Genel

Her 20 yenidoğandan birinde gözyaşı kanalı tıkanıklığı var

Doç. Dr. Şimşek, "Her 20 yenidoğandan birinde gözyaşı kanalı tıkanıklığı görülüyor. Gözyaşı kanalı tıkalı olan bebeklerde gözde sulanma, sarı yeşil renkli akıntı, çapaklanma, kapakların birbirine yapışması görülebiliyor." dedi.

Her 20 yenidoğandan birinde gözyaşı kanalı tıkanıklığı var
05-03-2020 17:11

Ä°STANBUL (AA) - Yeditepe Üniversitesi Göz Merkezi Göz SaÄŸlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ä°lke Bahçeci ÅžimÅŸek, her 20 yenidoÄŸandan birinde, gözyaşı kanalı tıkanıklığının görüldüÄŸünü belirterek, "Gözyaşı kanalı tıkalı olan bebeklerde gözde sulanma, sarı yeÅŸil renkli akıntı, çapaklanma, kapakların birbirine yapışması görülebiliyor." dedi.

Doç. Dr. ÅžimÅŸek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gözlerde sürekli sulanma ve gözyaşı kanalı tıkanıklığının erken çocukluk döneminde sıklıkla görülebildiÄŸini söyledi.

Bu sorunların doÄŸru tedaviyle düzelebildiÄŸini aktaran ÅžimÅŸek, sulanmanın sık olarak doÄŸumsal gözyaşı kanalı tıkanıklığına baÄŸlı olmakla beraber, alerjiden ya da doÄŸuÅŸtan gelen göz tansiyonu hastalığından da kaynaklanabileceÄŸini aktardı.

ÅžimÅŸek, yenidoÄŸanların yüzde 5'inde tıkanıklık görülebildiÄŸini ancak bu tıkanıklığın bebeklerin yaklaşık yüzde 90'ında doÄŸum sonrasındaki ilk aÄŸlamayla birlikte açılırken, bir kısmında kapalı kalmaya devam ettiÄŸini vurgulayarak, ÅŸunları kaydetti:

"Her 20 yenidoÄŸandan 1'inde, gözyaşı kanalı tıkanıklığı görülüyor. Gözyaşı kanalı tıkalı olan bebeklerde gözde sulanma, sarı yeÅŸil renkli akıntı, çapaklanma, kapakların birbirine yapışması görülebiliyor. Bebek nezle olduÄŸunda ya da dışarıda soÄŸuk ve rüzgarlı havada ÅŸikayetler artıyor. Ağır olgularda ise dakriyosistit adı verilen gözyaşı kesesinin enfeksiyonu geliÅŸebiliyor."

Göz sulanmasının nedeni glokom da olabilir

Çocuklarda göz sulanmasının yanı sıra ışıktan rahatsız olma ve gözlerden bir veya her ikisinin normalden büyük olmasının "glokom" (göz tansiyonu) belirtisi olabileceÄŸine iÅŸaret eden ÅžimÅŸek, ÅŸöyle devam etti:

"Korneada yabancı cisim, lezyon, alerji, kirpiklerin içe dönmesi gibi durumlar da gözde sulanmaya neden olabiliyor. Bu nedenle çocuklarda gözlerde sulanma ve gözyaşı kanalı tıkanıklığı görüldüÄŸünde, ebeveynlerin ihmal etmeden göz hekimine baÅŸvurmaları gerekmektedir. Hijyenik koÅŸulların tam olarak saÄŸlanamadığı durumlarda da bebeklerde tekrarlayan enfeksiyonlara baÄŸlı gözde sulanma, çapaklanma görülebiliyor."

ÅžimÅŸek, gözyaşı kanalına doÄŸru ve uygun ÅŸekilde masaj uygulanmasıyla, doÄŸumsal kanal tıkanıklıklarının yüzde 95'inin kendiliÄŸinden açıldığına dikkati çekerek, "Bu nedenle ilk 6 ay sadece masaj uygulaması ve gerektiÄŸinde çapaklanmayı azaltmak için kısa süreli damla kullanılması yeterli oluyor. Ebeveynlerin masaj eÄŸitimini göz hekiminden öÄŸrenmesi ve masaj tedavisini dikkatle yapmaları gerekiyor. Masaj doÄŸru yapıldığında ameliyat gerekmeden sadece bu tedaviyle bile kanalın açılması saÄŸlanabiliyor." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Masaj uygulamasına raÄŸmen sulanma ve çapaklanmanın devam etmesi halinde sondalama iÅŸleminin uygulandığını belirten ÅžimÅŸek, bu yöntemle de baÅŸarı saÄŸlanmaması durumunda silikon entübasyon gerektiÄŸini sözlerine ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER