BİLECİK (AA) - Harun Kaymaz - Bilecik'in Osmaneli ilçesinde yıllardır berberlik mesleğini yürüten 35 yaşındaki Yusuf Kan, dükkanının arka kısmında oluşturduğu atölyede ahşap maketler ve oyuncaklar yapıyor.
Osmaneli'de 14 yaşından bu yana berberlik yapan Kan, dükkanında saça ve sakala arka atölyesinde ise ahşaba şekil veriyor.
Dört çocuk babası Kan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1996'dan bu yana berberlik yaptığını belirterek, "2001'de cezaevine tıraşa gidiyordum. Orada mahkumların yaptığı maket evleri gördükten sonra merak sardım. O zamandan bu yana yapıyorum elimden geldiği kadar." dedi.
Bir süre evinde ahşap maketler yaptığını, 2010'dan bu yana da dükkanının arka kısmında oluşturduğu atölyede çalıştığını anlatan Kan, şöyle konuştu:
"Ahşapla uğraşırken dünya telaşı, hiçbir şey aklımda kalmıyor. Asıl mesleğimde sürekli iş olmadığı için boş zamanlarımı ahşapla değerlendiriyorum. Sabahın erken saatlerinde berber dükkanımı açıyorum. Temizliğimi yapıyorum, müşteri gelirse çalışıyorum. Müşteri gelmediği zaman arkada atölyem var oraya geçiyorum. Orası bambaşka bir dünya benim için, huzur buluyorum. Müşteri geldiği zaman tekrar bırakıyorum, saç, sakal tıraşıyla ilgileniyorum. Bu şekilde günüm geçiyor. Hem berberlikten hem de ahşaptan para kazanıyorum, ailemin geçimini sağlıyorum. Bu işi gerçekten ilerletmek, eğitmenlik yapmak, birilerine vesile olmak istiyorum."
- "Bir konak maketi 20 gün sürüyor"
İlçenin tarihi konaklarını, büyük camilerin ahşap maketlerini yaptığını aktaran Kan, "Yaklaşık 500 yıllık Rüstem Paşa Camisi'nin, eski kilisenin maketlerini, çocuklar için ahşap oyuncaklar yaptım. Osmaneli'nin tarihi eserleri ve konaklarını yapmam için belediyeden talep geldi. Onları da elimden geldiğince yapmaya çalışıyorum. Şu anda ilçemizdeki Necla Hanım Konağı'nda da sergileniyor bu eserler. Kaç maket yaptığımı hatırlamıyorum artık." ifadesini kullandı.
Bir konağı yapmasının yaklaşık 20 gün sürdüğünü anlatan Kan, "İlk önce fotoğrafını çekiyorum, ölçülendirmeyi de kendime göre yapıyorum. Belli bir ölçek yok. Kendimce bir ölçü belirledim, ona göre çıkıyor. El emeğini kimse görmüyor sadece yapılan ve kullanılan malzemeyi görüyorlar. Bu yüzden de malzemeye göre fiyat biçiliyor." diye konuştu.
Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin, maket konakların ilçe tanıtımında büyük rol oynadığını söyledi.
Şahin, "Buraya gelen ziyaretçilerimize hediye ediyoruz. Bu maketlerden fuarlarda bir sokak oluşturuyoruz, müzelerimizde sergiliyoruz. Bu kapsamda çok katkısı var Osmaneli'ye." dedi.