Kültür Sanat

Hasankeyf'teki kültürel miras bir bir taşınıyor

Batman'ın Hasankeyf ilçesinde baraj gölü alanından çıkarılıp, özel sistemle taşınarak Yeni Kültürel Park Alanı'na getirilen Zeynel Bey Türbesi'nin ardından 8 kültürel mirasın daha taşınması için çalışma başlatıldı. - Anadolu Ajansı

Hasankeyf'teki kültürel miras bir bir taşınıyor
27-07-2017 17:02

BATMAN - Selman Tür/Muhyeddin Beyca

Batman'ın Hasankeyf ilçesinde baraj gölü alanında kalacak kültürel mirasın korunması için tarihi yapılar bir bir taşınıyor.

Ilısu Barajı HES Projesi Kültürel Varlıkları Koruma Kurtarma Çalışmaları kapsamında Türkiye'de ilk defa uygulanan proje ile baraj gölü alanından çıkarılıp, 12 Mayıs'ta 6 saat süren çalışmayla 2 kilometre taşınarak Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı'na getirilen Zeynel Bey Türbesi'nin ardından 8 eserin daha taşınması için çalışma başlatıldı.

Baraj gölü alanında bulunan Artuklu Hamamı, İmam Abdullah Zaviyesi ve minaresi, Orta Kapı ile Yamaç Külliyesi, Kızlar, Koç, Süleyman Han camileri ve Er-Rızık Camisi minaresinin taşınması sürecine ilişkin inceleme yapılıyor.

Diyarbakır Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunca, incelemenin tamamlandığı İmam Abdullah Türbesi, Artuklu Hamamı, Er-Rızık Camisi minaresinin bütünsel olarak, 550 yıllık Zeynel Bey Türbesi gibi "Kendinden Tahrikli Modüler Taşıyıcı" (SPMT) ile taşınması kararı alındı.

Diğer 5 tarihi yapı ile ilgili incelemeler sürüyor.

Öngörüldüğü şekilde yıl sonuna kadar taşınma işleminin tamamlanması halinde tarihi türbe gibi söz konusu 8 kültürel miras da Yeni Kültürel Park Alanı'nda ziyaret edilebilecek.

Kaymakam Faruk Bülent Baygüven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hasankeyf'te yeni yerleşim alanının ilçe sakinlerinin oylamasıyla belirlendiğini belirterek, eski Hasankeyf'in 500 dekar, yeni Hasankeyf'in ise 3 bin dekar alana sahip olduğunu vurguladı.

Ilısu Barajı alanında bulunan 550 yıllık Zeynel Bey Türbesi'nin, Türkiye'de ilk defa uygulanan proje ile 2 kilometre taşınarak baraj gölü alanından çıkarıldığını ve Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı'na yerleştirildiğini söyleyen Baygüven, taşıma işlemi için 8 SPMT kullanıldığını anlattı.

Baygüven, kurtarma çalışmaları kapsamında 8 eserin daha taşınacağını dile getirerek, bütünsel olarak taşınacak eserlerin SPMT adı verilen lastik tekerlekli özel platformla nakledileceğini aktardı.

Taşıma işlemi için 100 milyon lira bütçe

Baygüven, taşınacak olan eserler için yaklaşık 100 milyon lira, bu eserlerin korunması için ise daha büyük bir bütçe ayrıldığına dikkati çekti.

"Sayın Cumhurbaşkanımız ile Orman ve Su İşleri Bakanımız Hasankeyf'e ayrı bir önem veriyor. Devletimiz tarihe ne kadar önem verdiğini gösteriyor. Bu devletimizin gücünü gösteriyor." diyen Baygüven, yeni Hasankeyf'in tarihi doku göz önünde bulundurularak inşa edildiğini vurguladı.

Baygüven, Hasankeyf'te modern mimarisi, göl kenarı ve su sporları turizmine açık, kültür parkı, modern binaları, sosyal tesisleri, kamu binaları, Arkeoparkı ile bölgedeki emsalleriyle kıyaslandığında çok farklı ve çok daha gelişmiş bir şehir oluşturmayı hedeflediklerini bildirdi.

Yapılan işlerin gurur verici olduğunu anlatan Baygüven, "Burası Türkiye'nin Ortadoğu'ya açılan kapısı. İnşallah terör olaylarının tamamen ortadan kalkmasıyla burası dünyanın sayılı turistik merkezlerinden biri haline gelecek." ifadelerini kullandı.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER