Ekonomi

“Her ay bir Yüksek Hızlı Tren üretilirse, aylık 18 milyon Euro Türkiye’de kalır”

Türkiye Lokomotif Sanayi A.Ş (TÜLOMSAŞ) Genel Müdürü Hayri Avcı, "“Her ay bir yüksek hızlı tren (YHT) üretilirse, aylık 18 milyon Euro Türkiye’de kalır” dedi. Genel Müdür Hayri Avcı, TÜLOMSAŞ binası içerisinde basın mensupları...

“Her ay bir Yüksek Hızlı Tren üretilirse, aylık 18 milyon Euro Türkiye’de kalır”
14-07-2016 19:01

Türkiye Lokomotif Sanayi A.Ş (TÜLOMSAŞ) Genel Müdürü Hayri Avcı, "“Her ay bir yüksek hızlı tren (YHT) üretilirse, aylık 18 milyon Euro Türkiye’de kalır” dedi.

Genel Müdür Hayri Avcı, TÜLOMSAŞ binası içerisinde basın mensupları ve şirket çalışanları ile bir araya geldi. Konuşmasına, TÜLOMSAŞ tesislerinde üretilen ve adından çok sık bahsedilmeyen Devrim arabası ile başlayan Avcı, şunları söyledi:
“Yüksek Hızlı Tren (YHT), Eskişehir’de TÜLOMSAŞ’ta üretilirse ne olur? Hatırlayın 1961 yılını. Devrim arabası üretildi, üretildikten sonra hiç kimse Devrim arabasının nasıl üretildiğini konuşmadı. Devrim arabasının 4 ayda hangi şartlarda nasıl üretildiğini kimse konuşmadı. Onun için biz Devrim arabasını şirketin önüne koyduk. Biz onun önünden geçerken, arabayı yapan büyüklerimizden ilham alıyoruz. Çünkü ilk otomobili yapan büyüklerimiz, bizim bir anlamda ecdadımız ve geçmişlerimiz oluyor.”

“HER AY BİR YHT ÜRETİLİRSE, AYLIK 18 MİLYON EURO TÜRKİYE’DE KALIR”

YHT üretiminin getireceği faydaları da anlatan Genel Müdür Hayri Avcı, aylık bir adet YHT üretiminde, 18 milyon Euro’nun Türkiye’de kalacağını söyledi. Avcı, “Biz şimdi diyoruz ki; önce YHT nedir? Ne getirecek? Bunu bir konuşalım. YHT, şu anki hesaplara göre söylüyorum, ayda bir tane set üretilirse bu set yaklaşık olarak 34 milyon Euro olacaktır. İlk hesaplarımıza göre yüzde 53 yerli katkı üretebilecek durumdadır. Her ay üretildiğini baz kabul edersek, 18 milyon Euro Eskişehir’de yani ülkemizde kalacaktır. Bu rakam yılda 12 tane olursa hesabı kendiniz yapın. Burada çok ileri teknoloji bir araç üreteceğiz. Ve bu aracın aynı zamanda ekonomik anlamda hem ülkemize, hem şehrimize, hem de bölgemize çok büyük kazanımları olacaktır” dedi.

“TÜBİTAK’LA BİRLİKTE ÜRETTİĞİMİZ YERLİ LOKOMOTİF, YHT’YE GİDEN YOLDA BİZİM KİLOMETRE TAŞIMIZ”

TÜLOMSAŞ Genel Müdürü Hayri Avcı ,TÜBİTAK’la birlikte gerçekleştirdikleri, yazılımı, donanımı ve ekipmanları yüzde yüz yerli olan yani milli olan bir lokomotifleri hatırlatarak konuşmasına şöyle devam etti:
“Bu, TÜLOMSAŞ’ın öncülüğünde oldu. Testleri bitti, 3 Temmuz tarihinde bunu hizmete verdik. Şimdi bunun anlamı nedir? Bu, YHT’ye giden yolda bizim için en önemli kilometre taşıdır. Evet biz bunu başardık, onu da yapacağız inşallah. Bu da yetmedi TÜBİTAK’la beraber milli ana hat lokomotifi üreteceğiz. Yazılımı yine aynı konsept devam edecek, bu sefer yan sanayilerimizle birlikte hep beraber TÜLOMSAŞ öncülüğünde, yine TÜLOMSAŞ tesislerinde 5 megavat gücünde bir elektrikli lokomotif üreteceğiz, tamamen TÜLOMSAŞ marka olacak. Kimseye bağımlı olmayacağız inşallah. İşte geldiğimiz seviye bu. Tüm dünya bu konuda bizleri takdir etti.”

“BİZİ GELECEĞE BAĞLAYACAK OLAN PROJENİN YHT OLDUĞUNA KARAR VERDİK”

TÜLOMSAŞ Genel Müdürü Hayri Avcı, şirket olarak kendilerini geleceğe bağlayan bir proje üzerinde çalıştıklarını ve en uygun proje olarak YHT’de karar kıldıklarına dikkat çekerek, “Geldik Yüksek Hızlı Tren (YHT) projesine. Peki biz bu projeye nasıl ve ne amaçla geldik? Öncelikle bu projeler 2010 yılından itibaren TÜLOMSAŞ olarak biz dedik ki; TÜLOMSAŞ’ı geleceğe bağlayan, sonsuza kadar taşıyan bir proje olması lazım. Projede işin en uygun ürünün YHT olduğunun düşündük. Ekip olarak karar verdik, bunu da TÜBİTAK’la birlikte bir fizibilite çalışması yaptık. Gördük ki, yüzde 50’den fazlası yerli katkılarla üretilebilecek durumda. Ben bunu gittiğim tüm toplantılarda sunum haline getirdim ve dedim ki; ‘biz buna talibiz, TÜLOMSAŞ olarak biz bunu yapacak konumdayız.’ Sonuç olarak 2013 yılında milli tren konsepti içerisinde YHT TÜLOMSAŞ diye yazıldı. Bu, sayın bakanımız, şimdiki Başbakan’ımız tarafından bütün dünyaya deklare edildi. Bundan sonra yaptığımız çalışmalarda konsept çalışmasını belirledik ve nasıl bir YHT olacağını belirledik. Bununla ilgili çalışmaları tamamladık, bunun endüstriyel tasarımı, teknoloji kazanımı, teknoloji transferi ile konular halen devam etmektedir” diye konuştu.

“KOLAY BİR İŞ DEĞİL AMA BAŞARACAĞIZ”

Yapılan çalışmalar sonucunda ürünü YHT’yi ortaya çıkartacaklarını aktaran Türkiye Lokomotif Sanayi AŞ (TÜLOMSAŞ) Genel Müdürü Hayri Avcı, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Yapmış olduğumuz proje çalışmaları sonucunda muhtemelen çalışmalarımızı bitireceğiz ve ürünümüzü ortaya çıkartacağız. Şuanda ekiplerimiz yoğun bir şekilde yoğun bir şekilde çalışmaktadır. Bunu da inşallah bitince göreceksiniz. Bu kolay bir iş değil ama başaracağız.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER