Sağlık

Hasta yakınlarını tehdit eden hastalık ‘Verem’

Hava yolu ile bulaşan bir salgın hastalık olan ve halen dünyanın birçok yerinde görülmeye devam eden ‘tüberküloz' veya halk dilindeki adıyla ‘verem'le ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Finn Rasmussen, hastalığa yakalanan kişilerin yüzde doksan'ının ilaç tedavisi olmad

Hasta yakınlarını tehdit eden hastalık ‘Verem’
21-01-2019 13:32

Tüberküloz mikrobunun kaynağının, tedavi görmemiş, aktif akciğer ve gırtlak (larinks) kanseri olan hastalar olduğunu söyleyen Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Finn Rasmussen, nefes vermek, özellikle de öksürmek, hapşırmak, konuşmak ile mikropların havaya saçıldığını söyledi.
Prof. Dr. Finn Rasmussen açıklamalarına şöyle devam etti; “Sağlıklı kişiler bu mikropları nefes yoluyla alırlar. Sokakta, dolmuşta, lokantada öksüren birinden verem mikrobu alma olasılığı çok düşüktür. Bulaşma için genellikle verem hastası bir kişi ile belirli bir süre birlikte yaşamak gereklidir. En çok hastanın aile bireylerine ve yakın çalışma arkadaşlarına bulaşma olur. Tedavi başlandıktan sonra bulaşma hızla sona erer. Çatal, kaşık, tabak, bardak, giysi gibi nesnelerle, kan ve cinsel ilişki ile bulaşma olmaz” dedi.

Kaynak: IHA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER