Genel

Hastanelerin afet ve acil durum planlarına ilişkin yönetmelik güncellendi

Sağlık Bakanlığının, Hastane Afet ve Acil Durum Planları Uygulama Yönetmeliği, Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Hastanelerin afet ve acil durum planlarına ilişkin yönetmelik güncellendi
18-03-2020 13:41

ANKARA (AA) - SaÄŸlık Bakanlığının, Hastane Afet ve Acil Durum Planları (HAP) Uygulama YönetmeliÄŸi, Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüÄŸe girdi.

Yönetmelikle, 20 Mart 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Hastane Afet ve Acil Durum Planları (HAP) Uygulama YönetmeliÄŸi yürürlükten kaldırıldı.

Yönetmelik, ülke genelindeki tüm hastanelerin, afetlere iliÅŸkin risk ve zarar azaltıcı önlem almalarını, yurt içinde meydana gelen afet ve acil durumlarda sunulacak saÄŸlık hizmetleri konusunda gerekli hazırlıkları önceden yapmalarını ve ilk 72 saat boyunca hastane dışından hiçbir yardım almaksızın kendi kendine yeterli olmalarını saÄŸlamayı amaçlıyor.

Yönetmelik, SaÄŸlık Bakanlığına, üniversitelere, belediyelere, özel hukuk tüzel kiÅŸilerine ve gerçek kiÅŸilere ait yataklı tedavi hizmeti sunan tüm hastaneleri kapsıyor. Eski yönetmelikteki Türk Silahlı Kuvvetleri Hastanelerine ait ibareler yönetmelikten çıkarıldı.

Yönetmelikte geçen "büyük ölçekli hastane" ibaresi, "500 ve üzeri yatağı olan hastaneleri", "orta ölçekli hastane" ibaresi "100-499 yatağı olan hastaneleri" tanımlıyor.

YönetmeliÄŸe göre, Bakanlık adına afet ve acil durum çalışmaları Acil SaÄŸlık Hizmetleri Genel MüdürlüÄŸü tarafından yürütülecek.

Üniversite, özel, devlet tüm hastanelerde hastane afet ve acil durum planı hazırlama komisyonlarının oluÅŸturulmasına iliÅŸkin ayrıntılar da yeni yönetmelikte yer aldı. Bakanlığa baÄŸlı hastanelerde, üniversite hastaneleri ve belediye hastanelerinde hastane baÅŸhekimi, özel hastanelerde mesul müdür HAP baÅŸkanı olacak.

Hastanelerce hazırlanan afet ve acil durum planları, inceleme makamları tarafından, HAP hazırlama kılavuzuna uygunluÄŸu deÄŸerlendirilerek ve Bakanlıkça belirlenen standart inceleme formu kullanılarak incelenecek.

Bu Yönetmelikle belirtilen hükümlere aykırı davranan sorumlular hakkında fiillerinin niteliÄŸine göre 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve 3359 sayılı SaÄŸlık Hizmetleri Temel Kanunu ve ilgili diÄŸer mevzuat hükümlerinde öngörülen müeyyideler uygulanacak.

Hastane afet ve acil durum planlarının güncellenmesi

Hastane afet ve acil durum planlarının güncellenmesine iliÅŸkin maddelerinde deÄŸiÅŸiklik yapılmadı. Planın yıl içerisinde en az bir kez masa başı tatbikatı, bir kez de fonksiyonel (saha) tatbikat ile test edilmesine iliÅŸkin hükümler de aynı kaldı.

Yeni yönetmeliÄŸe göre, HAP ile ilgili sertifikalı eÄŸitimler, 4 Åžubat 2014 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan SaÄŸlık Bakanlığı Sertifikalı EÄŸitim YönetmeliÄŸi kapsamında yürütülecek.

Hastanelerde afet timlerinin oluşturulması

Yürürlükten kaldırılan yönetmelikte, hastanelerde Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) timinin oluÅŸturulması ve görev yapması öngörülüyordu. Yeni yönetmelikle bu timin adı "afet timi" olarak deÄŸiÅŸti.

Yeni yönetmeliÄŸe göre, hastaneler, 99 yatak kapasitesine kadar en az bir, 100-300 arası yatak kapasitesine sahip ise en az iki, 301-499 arası yatak kapasitesine sahip ise en az üç, 500-999 arası yatak kapasitesine sahip ise en az dört, 1000-1999 arası yatak kapasitesine sahip ise en az altı, 2000-2999 arası yatak kapasitesine sahip ise en az sekiz, 3000 ve üzeri yatak kapasitesine sahip ise en az 10 afet timi oluÅŸturmak zorunda olacak.

OluÅŸturulan afet timi/timlerine, Bakanlıkça eÄŸitim içeriÄŸi belirlenen hastane afet timi temel eÄŸitimi ile afet ve acil durumlarda, hastanelerinde ve afet bölgesinde sunulacak saÄŸlık hizmeti kalitesini artırmak için gerekli yeterliliÄŸi kazandıracak eÄŸitimleri aldırılacak.

Hastane afet timleri olaÄŸan durumda asli görev yerlerinde hizmet edecek, HAP uygulanırken gerekmesi halinde öncelikle tahliye ve hastanede yapısal hasarlar olması durumunda medikal kurtarma iÅŸleminde görev alacak.

Hastane UMKE timi/timlerini oluÅŸturan ve UMKE temel eÄŸitimi aldıran hastanelerin UMKE timleri, hastane afet timi olarak görev yapacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER