Elazığ'da "Yargılamıyorum Anlıyorum Projesi" kapsamında bir araya gelen üniversite ve lise öğrencileri, hazırladıkları tiyatro oyunlarını köy okullarındaki çocuklar için sahneliyor.
Elazığ Şizofreni Dayanışma Derneği bünyesinde hizmet veren kültür kitap kafede oluşturulan tiyatro ekibi tarafından hazırlanan "Yargılamıyorum Anlıyorum Projesi" Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın desteğiyle hayata geçirildi.
Projede yer alan üniversite ve lise öğrencilerinden oluşan 15 kişilik ekip boş zamanlarında bir araya gelerek, tiyatro oyununa hazırlanıyor.
Bu oyunları köy köy gezerek, okullarda öğrenciler için sahneleyen gençler onlar için mini konser de veriyor.
Aralarında ilk kez tiyatro oyunu izleyenlerin de bulunduğu çocuklar, farklı bir sosyal aktivite gerçekleştiriyor.
Beş köyü ziyaret ederek öğrencilerle bir araya gelen gençlerin bir durağı da Elazığ'ın Baskil ilçesinin Kadıköy köyündeki Necati Çetinkaya İlk ve Ortaokulu oldu.
"Belki bu köy okullarından büyük bir tiyatro oyuncusu çıkacak"Proje Koordinatörü ve Müzik Öğretmeni Aygün Çam, AA muhabirine yaptığı açıklamada oluşturdukları ekiple bölgedeki ücra köylerdeki okulları ziyaret ederek, öğrencileri tiyatro ile buluşturduklarını söyledi.
Çam, proje kapsamında tiyatro oyunu sahnelemenin yanı sıra, mini konser verdiklerini, kitap söyleşisi yaptıklarını belirtti.
Elazığ'a yaklaşık 100 kilometre uzaklıktaki bir köyde çocukların ilk defa tiyatro izleyip konser dinlediğini gördüklerini aktaran Çam, bu nedenle çok duygulandıklarını dile getirdi.
Çam, ilin farklı köylerine yönelik etkinliklerin süreceğini kaydederek, "Gönüllü tiyatro kulübümüz, yazarlarımızla gidebildiğimiz, ulaşabildiğimiz kadar köy okullarına gideceğiz. Amacımız tiyatro ile buluşmayan çocuk bırakmamak. Belki bu köy okullarından büyük bir tiyatro oyuncusu çıkacak, belki ses sanatçısı ya da yazar... Amacımız onlarda bir etki ve iz bırakmak." şeklinde konuştu.
Köyde yaşayan çocukların bu tür etkinliklere ulaşmasının şehirde yaşayan akranlarına göre biraz daha zor olduğunun altını çizen Çam, gençlerin de bu etkinliklerle hem deneyim kazandığını hem de sosyal projelerde yer almış olduğunu kaydetti.
"Birçok çocuk hayatında hiç tiyatro görmemiş"Projede yer alan gönüllü gençlerden lise öğrencisi Süleyman Mustafa Mucitoğulları, ekip olarak güzel bir işe imza attıklarını dile getirdi.
Mucitoğulları, "Sanatın gitmediği köyler, sanata ulaşamayan çocuklar var. Biz o çocukların ayağına sanatı götürüyoruz. Burada ki birçok çocuk hayatında hiç tiyatro görmemiş. Amacımız çocukların yüzünü güldürmek." ifadelerini kullandı.
Üniversite öğrencilerinden Tansu Şahin de ilk defa tiyatro ile tanışan çocuklara sanatı benimsetmek için çalıştıklarını söyledi.
Şahin, "Bu bir gönüllülük projesi. Proje ile çocukların gönüllerine dokunmak ve ileriki hayatlarında onlara ışık olmak istedik. Sanatı o yüzden buralara taşıyoruz." dedi.
"Tiyatronun nasıl oynandığını gördük, öğrendik"Köy çocuklarından Zahide Sultan Çeliker, daha önce hiç tiyatro ve konsere gitmediğini kaydetti.
"Tiyatronun nasıl oynandığını gördük, öğrendik. Tiyatroda cümlelerin nasıl kullanıldığını gördük. Biz normalde cümleyi direkt söylüyorduk. Burada oynayanların duygularını da kattığını gördük. Burada çok şey öğrendik." diye konuştu.
Elif Rana Bulut da güzel bir gün geçirdiklerini anlatarak, "Gelenlerin ders anlatacağını düşünüyordum. Ama onlar bizi eğlendirdiler. Onları televizyon izliyormuş gibi izledik, çok güzeldi." diye konuştu.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com