Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, hazır giyim ve konfeksiyon, geçen ay Türkiye'nin en fazla dış satım yapan üçüncü sektörü olurken, 14,8 milyar dolarlık ülke ihracatından yüzde 10,1'lik pay aldı.
İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, sektörün ocak ayı ihracat performansı ve 2020 beklentilerine ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Gültepe, sektörün geçen yıl 17,7 milyar dolarlık dış satım yaptığını, 2020'de hazır giyim ihracatını 18,5-19 milyar dolar seviyesine çıkarmayı öngördüklerini belirterek, sektörün bu yıla iyi bir başlangıç yaptığını, ocak ayı ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,8 artarak 1,5 milyar dolara ulaştığını bildirdi.
Uluslararası rekabetin zorlaştığı ve küresel pazarların daraldığı bir süreçte elde edilen bu artışın çok önemli olduğunu vurgulayan Gültepe, "Bu dönemde özellikle en büyük pazarımız Avrupa Birliği'ne (AB) ihracatta elde ettiğimiz yüzde 7,7'lik artış, önümüzdeki aylara dair umutlarımızı artırıyor." dedi.
"İhracatımızın yüzde 70'i AB ülkelerine"Mustafa Gültepe, AB'nin hazır giyimde Türkiye'nin geleneksel ve en büyük pazarı olduğunu, orta ve uzun vadede de böyle kalacağını aktararak, şunları kaydetti:
"Sektörel ihracatımızın ortalama yüzde 70'ini AB ülkelerine yapıyoruz. Ocak ayında bu oran yüzde 73,4'e ulaştı. Hazır giyimde çalışma usullerimizi ve üretim metodlarımızı AB kriterlerine ve yöntemlerine göre belirliyoruz. Ülke olarak bakıldığında da ihracatımızın ilk iki sırasında iki AB ülkesi; Almanya ve İspanya yer alıyor. Ocak ayında Almanya'ya ihracatımız yüzde 4,7, İspanya’ya ihracatımız ise yüzde 8,7 arttı. Türkiye'nin hazır giyim pazarı ülkeler arasında ilk 3'te yer alan ve 31 Ocak itibarıyla AB'den ayrılan İngiltere'ye ihracatta da yüzde 3,9'luk artışın kayda değer olduğunun altını çizmek istiyorum."
"Çin'den kaçan siparişlerin bir kısmı Türkiye'ye geliyor"İHKİB Başkanı Gültepe, AB dışında ABD'nin, Türk moda endüstrisi için çok büyük bir potansiyel barındırdığını düşündüğünü ifade ederek, "Halen 700 milyon dolar seviyelerinde bulunan ABD pazarına ihracatımızı orta ve uzun vadede 5 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz." dedi.
Gültepe, Çin'deki koronavirüs salgınının sektöre etkisine ilişkin de, "Salgın nedeniyle Çin'den kaçan siparişlerin bir kısmının Türkiye'ye gelmesiyle hazır giyim ihracatımızın bu yıl yüzde 10 artacağını öngörüyoruz. Ancak krizin küresel boyutlara ulaşması ve dünya pazarlarının daralması durumunda ise ihracatımız olumsuz etkilenebilir." ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com