Politika

"Hangi kurumun ne kadar yükümlülüğü var bilmiyoruz"

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Naci Bostancı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Genel Kurulu’ndaki 2016 bütçesi görüşmelerinde konuştu. TBMM Genel Kurulu’nda 2016 bütçesi görüşmeleri başladı. AK Parti adına konuşan...

"Hangi kurumun ne kadar yükümlülüğü var bilmiyoruz"
26-02-2016 21:56
AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Naci Bostancı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Genel Kurulu’ndaki 2016 bütçesi görüşmelerinde konuştu.
TBMM Genel Kurulu’nda 2016 bütçesi görüşmeleri başladı. AK Parti adına konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Naci Bostancı, iktidar kendi halkını dinleyip bunları programına alıyorsa, muhalefetin de aynısını yapması gerektiğini söyleyerek, AK Parti’nin 14 yıldır iktidarda olmasının bir başarı olduğunu ifade etti. Bostancı, "14. bütçe. 14’ü tersten okursanız, 41 olur. 41 kere maşallah. 14’ü 41’in habercisi olarak okumak mümkün. Emin olun AK Parti milletle bu şekilde sözleşmesine devam eder, milleti dinler, muhalefeti de aynı şekilde dinlerse 41 kere maşallah ifadesini bizim çocuklarımız söyleyecekler" dedi.
AK Parti’nin başarısının 200 yıllık bir tarih olduğunu belirten Bostancı, "Bizim İtalya’ya yetişmemiz için 150 yıl, İngiltere’ye yetişmemiz için 200 yıl lazım derlerdi. Biz tarihten geleceğe akan bir ırmak gibi şekillendik" şeklinde konuştu.
AK Parti gibi siyaset yapıldığı takdirde CHP’nin, MHP’nin iktidar olabileceğini belirten Bostancı, "CHP, her defasında savaşa sanki yarın girecekmişiz gibi atmosfer yaratılıyor. Buna ne derler? Bir bardak suda fırtına koparmaya çalışıyorsunuz" diye konuştu.
Bostancı, "CHP’nin bütün söylediğini analiz ettiğimizde AK Parti eleştirisi ve saray. Saray. Kaçak saray, orada oturan despot, orada oturan diktatör. Bunlar sizin sözleriniz. Sayın Cumhurbaşkanımız ’Kardeşim Cumhurbaşkanlığı görevim bitikten sonra gidiyorum bir köye, orada bir köy hayatı yaşayacağım dese siz boşluğa düşersiniz" dedi.
AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Mehdi Eker ise, Adalet ve Kalkınma Partisi olarak gündelik yaklaşımlardan uzak durduklarını belirterek, "Ekonomide önemli reformlar yaptık. Makroekonomik göstergelerden güçlü kamu mali dengesine, sağlam bankacılık sisteminden yatırımcı özel sektöre kadar önemli başarılar sağladık. Küresel ekonomik krizin pik yaptığı güçlü dünya ekonomilerinin dip yaptığı son on yılda Türkiye ekonomisi güçlenmeye devam etti" ifadelerini kullandı.
Eker, küresel ekonomide kriz döneminde kriz öncesi büyümenin yakalayamadığını söyleyerek, "Uluslararası Para Fonu 2016-2017 küresel büyümenin ortalama yüzde 3.5 olması bekleniyor. Önümüzdeki dönemde küresel ekonominin gündemini oluşturacak muhtemel riskler bulunmaktadır. FED’in faiz artışı, Çin ekonomisindeki yavaşlama, emtia fiyatlarındaki düşme, jeopolitik gerginlikler, siyasi belirsizlikler özellikle Karadeniz ve Akdeniz havzalarındaki gerilimler muhtemel risklerdir. Bu gelişmeleri dikkate alarak hem kendimizi koruyacak hem de büyümemizi gerçekleştirmek durumundayız. AK Parti milletinden aldığı güçle ve kadrolarının birikimiyle B sorunları aşacak ve güzel bir geleceği hazırlayacaktır" şeklinde konuştu.

“HANGİ KURUMUN NE KADAR YÜKÜMLÜLÜĞÜ VAR BİLMİYORUZ, BİLMİYORSUNUZ, HALK BİLMİYOR”
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise, toplanan vergilerin nasıl harcanacağına milletvekillerinin karar vereceğini belirterek, "Bütçe hedef gösteriyor. Parlamento bütçe için yetki verir. Hükümet tarafından bütçe ne kadarı doğru kullanıldı, hedeflere ne kadar ulaştı? 70 milyon kişi vergi ödüyoruz. Vatandaşın hakkı var. Taşeron işçinin, mevsimlik işçinin, merdiven altı çalışan gençlerin hakkı var. Bütçe hakkı asla devredilemez. Bu yetki millet adına parlamentoya verilmiştir" ifadelerini kullandı.
Kılıçdaroğlu, Bütçe Kanunu’nun 6. maddesinden örnek vererek şunları dedi:
"Maliye Bakanı Milli Eğitim bütçesini alıp, Maliye bütçesine aktarabilir. 2012 yılında yedek ödeneği 665 milyon 250 bin TL, gerçekleşen 30 milyar 919 milyon 691 bin 998 TL. 45 kat. Parlamentonun iradesinin sıfırlandığı anlamına gelir. 2013 yılında 949 milyon 178 bin TL, gerçekleşen 35 milyar 912 milyon 248 bin 988 TL. 2014 yılın da 1 milyar 199 milyon 178 bin TL, gerçekleşen 25 milyar 360 milyon 405 bin 215 TL. Yürütme organı parlamentonun iradesini nasıl ayaklar altına alabilir? 5018 sayılı Kanun, Türkiye Büyük Millet Meclisi adına kamu harcamalarını denetleme yetkisi Sayıştay’a verilmiştir. Bu kanun oy birliği ile çıkan kanundur. Muhalefet de destek verdi. Yürütme organı ne yaptı? Sayıştay’ın yönetmenliğine bir geçici madde eklediler. Dediler ki, ’Bu hesapların tutulmasını 2016’ya kadar erteliyoruz’ dediler. Hangi kurumun ne kadar yükümlülüğü var bilmiyoruz, bilmiyorsunuz, halk bilmiyor."
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER