İSTANBUL
Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kayacı, yaptığı yazılı açıklama ile Türkiye'yi derinden sarsan, büyük can ve mal kayıplarının olduğu 17 Ağustos Marmara depreminin 18'inci yılında, ZDS bulunan konut sayısının 8 milyonu aştığını bildirdi.
Ülke genelinde sigortalılık oranının yüzde 50'ye yaklaştığını belirten Kayacı, "Olası bir İstanbul depreminde hasarların tazmininde yeterli kaynaklarımızın olmasının yanı sıra afetin tüm operasyonel sürecini etkin ve teknoloji ile yönetmek amacıyla da hızla çalışıyor ve diğer ilgili devlet kurumları ile iş birliktelikleri geliştiriyoruz." diye konuştu.
Nihai hedeflerinin tüm konutların ZDS ile teminat altında olması olduğunu belirterek, "17 Ağustos Gölcük depreminin yaşandığı 1999 yılında ülkemizde yalnızca 500 bin civarında deprem teminatlı konut vardı, bugün ise 8 milyon konut ZDS kapsamında. Başka bir deyişle neredeyse her 2 evden biri depreme karşı sigortalı." diye ekledi.
Sigortalılık oranında Marmara ilk sırada
Açıklamada yer alan bilgilere göre, bölgesel olarak incelendiğinde Marmara yüzde 55'lik sigortalılık oranı ile ilk sırada yer alırken, Marmara Bölgesi'ni yüzde 44 ile İç Anadolu, yüzde 43 ile Ege, yüzde 38 ile Akdeniz, yüzde 37 ile Karadeniz, yüzde 35 ile Doğu Anadolu ve yüzde 32 ile Güney Doğu Anadolu bölgeleri takip ediyor.
İl bazında ele alındığında ise depremin acı gerçeği ile yüzleşmiş olan illerde Zorunlu Deprem Sigortalılık oranlarının daha yüksek olması dikkati çekerken, ZDS oranı en yüksek olan illerde ilk üç sırayı alan Düzce, Bolu ve Yalova bu durumun en açık göstergesi. Son aylarda deprem yaşanan illerdeki ZDS oranları incelendiğinde ise en yüksek sigortalılık oranına sahip olan ilin yüzde 60 ile Çanakkale olduğu görülüyor. Çanakkale'yi yüzde 56 ile Muğla (Bodrum), yüzde 39 ile Manisa ve yüzde 32 ile Adıyaman takip ediyor.
"Bodrum'da 1 milyon 340 bin liralık hasar"
Anadolu Sigorta Genel Müdürü İlhami Koç, "21 Temmuz'da yaşanan depremde, Türkiye'de can kaybı meydana gelmezken, Muğla'nın Bodrum ilçesinde pek çok binada hasar oluştu. Deprem sonrası Anadolu Sigortalılardan gelen ihbarlar doğrultusunda, yaklaşık 1 milyon 340 bin liralık hasar söz konusu.
Sigortalılık oranının yeterli seviyede olmaması bireyler bazında mağduriyet yaşatırken, devlete de ciddi bir yük getiriyor. Doğal afetlerde devletin oluşan zararın tamamını tazmin etmesi beklenmemeli. Bu durumlarda sigorta şirketleri devletin en büyük destekçisi olmaya aday. Afet sonrasında oluşan mağduriyetler için devletin ayırdığı bütçenin, önleyici tedbirler ve altyapı yatırımları için harcanması daha verimli sonuçlar doğuracaktır. Bunu sağlamanın tek yolu ise sigortalılık oranının artırılmasıdır." ifadelerini kullandı.
Muhabir: Eda Fatma Topçu
dikGAZETE.com