Halk idam cezasının geri gelmesini talep ediyor. www.turkiyegazetesi.com.tr'de idam cezasının geri getirilmesi hakkındaki bir anket yapıldı. Ankete katılanların yüzde 91'i idam cezasının geri getirilmesini istedi, yüzde 7'si ise cezanın geri getirilmesini istemediğini belirtirken kalan yüzde 2'lik kısım da kararsız olduğunu ifade etti.
DİĞER ANKETLERDE DE SONUÇ DEĞİŞMEDİ
15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasındaki gelişmelerle ilgili olarak MAK danışmanlık da Türkiye genelinde vatandaşın nabzını yokladı. 5 bin 400 kişi ile yüz yüze görüşerek gerçekleştirilen anket çalışmasında çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.Bu kapsamda 15 Temmuz gecesi sonrası meydanlarda “idam” cezasının geri getirilmesini isteyen halkın talebi ezici çoğunlukta kabul gördü. Katılımcıların yüzde 88’i “Türkiye’ye idam cezası yeniden gelmelidir” dedi. Katılımcıların ancak yüzde 3’e idama “hayır” derken, yüzde 9’u ise kararsız kaldı.
SENARYO DEĞİL GERÇEK
Bazı kesimler tarafından 15 Temmuz gecesine ilişkin ortaya atılan “tiyatro” iddiaları da vatandaşlara soruldu. Bu soruya katılımcıların yüzde 94,5’i “demokrasiye karşı darbe teşebbüsü yapıl” cevabını verdi “Hükümet ve Cumhurbaşkanı tarafından tiyatro yapıldı” görüşünde olanlar ise yüzde 1,5’te kaldı. Girişimin başarısız olmasındaki en büyük pay ise yüzde 70 ile Cumhur ve Cumhurbaşkanına verildi. İkinci sırada yüzde 15 ile basın kuruluşları yer alırken, bir diğer neden olarak da darbecilerin yanında yer almayan vatansever asker ve polisler gösterildi.
FETÖ’NÜN ARKASINDAKİ ADRES ABD DENDİ
Bununla birlikte katılımcıların yüzde 84’ü kalkışmada sadece FETÖ’nün değil arkasında uluslararası güçlerin de olduğu konusunda hemfikir. Gösterilen yabancı adres ise yüzde 70 ile ABD olurken, ikinci sırada yüzde 9 ile İngiltere yer aldı. 15 Temmuz öncesi FETÖ’nün en ciddi tahrip ettiği kurumun hangisi olduğu yönünde yöneltilen soruya katılımcıların yüzde 45’i TSK, yüzde 25’i Adalet, yüzde 15’i MEB cevabını verdi.
YÜZDE 20 HERGÜN DEMOKRASİ NÖBETİNDE
OHAL kararının ardından vatandaşın günlük hayatını etkileyeceği tartışmaları da beraberinde gelmişti. Bu kapsamda katılımcıların yüzde 88’i OHAL sonrasında günlük yaşantısında olumsuz bir değişim olmadığını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vatandaşları meydanlara çağırması ile birlikte başlayan demokrasi nöbetine ankete katılanların yüzde 20’si her gün giderek destek verdiğini belirtti. Halkın yüzde 72’si en az bir kez nöbete katılırken yüzde 28’i birkaç gününü nöbete ayırmış. Araştırmada demokrasi nöbetine “hiç katılmadım” diyenler yüzde 22 olarak gerçekleşti.
15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasındaki gelişmelerle ilgili olarak MAK danışmanlık vatandaşın nabzını yokladı. 5 bin 400 kişi ile yüz yüze görüşerek gerçekleştirilen www.turkiyegazetesi.com.tr'nin yaptığı anket çalışmasında çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.Darbe girişimi karşısında siyasi partilerin duruşları da vatandaşlar tarafından değerlendirildi. AK Partili seçmenin yüzde 95’i, CHP’li seçmenin yüzde 65’i, MHP’li seçmenin yüzde 80’i, HDP’li seçmenin yüzde 50’si partilerinin girişim karşısındaki duruşlarından memnun olduklarını dile getirdi.
Sinem Erciyas - Türkiye gazetesi
dikGAZETE.com