Dünya

Hindistan ile Pakistan arasındaki 64 yıllık su anlaşması iki ülke arasında gerilime neden oldu

Hindistan, Pakistan ile 1960 yılında Dünya Bankası garantörlüğünde imzalanan 64 yıllık İndus Su Anlaşması'nın (IWT) gözden geçirilmesini resmen talep ederken, Pakistan da Hindistan'ın su anlaşmasına uymasını istedi.

Hindistan ile Pakistan arasındaki 64 yıllık su anlaşması iki ülke arasında gerilime neden oldu
20-09-2024 12:08
İslamabad, İstanbul

Hindistan, Pakistan ile 1960 yılında Dünya Bankası garantörlüğünde imzalanan 64 yıllık İndus Su Anlaşması'nın (IWT) gözden geçirilmesini resmen talep etti.

Press Trust of India'nın haberine göre, Yeni Delhi yönetimi, 30 Ağustos'ta İslamabad'a İndus Su Antlaşması uyarınca bir bildirimde bulundu.

İsmi açıklanmayan kaynaklara dayandırılan haberde, "Hindistan'ın bildirimi, anlaşmanın çeşitli maddeleri kapsamındaki yükümlülüklerin yeniden değerlendirilmesini gerektiren koşullardaki temel ve öngörülemeyen değişiklikleri vurgulamaktadır." denildi.

Pakistan, Hindistan'ın 64 yıllık su anlaşmasına uymasını istedi

Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mümtaz Zehra Beluç, başkent İslamabad'da haftalık basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İndus Sular Anlaşması'nın yıllardır iki ülkenin çıkarına hizmet eden önemli bir anlaşma olduğunu bildiren Beluç, şu ifadeleri kullandı:

"Bunun, su paylaşımına ilişkin ikili anlaşmaların altın standardı olduğuna inanıyoruz. Pakistan, anlaşmanın uygulanmasını tam olarak taahhüt ediyor. Hindistan'ın da anlaşmaya bağlı kalmasını bekliyoruz."

İki ülkenin "İndus Komiserleri" adlı ortak bir mekanizmaya sahip olduğunu hatırlatan Beluç, "Pakistan, ekolojik dengeyi sağlamak, çevremizi korumak ve çevre üzerindeki olumsuz adımlardan kaçınmak konusunda ortak sorumluluğumuz olduğuna inanmaktadır. Anlaşma ile ilgili tüm sorunların bu mekanizmada tartışılabileceğine inanıyoruz." dedi.

Pakistan, Hindistan'ı batı nehirleri üzerinde barajlar inşa ederek anlaşmayı "sürekli ihlal etmekle" suçlarken Yeni Delhi, İslamabad'ın anlaşmanın bir sonucu olarak Yeni Delhi'den daha fazla suyu kontrol ettiğini düşünüyor.

Hindistan ayrıca Tibet'ten doğan ve Hindistan'ın sulama ihtiyacının üçte birini karşılayan Brahmaputra Nehri'nde baraj inşası ve nehrin yönünün değiştirilmesi konusunda Çin ile su anlaşmazlığı yaşıyor.

İndus Suları Anlaşması

Pakistan ile Hindistan arasında Dünya Bankası garantörlüğünde 1960'ta imzalanan İndus Suları Anlaşması'na göre, İndus Nehri'ni besleyen 6 nehirden Beas, Ravi ve Sutlej'in kontrolü Hindistan'a; Indus, Jhelum ve Chenab'ın kontrolü de Pakistan'a verilmişti.

Hindistan'a verilen nehirler İndus'u daha çok beslediği için Pakistan'a bu nehirler üzerinde haklar tanınmıştı. Anlaşmaya Hindistan'ın enerji üretimi, tarım ve balıkçılık hakları olduğu maddesi de eklenmişti.

Hindistan'ın inşa ettiği barajlar nedeniyle Pakistan'da su kıtlığı ya da su baskını riskleri bulunuyor.

Pakistan ekonomisinin yüzde 20'sinin İndus Nehri çevresindeki faaliyetlere bağlı olduğu belirtiliyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER