Sağlık

Hamilelere yaz ayında beslenme önerileri

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aslı Alay, hamileleri yaz aylarında dikkat etmesi gereken hususlar konusunda uyardı.

Hamilelere yaz ayında beslenme önerileri
15-06-2016 15:03

Op. Dr. Aslı Alay, gebelik testinin pozitif çıkmasından sonra yaşam şeklinin, dolaptaki besinlerin, işyerindeki yemeklerin, yiyecekleri pişirme süresinden içilen su kaynağına kadar birçok konunun önemli olduğunu söyledi. Hamilelik döneminde sebze ve meyvelerin mümkünse organik sertifikası olan yerlerden alınması, taze olarak tüketilmesi ve hijyenik kurallara uygun yıkanarak yenmesi gerektiğini söyleyen Op. Dr. Aslı Alay, "Sebze ve meyveler için de sirke bulunan su dolu bir kapta 10-15 dakika kadar beklettikten sonra yıkanmalıdır. Et ve sebzeler yüksek sıcaklıkta, kısa sürede ve homojen pişirilmelidir. Daha önce pişirdiğiniz bir yemeği tekrar ısıttığınızda sıcaklık yaklaşık 70 dereceye çıkarılmalıdır. Çünkü birçok bakteri 65 derece üstündeki ısıda ölebilir. Besinlerin artı 4 derecenin altındaki ısıda kapalı kaplarda saklanması son kullanma tarihini geçirmeden tüketilmesi gerekir. Kurubaklagil, makarna, tahıl gibi kuru gıdaları sıcak ve nemli ortamda saklanmamalı, özellikle yaz aylarında buzdolabına konulmalıdır" diye konuştu.

Söz konusu konulara dikkat edilmemesi halinde sıklıkla bulantı, kusma, bazen kanlı da olabilen ishal, baş dönmesi, karın ağrısı ve yüksek ateş görülebileceğini anlatan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aslı Alay, şunları söyledi:"Belirtiler enfekte besin tüketiminden 2-48 saat sonra başlayabilir. Aynı besini tüketen kişiler arasında farklı belirtiler görülebilir. Enfekte besin maddesinin az miktarda tüketimi ile de zehirlenme ortaya çıkabilir. Çoğunlukla tedaviye ihtiyaç duymadan kısa süre içinde şikayetler kaybolur. Ancak belirtilerin uzun sürdüğü, kanlı ishalin eşlik ettiği, baş ağrısı ve yüksek ateşin olduğu durumlarda anne adayı ileri tetkiklerle değerlendirilmelidir. Dışkı analizi önemli olup, kan ve idrar tetkiki de mutlaka yapılmalıdır." Ateş mevcut ise soğuk uygulama ve gebelikte kullanılabilecek ateş düşürücüler ile kontrol altına alınması gerektiğini söyleyen Op. Dr. Alay, "Yüksek ateş hem bebek hem anne için tehlikelidir. Bulantı, kusma ve ishal ile aşırı sıvı kaybı yaşayan, ağızdan beslenmeyen gebeler damaryolu ile uygun sıvı tedavisi verilerek tedavi edilmelidir. Besin zehirlenmesine neden olan etken tespit edildiğinde de antibiyotik tedavisi gerekli olabilir" dedi

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER