Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, hiçbir maliyetin can maliyetinden daha pahalı olmadığını belirterek, “Canların kaybolmaması için gereken ne maliyet varsa ülke olarak bunlara katlanacağız" dedi.
Türkiye-Irak İş Konseyi toplantısına ve imza törenine katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Zeybekçi ekonominin seçimleri sevmediğini söyleyerek, "Türkiye’nin endişe duymasını gerektirecek hiçbir şey yoktur. Tabii ekonomi seçimleri sevmez yani son1 buçuk yıl içerisinde 3 tane seçim yaptığınızda ve 1 erken seçim ihtimalinin olduğu bir ortamda ekonomik göstergeler veya ekonomik ihtiyaçlar böyle bir endişeye gerek duyulmasa bile bazı fırsatçılar ve hassas durumları olup da bundan endişe duyan tez canlılar yüzünden bazı hareketler olabilir" dedi.
"YÜZDE 5’İN ALTINDA BİR BÜYÜME KABUL EDİLEMEZ"
Türkiye ekonomisinin yüzde 5’in altında bir büyümeyi kabul edemeyeceğini ifade eden Zeybekçi, "Türkiye olarak ülkemizde, yüzde 5 büyümenin altında bir büyümeyi kabul edemeyiz. Yaklaşık olarak 1 milyon net nüfus artışı ve 600 - 700 bin civarında da iş gücüne yeni katılım oranını da artması da eklersek, Türkiye olarak yıllık en az 1.7 milyon yeni iş üretmemiz gerekiyor. Onun için yüzde 5’in altında bir büyüme her zaman bizi ya yerinde saydırır ya da durağan hale getirir. Yatırım yapmamız gerekiyor daha çok üretip büyümemiz gerekiyor. Bunun için en önemli enstrüman ve girdi finansman kaynaklarının bol ve ucuz olması gerekiyor. Dolayısıyla buradan yola çıkarak faizlerinde bu seviyede Türkiye’de hem bol kaynak hem de ucuz faizli ve düşük olması gerekiyor. Faizler şu anda olduğu seviyelerden daha aşağılarda olması gerekiyor. Bunları her zaman söyledik ama şu anda merkez bankası faizlerle ilgili elinin 3-5 ay öncesine göre daha rahat olduğunu söylemek zor. Bunun için böyle bir beklentimiz yok faizin indirilmesi ve aşağı çekilmesi ile ilgili" diye konuştu.
"SEÇİM MASRAFLARINI TARTIŞMAK TÜRKİYE’YE HAKSIZLIK OLUR"
Son günlerde yaşanan seçim maliyetleri ile ilgili soruyu cevaplayan Zeybekçi seçim maliyetlerinin Türkiye’de tartışılmamasını haksızlığı olduğunu düşündüğünü belirterek, "Türkiye olarak seçimlerin masrafı anlamında bir maliyeti tartışmak Türkiye’ye haksızlık olur. Yani nakdiye masrafı, mesai parası, kağıt parası, sandık parası diye bakılırsa son derece sığ ve Türkiye’de tartışılmaması gereken bir konu olur. Biraz önce söyledim seçimleri ekonomi genel itibariyle hoşlaşmaz diye ama bu şöyle söylenmemeli, seçimler yaklaştığı için faizler artarsa kur artarsa bunun şu kadar maliyeti olur demek, sonuçlanmamış olan bir süreci maliyetlemiş olursunuz. Yıla bakmak lazım, 2015’i kaybederiz, 2016’yı, 2023’ü kazanacaksak gelecek günleri kazanacaksak böyle şeyleri Türkiye’de siyasetin ya da milli iradenin oluşmasının da maliyeti var masrafları var dersek, o zaman milli irade oluşmasının mı? Millete bir daha gidilmesin mi gibi soruları da beraberinde getirir" dedi.
"HİÇBİR MALİYET, CAN MALİYETİNDEN DAHA PAHALI DEĞİLDİR"
Terörle mücadele maliyeti ile ilgili soruya cevap veren Zeybekçi, "Terörle mücadelenin maliyeti Türkiye’nin birliği, beraberliği, kardeşliğine, vatanın milletinin bölünmezliğine yan gözle bakan veya buna karşı bir hareket içinde bulunan her ne varsa bugüne kadar, milyonlarca şehit vererek biz bu ülkeyi vatan haline getirmişiz. Hiçbir maliyetin can maliyetinden daha pahalı değildir. Onun için canların kaybolmaması için gereken her maliyet varsa ülke olarak bunlara katlanacağız. Onun için hiç saymayacağız, ne kadar maliyet oldu ne oldu ne harcandı bunun için devletin kendi disiplini içinde bunların kayıtları vardır, ödenekleri vardır. Ama bu ülkede hiç kimseye vatanın ve ülkenin birliği için, kardeşlik devamı için bu ülkeye kast edenlere karşı savunma harcamalarımızın maliyeti ne kadardır diye sorulmaması gerekir" şeklinde konuştu.
"ÇİN İLE REKABET YERİNE, İŞBİRLİĞİ YÖNTEMLERİ ARANMALI"
Türkiye’de ekonomisinde haksız rekabet yapılmasının önüne geçtiklerinin kaydeden Zeybekçi ,"Türkiye’de artık hiç kimse artık elini kolunu sallayarak Türkiye’ye gelip de Türkiye’de üretilen ürünlerde haksız rekabet yaratıp, üretimi tahrip edici, istihdamımızı bu konularla ilgili rahatsız edici şeyler yapmasını müsaade etmiyoruz. Ben burada önemli bir konunun altını çizmek istiyorum. Biz Çin ile rekabet etmek yerine, Çin ile işbirliği yapmanın fırsatlarını geliştirmenin yöntemlerini bulmamız gerekiyor. Çin bugün itibariyle dünyanın en büyük ihracatçı ülkesi ve bir on yıla varmadan dünyanın en büyük ekonomisi olması istatistik olarak da ön görülüyor" dedi.
(Ä°HA)