Genel

Hong Kong'da protestoların şiddete dönüşmesi endişe yaratıyor

Barışçıl protestolar şeklinde başlayıp şiddete evrilen Hong Kong'da sokak olaylarının daha ne kadar süreceği belirsizliğini koruyor.

Hong Kong'da protestoların şiddete dönüşmesi endişe yaratıyor
17-11-2019 17:35

HONG KONG (AA) - Çin'in Hong Kong Özel Ä°dari Bölgesi'nde haziran ayından bu yana süren kitlesel protestolar, yerini ÅŸiddet olaylarına bırakırken, zanlıların Çin'e iade yasa tasarısına karşı baÅŸlayan barışçıl gösterilerin polisle siviller arasında çatışmaya dönüÅŸmesi halkta endiÅŸeye neden oluyor.

Ulaşımdan eÄŸitime, saÄŸlıktan diÄŸer kamu hizmetlerine hayatın birçok alanına olumsuz etkileri görülen protesto ve ÅŸiddet olayları, 7,4 milyon nüfuslu Hong Kong'da günlük yaÅŸamı derinden sarsıyor.

Demokrasi yanlısı gösteriler ÅŸeklinde baÅŸlayan protestolarda ÅŸu ana kadar 3 bin 500'den fazla kiÅŸi gözaltına alınırken, ÅŸiddet ortamının ne zamana kadar süreceÄŸi sorusu, halktaki endiÅŸeleri artıran unsurların başında geliyor.

Dünyanın en önemli finans merkezlerinden Hong Kong'da ÅŸirket çalışanları iÅŸlerine gidemiyor, esnaf kepenk açamıyor ve protestoların üniversitelere sıçraması sonucu çıkan çatışmalar nedeniyle eÄŸitime devam edilemiyor.

"Dikkatli olun"

Kentteki sivil ÅŸiddete iliÅŸkin AA muhabirinin sorularına cevap vermekten çekinen sokaktaki halk, gazetecilere "dikkatli olun" uyarısında bulunmakla yetiniyor.

Normal ÅŸartlarda hayatın 24 saat aktığı Hong Kong'da halk, özellikle geceleri meydana gelen ÅŸiddet olaylarından kaçınmak için karanlık çökmeden evlerine dönmeyi tercih ediyor.

Yerel esnafın yanı sıra küresel gıda, teknoloji ve giyim markalarının da kentteki dev maÄŸazalarını ya hiç açmaması ya da akÅŸam olmadan kepenk indirmesi dikkati çekiyor.

Kent içi ulaşımda büyük kolaylık saÄŸlayan Hong Kong metrosu ise protestoların en fazla etkilediÄŸi ulaşım araçlarının başında geliyor. Önceleri gece yarısına kadar taşımacılık hizmeti saÄŸlayan trenler, artık sadece saat 22.00'ye kadar iÅŸliyor.

Protesto ve ÅŸiddet olaylarının yaÅŸandığı yerlerde polisin talimatıyla ön ikaz olmaksızın metro giriÅŸ çıkışları kapatılabiliyor ya da seferleri durdurulabiliyor.

Hong Kong'da sokakların kalabalıkla dolduÄŸu pazar günleri, endiÅŸeli halk, mecbur kalmadıkça dışarı çıkmayı tercih etmiyor.

Kentteki belirsizlik ortamının yakın zamanda sona ereceÄŸine iliÅŸkin hiçbir iÅŸaretin bulunmaması halktaki korku ve endiÅŸeyi artıran unsurların başında geliyor.

Muhabir: Tevfik Durul

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER