Sağlık

'Havuzlar denize göre daha riskli'

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gül, yüzme havuzların havaya ve çevreye açık, denizlere göre su oranının daha az ve kapalı bir sistem şeklinde olması nedeniyle enfeksiyon açısından daha riskli olduğunu söyledi. - Anadolu Ajansı

'Havuzlar denize göre daha riskli'
17-05-2017 14:47

İSTANBUL - HATİCE ŞENSES

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hanefi Cem Gül, yüzme havuzlarının havaya ve çevreye açık, denizlere göre su oranının daha az ve kapalı bir sistem şeklinde olması nedeniyle enfeksiyon açısından daha büyük bir risk oluşturduğunu belirterek, "Havuzlarda enfeksiyonun en büyük kaynağı insandır." dedi.

Gül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, havaların ısınmasıyla, sularla bulaşan enfeksiyonlarda da artış meydana geldiğini anlatarak, sularla bulaşan enfeksiyonlarda ise havuz ve deniz kullanımının önemli bir yer tuttuğuna işaret etti.

Prof. Dr. Gül, "Yüzme havuzları havaya ve çevreye açık, denizlere göre su oranının daha az ve kapalı bir sistem şeklinde olması nedeniyle enfeksiyon açısından daha büyük bir risk oluşturmaktadır. Havuzlarda enfeksiyonun en büyük kaynağı insandır. Özellikle insan dışkısı gibi vücut atıklarının sulara karışması önemli bir risk faktörüdür. Bu suların yutulması, göze ve kulağa temasıyla birçok enfeksiyon ortaya çıkmaktadır." diye konuştu.

Gül, suların yutulmasıyla, kusma ve ishale neden olan bağırsak enfeksiyonu gastroenteritlerin en sık görülen enfeksiyonlardan olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Bu kişilerde amipli-basilli dizanteri, salmonella ve rotavirüs ishalleri görülebilir. Yine hepatit A ve E, tifo gibi enfeksiyonlarla karşılaşılabilir. Enfekte suların gözle teması sonucunda, gözde yanma, batma, kızarma ve çapaklanmaya neden olabilen konjonktivit adı verdiğimiz göz kapağı iltihaplanmasına neden olabilir. Bu suların kulakla teması sonucu, bakteri, virüs ve mantarlarla oluşabilen, ağrı, akıntı ve pis kokuya neden olan kulak iltihaplanmaları önemli enfeksiyonlar arasındadır. Daha sık bayanlarda görülen, özellikle dar mayo giyme ve uzun süre havuzda kalmaya bağlı olarak, sık ve ağrılı idrara çıkma, karın ağrısı, bulantı-kusma ve ateş şikayetleriyle seyreden idrar yolu enfeksiyonları görülebilir. Bunun yanında cilt enfeksiyonları, deri mantarı ve egzama havuzlardan bulaşan enfeksiyonlarda önemli bir yer tutar."

"Denizde enfeksiyon riski daha az"

"Denizlerde, havuzlara oranla enfeksiyon riski daha azdır. Denizlerden ortaya çıkan enfeksiyonlarda yine insan dışkısının deniz suyuna karışması en önemli faktördür." diyen Gül, son yıllarda azalmakla birlikte, kanalizasyon sistemlerinin direkt denize akıtılmasının da enfeksiyonların ortaya çıkmasında önemli bir etken olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Gül, buna bağlı olarak gastroenteritlerin, göz ve kulak enfeksiyonlarının deniz suları nedeniyle en sık karşılaşılan enfeksiyonlar olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:

"Özellikle havuzlarla bulaşan enfeksiyonlardan korunmada en önemli husus havuz seçimidir. Kullandığımız havuzların, sularının sıkça değiştirilmesine, sirkülasyonlu olmasına dikkat edilmeli. Hızlı, güvenilir ve devamlı dezenfeksiyonun yapıldığı havuzlar tercih edilmelidir. Bunun yanında göz enfeksiyonlarına karşı gözlük, kulak enfeksiyonlarına karşı kulak tıkacı kullanmasına dikkat edilmeli, Islak mayoyla oturmamaya, temiz ve hijyenik tuvaletler kullanmaya, havuza girmeden önce ve çıktıktan sonra duş alınmasına, tuvalete gidilen terliklerle havuz bölgesine girilmemesine özen gösterilmelidir. Havuz içinde meydana gelecek cilt kesileri sonrası mutlaka cilt bölgesi dezenfekte edilmeli, havuz içindeyken su yutulmamasına dikkat edilmelidir."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER