Genel

Hastaların yeni umudu

Trabzon’un Maçka ilçesinde bulunan Ömer Burhanoğlu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi’nde felçli hastalar, robot yardımlı yürüme tedavisi ile umut arıyor. Altı yıl önce geçirdiği trafik kazasında boyun kırığı nedeniyle felç geçiren eski futbolculard

Hastaların yeni umudu
14-02-2015 14:02

Trabzon’un Maçka ilçesinde bulunan Ömer Burhanoğlu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi’nde felçli hastalar, robot yardımlı yürüme tedavisi ile umut arıyor.
Altı yıl önce geçirdiği trafik kazasında boyun kırığı nedeniyle felç geçiren eski futbolculardan Fehmi Onur Akın, Ömer Burhanoğlu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi’nde robot yardımlı yürüme tedavisinin ardından bütün ihtiyaçlarını karşılayacak düzeye gelirken, artık tek taraflı destekle de yürüyebiliyor. Bir dönem amatör olarak Samsun Canik Belediyespor’da top koşturan ve daha sonra profesyonel olarak Karsspor’a transfer olan ancak takımın resmi maçlarına çıkamadan geçirdiği trafik kazası sonucu futbol oynayamaz hale gelen 27 yaşındaki Akın, şimdi sağlığına kavuşmanın mücadelesini veriyor.
Trabzon Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Halit Çınarka, geçirdiği trafik kazası sonucu yürüme yeteneğini kaybeden ve Maçka Ömer Burhanoğlu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi’nde yürüme tedavisi (lokomat) gören Fehmi Onur Akın’a geçmiş olsun ziyaretinde bulundu. Çınarka, Akın’ın sağlığına kavuşmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek, “Tedaviye sağlık çalışanlarımızın desteği ve sağlık tesislerimizin sahip olduğu donanım kadar hastamızın azmi de katkı sağlamıştır” dedi.
Fehmi Onur Akın ise, 2009 yılında geçirdiği trafik kazası sonucu boyun kırığı nedeniyle felç geçirdiğini belirterek, kazadan sonra yataktan tekerlekli sandalyeye iki kişinin yardımıyla geçebildiğini, artık bütün kişisel ihtiyaçlarını karşıladığını söyledi. Akın, tek taraflı destekle de olsa yürüyebilmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Hastanede her kademede çalışan personelin tedavi sürecimde bana büyük katkıları oldu. En önemlisi bana inandılar ve desteklerini hiçbir zaman esirgemediler. Sağlığıma kavuşmamda emeği geçenlere teşekkür ederim” diye konuştu.

ROBOT YARDIMLI YÜRÜME TEDAVİSİ HASTALARA UMUT OLUYOR
Hastanenin Başhekimi Uzm. Dr. Hüseyin Karal, sağlık tesisinde robotik yürüme cihazı ile yaklaşık 300 hastanın tedavilerini gerçekleştirdiklerini belirterek, “Hastanemiz son teknoloji cihazlarla tedavi ve uygulamaların yapıldığı tam teşekküllü fizik tedavi ve rehabilitasyon hastanesi konumundadır. Lokomat cihazı (robot yardımlı yürüme tedavisi) hastanemizin açıldığı 2011 yılından beri hizmet vermektedir. Ayrıca hastanemizde 2014 yılında hizmete açılan havuzumuzda su içi egzersiz tedavileri gerçekleştirilmektedir. Robot yardımlı yürüme tedavisi (lokomat) yürüme yeteneğini inme, omurilik veya beyin yaralanması, ortopedik veya nörolojik bozukluklar sonucu kaybetmiş hastalarda robotik bir cihaz yardımıyla etkilenmiş vücut kısımların, özellikle bacakların yürüme hareketlerinin taklit edilmesi sistemidir. Robot yardımlı yürüme tedavisi yürümeyi yeniden öğrenmede ve yürüme bozukluğu olan hastalarda daha düzgün yürümesine yardımcı olmaktadır" dedi.
Sağlık Bakanlığı çatısı altında hizmet sunan tek yürüme merkezi olan Maçka’daki hastane, Türkiye’nin robotik yürüme merkezi olarak gösteriliyor.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER