, yaşanan krizin sektörel çeşitlilik, dijitalleşme ve sürdürülebilirlik için katalizör olarak görüldüğüne işaret ediyor.

Seride, pandeminin iklim değişikliğiyle ilgili farkındalığı artırdığı belirtilirken, sürdürülebilir ekonomiler ve altyapılara olan ihtiyaca vurgu yapılıyor. Sürdürülebilir ekonomiye geçiş sürecindeki büyük şehirlerin uluslararası ticaret, tedarik zincirleri ve dijitalleşmede oluşan yeni fırsatları yakalamalarının geleceğin küresel merkezleri haline gelmelerine ve büyümenin itici gücü olmalarına destek olacağı ifade ediliyor.

İstanbul doğal bir uluslararası ticaret merkezi

HSBC Şehir Raporları kapsamında hazırlanan İstanbul raporuna göre, kentin dünya ekonomisindeki yeri yükselecek. İstanbul, güçlü yanları, büyük ölçekli altyapı yatırımları, daha katma değerli, daha yenilikçi ve daha yaratıcı bir ekonomik yapıyı hedefleyen stratejik vizyonuyla, küresel ekonomide daha önemli bir konuma gelecek.

Kentin Asya ile Avrupa arasındaki köprü konumu, büyük bir kıtalararası ticaret, perakende ve lojistik merkezi haline gelmesine katkıda bulunacak. Uluslararası ticaret, şehrin gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 15'ini oluşturuyor.

Hong Kong merkezli denetim şirketi QIMA'nın dünyanın önde gelen 200 markası ile yaptığı anket, Türkiye'yi tercih eden tedarikçi oranının yüzde 4'ten yüzde 9'a yükseldiğini gösteriyor.

Türkiye'nin payındaki artış büyük ölçüde AB merkezli şirketlerden kaynaklanıyor. 2019'da "En fazla tedarik sağladığınız ilk 3 ülke hangisidir?" sorusuna AB merkezli şirketlerin yüzde 14'ü Türkiye yanıtı verirken 2020'de bu oranın yüzde 30'a çıktığı görülüyor.


Kaynak: AA
.
dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER