Ekonomi

Hazine ihracatçının finansmana erişimi için düğmeye bastı

Başbakan Yardımcısı Şimşek "Hazinenin kredi garanti sistemi KOBİ'lerin yanı sına ihracatçıya can simiti olacak, nefes aldıracak. KOBİ ve ihracatçıların karşı karşıya olduğu finansman sıkıntısının giderilmesine katkı sağlayacak" dedi. - Anadolu Ajansı

Hazine ihracatçının finansmana erişimi için düğmeye bastı
13-09-2016 14:37

ANKARA - ZEYNEP AKYIL

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hazinenin kredi garanti sisteminin kapsamının genişletilmesi yönünde çalışmaların son aşamaya geldiğini bildirdi.

Kredi Garanti Kurumlarına Sağlanan Hazine Desteğine ilişkin düzenlemede değişikliğe gideceklerini ve bu şekilde kefalet sisteminin daha kapsamlı ve etkin hale getirileceğini vurgulayan Şimşek, bununla sadece KOBİ’lerin ve sınırlı sayıdaki birkaç sektörün değil, tüm ihracatçıların da finansmana erişim sıkıntılarını gidermeyi hedeflediklerini kaydetti.

Bu şekilde yeni sistemin KOBİ'lerin yanı sına ihracatçıya da can simiti olacağını ve nefes aldıracağını anlatan Şimşek, şöyle konuştu:

“Mevcut düzenlemede, binlerce KOBİ’nin finansmana erişimi sağlanmakla birlikte, kefalet hacmi istenilen düzeyde artmamış ve kredi hacminde bugüne kadar beklenen düzeyde bir artış gerçekleşmemişti. Bunun nedenlerine bakıldığında öncelikle kefalet sürecinin uzun sürmesinin bankaların bu aracı kullanmalarında önemli bir çekinceye neden olduğunu gördük. Aynı zamanda, vergi ve SGK borcu olan işletmelerinde bu imkandan yararlanamamasının önemli bir kısıt oluşturduğunu, ayrıca sağlanan kefalet tutarlarının bir çok işletme için yeterli olmadığını tespit ettik."

Bankaların tüm sektörlere hitap edecek şekilde alternatif ihtiyaçlarına yönelik olarak kefaletlerde araç çeşitliliğinin sağlanamamasının da önemli bir engel olduğuna işaret eden Şimşek, yapılan yeni düzenleme ile daha çok firmanın finansmana erişim sorunlarının daha etkin bir şekilde çözülebilmesi için kefalet limitlerinin artırıldığını kaydetti.

Şimşek, kefalet limitlerinin KOBİ’ler için 2 milyon dolar, KOBİ dışında kalan yararlanıcılar için ise 50 milyon dolar olarak belirlendiğini söyledi.

İhracatçılara büyük kolaylık

İhracatçılara yönelik yapılacak düzenlemenin de oldukça önemli olduğuna dikkati çeken Şimşek, "Bu kapsamda ihracatın finansmanına ilişkin kefalet taleplerinin Eximbank kanalı ile olması durumunda yüzde 100’e kadar kefalet verilebilecek. Talebin Eximbank kanalı ile olmaması durumunda ise KOBİ tanımı dışında kalan ihracatçılar için yüzde 85 ile kefalet sağlanabilecek.” dedi.

Portföy Garanti Sistemi gibi alternatif kredi garanti araçlarının düzenlenerek kefalet sürecinin basitleştirileceğini dile getiren Şimşek, bu şekilde KOBİ’lerin ve ilgili diğer işletmelerin kefalete erişim maliyetinin azaltılacağını, kredi temini sürecinin hızlandırılacağını ve daha yüksek hacimde kredi teminin mümkün kılınacağını kaydetti

“Kefalet hacmi 20 milyar liraya ulaşacak"

Daha önce SGK ve vergi dairesine borcu olmayan firmalara kefalet sağlandığını hatırlatan Şimşek, yeni düzenlemenin bu borçların kefalet ile sağlanacak krediden öncelikli olarak ödenmesi halinde bu kurumlara borcu olan firmalara da kefalet sağlanabilmesinin yolunu açtığını söyledi.

Şimşek, “Çalışmalar tamamlanmak üzere.Yapılan tüm bu değişikliklerin, mevcut durumda 3 milyar liraya ulaşan kefalet hacminin kısa dönemde 10 milyar liraya, orta vadede ise 20 milyar liraya ulaşmasına ve piyasalarda KOBİ’lerin ve ihracatçıların karşı karşıya olduğu finansman sıkıntısının giderilmesinde önemli bir etki doğuracağını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER