İSTANBUL
Türkiye'nin en genç yazarlarından Fatma Albayrak, "Fatih Sultan Mehmet de İstanbul'u fethederken ilk önce hayal etti. Ülkemizde bir başörtülü milletvekilinin meclise girmesi de bir hayaldi ama gerçek oldu. Bu yüzden hayal benim hayatımdaki en büyük şey ve asla kısıtlanmasına izin vermiyorum." dedi.
Kitap okumanın, insanın kalbinin derinliklerinden gelen bir alışkanlık olduğunu ifade eden 14 yaşındaki Albayrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Ben hep her zaman kendi içimden gelerek kitap okuyorum. Annem ve babamın isteğiyle başlamadım okumaya. Kitaplar aynı zamanda bana göre insanlar için bir çıkış yolu." diye konuştu.
Albayrak, küçük yaşlardan itibaren ablasıyla sürekli yazılar yazdığını, yazı dilini geliştirmek için ise okumalar yapmaya özen gösterdiğini söyledi.
Hayatta her şeyin hayalle başladığının altını çizen genç yazar, "Fatih Sultan Mehmet de İstanbul'u fethederken ilk önce hayal etti. Ülkemizde bir başörtülü milletvekilinin meclise girmesi de bir hayaldi ama gerçek oldu. Bu yüzden hayal benim hayatımdaki en büyük şey ve asla kısıtlanmasına izin vermiyorum. Kitap yazmak da bir hayalle başladı ve devam ediyor." ifadelerini kullandı.
"Bir sayfa yazıyor, 10 sayfa kitap okuyordum"
İlk kitabı "Bir Deniz Macerası"nı 9 yaşındayken kaleme alan Albayrak, 13 yaşındayken "İyilik Çetesi"ni yazdığını, "Yeni Osmanlı:21. Mustafa'nın Amazon Maceraları" ismini verdiği Vadi yayınlarından çıkan son romanının ise geçtiğimiz hafta okuyucuyla buluştuğunu dile getirdi.
Fatma Albayrak, kitabı hazırlarken Osmanlı tarihi üzerine okumalar yaptığını vurgulayarak, "Osmanlı o kadar geniş bir tarihe sahip ki. Tarihteki her ayrıntıdan bir kitap çıkarılabilir. Kitap fikri aklıma iki yıl önce geldi. Okumalar sırasında da kitap üzerine çok fazla hayal kurdum, düşündüm. Fakat yazmak için kendimi hazır hissetmiyordum. Dilimi geliştirmeye çalıştım. Bir sayfa yazıyor, 10 sayfa kitap okuyordum." diye konuştu.
Osmanlı hakkında bir kitap yazmayı düşündüğünü kaydeden Albayrak, son kitabını üç ayda tamamladığını belirterek, "Yazacağım kitabı bir şekilde gençlere de uyarlamak gerekiyordu. Benim yaşıtım olsaydı, nasıl bir kitap okurdu bunun değerlendirmesini yaptım. Kitabın fikri, uzun süreçte çıkan bir fikir değil, bir anda geldi ve bunun üzerine düşünerek yavaş yavaş geliştirmeye başladım." dedi.
Genç yazar, kitabında ele aldığı hikayeye de değinerek, "Kanuni Sultan Süleyman oğlu Mustafa'yı öldürtmemiştir. Onu yeni keşfedilen Amazon Ormanları'na Yeni Osmanlı'yı kurmaya göndermiştir. Yıllar sonra 2015 yılında çatlak bir aile Amazon Ormanları'na araştırma yapmaya gider ve Yeni Osmanlı'yı bulurlar. Onların oradaki maceralarını anlatan bir kitap oldu." ifadelerini kullandı.
"Hayal etmek Allah'ın kullarına bahşettiği en güzel nimetlerden biri"
Kitabın her yaştan okuyucuya hitap ettiğini kaydeden Albayrak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Aldığım okuyucu değerlendirmelerine göre kitabın belli başlı bir okuyucu kitlesi yok. Herkese hitap ediyor. Ben de bunu istemiştim. Yaşıtlarımın okuduğu kitaplara baktığımda, genellikle aynı fikir ve düşünceye sahip kitapları okuduğunu gördüm. Bunlardan farklı bir kitap olsun istedim. Genç yazarların popüler olduğu dönemdeki kitaplar bence gençlerin hayal dünyasını sınırlayan kitaplar. Artık birine sorduğumuzda 'senin hayalin nedir' diye. Sınırlı derecede cevaplar alıyoruz. Rüyaları bile sınırlı kalıyor bence. Bir pembe ağaç dahi hayal edemiyorlar. Oysaki hayal etmek Allah'ın kullarına bahşettiği en güzel nimetlerden biri."
Fatma Albayrak, Şehzade Mustafa'nın yaşamının çok hüzünlü bir hikaye olduğunu sözlerine ekleyerek, "Okumalar yaparken Kanuni Sultan Süleyman'ın oğluna ilişkin kararını o zamanın şartlarında ele alarak, empati kurmaya çalıştım. Bu kitabı yazarken aslında ikisine de karşı bir görevi tamamlamış, üzerimden bir yük kalkmış gibi hissediyorum. En azından Şehzade Mustafa'nın bir yerde sonu mutlu biten bir hikayesi var." değerlendirmesinde bulundu.
Daha çok polisiye ve komedi türünü okuduğunu söyleyen Albayrak, "Kapağına göre kitapları yargılamıyorum. İçerisinde beni tutan bir şey olduğunda o kitabı okuyabiliyorum. En beğendiğim yazarlar ise Agatha Christie, Harry Poter'in yazarı J. K. Rowling." şeklinde konuştu.
Genç yazar, maddiyat için kitap yazmak istemediğine vurgu yaparak, "Yeni Osmanlı üzerine bu kitaplar devam edecek. Aklımda çok fikir var. Hikayesi açık olan bir kitap. Kitapta da bir çok karakter var ve ben bu karaktere bağlanarak, onları yaşayarak yazıyorum. Bu karakterlerin yaşamını anlatmaya devam edeceğim. Bu kitap bir başlangıçtı." ifadelerini kullandı.
Muhabir: Hilal Uştuk
dikGAZETE.com