Spor

Hastalığını yenmek için başladığı yüzmede başarılara kulaç atıyor

Sakarya'da doğuştan gelişim geriliği ve hiperaktivite rahatsızlığı olan, yüzme sayesinde kullandığı ağır ilaçlardan kurtulan 17 yaşındaki milli sporcu Mintaz, özel sporcuların yer aldığı 2018 INAS Avrupa Yaz Oyunları'nda madalyaları boynuna taktı.

Hastalığını yenmek için başladığı yüzmede başarılara kulaç atıyor
05-08-2018 18:30

SAKARYA (AA) - UÄžUR SUBAÅžI - Sakarya'da doÄŸuÅŸtan hafif düzeyde geliÅŸim geriliÄŸi ve hiperaktivite rahatsızlığı olan 17 yaşındaki milli yüzücü Ahmet Mintaz, özel sporcuların yarıştığı dallarda Türkiye'yi en iyi ÅŸekilde temsil etmenin mutluluÄŸunu yaşıyor.

Hastalıklarıyla doÄŸumunda tanışan, uzun süre ağır ilaçlar kullanmak zorunda kalan ve bu ilaçlardan yüzme sporuyla kurtulan genç sporcu, Paris'te düzenlenen 2018 INAS Avrupa Yaz Oyunları'nda yüzme dalında erkekler 50 metre serbestte gümüÅŸ madalya kazanan Ahmet Mintaz, 200 metre sırtüstünde ise bronz madalyayı boynuna taktı.

Bu baÅŸarısıyla 12 AÄŸustos'ta Ä°rlanda'da baÅŸlayacak 2018 Avrupa Paralimpik Yüzme Åžampiyonası'na katılmaya hak kazanan Ahmet, burada dünyanın en iyi olimpiyat yüzücüleriyle kulaç atacak.

Ahmet Mintaz, özel sporcuların yarıştığı dallarda, 2016'da Ä°talya'nın Cenova kentinde düzenlenen Uluslararası Zihinsel Engelliler Spor Federasyonu (INAS) Avrupa Açık Yüzme Åžampiyonası'nda altın madalya alarak, erkeklerde Türkiye'ye ilk Avrupa ÅŸampiyonluÄŸunu kazandırmıştı.

Gözünü Ä°rlanda'daki ÅŸampiyonaya diken Ahmet'in en büyük hedefi ise 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları'na katılıp Türk bayrağını göndere çektirmek.

Hazırlıklarını Sakarya Yüzme Havuzu'nda devam ettiren Ahmet Mintaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 12 yıldır yüzme sporunda aktif olduÄŸunu ve bu sürede birçok baÅŸarı elde ettiÄŸini söyledi.

Hocalarının ve annesinin desteÄŸiyle buralara kadar geldiÄŸini anlatan Ahmet, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Fransa'daki yarışlar güzel geçti, rakipler zordu. Tabii ki ileride daha zor olacak. GeçmiÅŸte Avrupa birinciliÄŸi, ikinciliÄŸim, iki sefer de üçüncülüÄŸüm var. Son ÅŸampiyonada ise bir gümüÅŸ, iki bronz madalya kazandım. Åžimdi Ä°rlanda'daki yarışlara hazırlanıyorum. Hazırlıklar iyi gidiyor. 12 AÄŸustos'ta Ä°rlanda'da olacağız, inÅŸallah orada da madalya hedefliyorum. Asıl hedefim olimpiyatlara katılmak. Her gün düzenli olarak çalışıyorum. Ä°rlanda yarışındaki hedefim altın madalya kazanarak Türk bayrağını göndere çektirmek. Genel anlamdaki hedefim ise 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları'na katılmak. BaÅŸarılarımı, çalışmalarıma ve anneme borçluyum. Annemin sayesinde buralara kadar geldim, onun üzerimde emeÄŸi çoktur."

"Oğlumun başarıları beni gururlandırıyor"

Ahmet'in annesi Funda DeryaoÄŸlu da oÄŸluna 9 yaşında hiperaktivite teÅŸhisi konduÄŸunu, bu enerjiyi atabilmek adına bir yol aramaya baÅŸladıklarını ve birkaç spor dalı denedikten sonra yüzmede karar kıldıklarını dile getirdi.

Ahmet'in yüzmeye baÅŸlamasıyla enerjisini attığını ve bunun davranışlarına da yansıdığını kaydeden DeryaoÄŸlu, "Ahmet sürekli Türkiye ÅŸampiyonlukları alıyor. Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu çatısı altında yüzüyor. Yurt dışı yarışlarında iki yıl önce INAS Avrupa Yaz Oyunları'nda birincilik, ikincilik ve üçüncülük almıştı. Bu yıl da Fransa'da düzenlenen yarışlarda ikincilik ve iki üçüncülük aldı. Anne olarak oÄŸlumun bu ÅŸekilde derecelere girmesi beni gururlandırıyor. Yüzme, çok emek isteyen bir spor. Bu ÅŸekilde devam edip 2020 Olimpiyatları'na gelebilmeyi ümit ediyoruz. Ä°nÅŸallah 2020 Paralimpik Oyunları'na katılır ve Türkiye'yi en iyi ÅŸekilde temsil eder." ifadelerini kullandı.

"Ahmet bizim göz bebeÄŸimiz"

Sakarya Gençlik Hizmetleri ve Spor Ä°l Müdürü Fatih Çelikel de 72 spor tesisinde 50 binin üzerinde lisanslı sporcu ve 2 gençlik merkeziyle kentte gençlik ve spor faaliyetlerinde hizmet verdiklerini söyledi.

Sakarya Olimpik Yüzme Havuzu'nun da en faal kullanılan tesislerden olduÄŸunu ve burada 16 kulübün çalıştığını belirten Çelikel, ÅŸunları aktardı:

"Ahmet de yüzme branşında bizim en gözde çocuklarımızdan bir tanesi. Haftanın 6 günü antrenmanlarını burada sürdürüyor ve çok önemli baÅŸarılara imza atıyor. Bu ay Ä°rlanda'daki yarışlara katılacak. Ahmet bizim göz bebeÄŸimiz. Onun bu seviyelere gelmesinde emeÄŸi olan baÅŸta annesi ve hocaları olmak üzere emeÄŸi geçen herkese teÅŸekkür ediyor, Ahmet'ten daha fazla baÅŸarılar bekliyoruz. Ahmet'in ilimize madalyaya döneceÄŸinden eminiz."

Ahmet'in yüzme antrenörü YiÄŸit Erdeniz de Fransa'dan döndükten sonra hiç ara vermeden Ä°rlanda yarışlarına hazırlandıklarını bildirdi.

Yaklaşık 10 gün orada kalacaklarını söyleyen Erdeniz, "Ahmet burada Avrupa'daki en iyi özel sporcularla yarışacak. Ahmet ilk defa bu barajları geçti ve ilk defa bu yarışlara katılacak. Orada da amacımız final yüzmek ve madalya almak. Genel olarak hedefimiz 2020 Olimpiyatları'na katılmak. Adım adım ilerliyoruz. Åžimdi Avrupa arenasında boy gösteriyoruz. Yarışlarımız uzun kulvarda, haftanın 6 günü çalışıyoruz. Toplu ve birebir antrenmanlarımız oluyor. Bunun yanında psikolojik desteÄŸimizi de alıyoruz. Herkes elinden geleni yaparak Ahmet'in baÅŸarılı olmasını hedefliyoruz." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER