Genel

Hakkari'de teröristlerin eğitim yuvalarında bıraktığı izler siliniyor

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde terör saldırıları nedeniyle kullanılamaz hale gelen eğitim yuvalarının yerine yapılan yeni okulların, ilçedeki derslik açığını önemli oranda azaltması bekleniyor.

Hakkari'de teröristlerin eğitim yuvalarında bıraktığı izler siliniyor
29-10-2020 16:27

HAKKARÄ°(AA) - Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde 4 yıl önce PKK'lı teröristlere yönelik baÅŸlatılan, "Jandarma Uzman ÇavuÅŸ Ramazan Gülle Operasyonu"nda teröristlerin neden olduÄŸu tahribatın giderilmesi için Milli EÄŸitim Bakanlığı, Valilik, Kaymakamlık ve diÄŸer kurumlarca yürütülen ihya çalışmaları sürüyor.

Sosyal yaÅŸamın da yeniden canlandığı, terör saldırılarında evleri hasar görenler için yapılan modern konutların hak sahiplerine teslim edildiÄŸi ilçede, PKK'lı teröristlerin saldırıları sonucu hasar gören okulların yerine de yenileri inÅŸa ediliyor.

Ä°lçede PKK'lı teröristlerin saldırıları nedeniyle zarar gören 11 okulun yerine, farklı mahallelerde 18 modern okul binası projelendirildi. Devletin yatırımları sonucu 18 okuldan 15'i tamamlandı, 3'ünün inÅŸaatı devam ediyor.

EÄŸitim kalitesinin artırılması amacıyla yürütülen çalışmalar sayesinde sınavlarda baÅŸarılı olan öÄŸrenci sayısında da gözle görünür oranda artış yaÅŸandı.

"Hakkari'de eğitim seferberliği başlattık"

Vali ve Belediye BaÅŸkan Vekili Ä°dris Akbıyık, AA muhabirine, kentte hayatın hızlı, hareketli ve canlı ÅŸekilde devam ettiÄŸini söyledi.

Kent genelinde turizm, eÄŸitim, saÄŸlık ve spor baÅŸta olmak üzere her alanda çalışmaların yürütüldüÄŸünü belirten Akbıyık, ÅŸunları kaydetti:

"Yüksekova'da terör saldırılarında kullanılamaz durumdaki okulların yerine modern eÄŸitim yuvaları inÅŸa ediliyor. Birçok okulumuzda çalışmalar bitti. Ä°nÅŸallah kısa zamanda yapılan 18 okulumuzu bitirip eÄŸitim öÄŸretime kazandıracağız. Hakkari'de hayata geçirdiÄŸimiz proje ve etkinliklerle eÄŸitim seferberliÄŸi baÅŸlattık. Bu çalışmalar da sonuçlarını vermeye baÅŸladı. Çocuklarımız sınavlarda daha baÅŸarılı sonuçlar aldı. Bir önceki yıldan daha iyi durumdayız."

Yüksekova Kaymakamı ve Belediye BaÅŸkan Vekili Osman DoÄŸramacı ise 2016'da terör örgütünün neden olduÄŸu tahribat sonrasında yaklaşık 170 dersliÄŸe tekabül eden 11 okulun zarar gördüÄŸünü aktardı.

"Yüksekova'nın eÄŸitim ve öÄŸretimi nefes aldı"

Devletin bu süreçten sonra ilçede yatırım atağı baÅŸlattığını, zarar gören 11 okulun yerine 300 dersliÄŸe denk gelen 18 okulun inÅŸa edildiÄŸini bildiren DoÄŸramacı, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Yüksekova'nın eÄŸitim ve öÄŸretimi nefes aldı. Åžimdi huzur ortamının oluÅŸmasıyla çocukların eÄŸitime yönelik olan talepleri artmaya baÅŸladı. Biz bu yatırımları yaptıkça, çocuklarımızın heyecanını gördükçe farklı yatırımlar da arkasından geliyor. GençliÄŸe yönelik yatırımlarımız devam ediyor. 18 okuldan 3'ünde çalışmalar devam ediyor. Bunları da yıl sonuna kadar bitirmeyi hedefliyoruz. 18 okula 120 milyon liranın üzerinde kaynak aktarıldı.

GeleceÄŸimiz olan çocuklar için yapılan hiçbir yatırım fazla deÄŸildir. Huzur ortamı oluÅŸtukça gençlerimizin eÄŸitime olan arzusu daha çok ortaya çıkıyor. Çok sıkıntılı bir süreçten çıktık. Åžu an da huzur ortamı oluÅŸtuÄŸu için sadece bizden kurs almak isteyen mezun olmuÅŸ 2 bin öÄŸrencimiz var. Biz bunlara nasıl hizmet sunabiliriz, bunun gayreti içerisindeyiz. Çocuklarımız okumak istiyor. GeleceÄŸin güçlü Türkiyesini inÅŸa etme yolunda çocuklarımızın bir gayreti var. Bu da bizi çok mutlu ediyor."

"VatandaÅŸlarımız tozdan, çamurdan kurtulacak'

Kentteki diÄŸer yatırımlara da deÄŸinen DoÄŸramacı, ilçenin su sorununu ortadan kaldırmaya yönelik yapılan su arıtma tesisinin ülkedeki sayılı tesislerden biri olduÄŸunu ve tamamlanmasıyla ilçenin su sorununun çözüleceÄŸini vurguladı.

Ä°lçenin tüm sorunlarının giderilmesine yönelik yatırımların devam ettiÄŸini anlatan DoÄŸramacı, "Daha önce alt yapıyla ilgili bütün yatırımlar yapılmıştı. Biz alt yapının üzerine yollarımızı yapıyoruz. Bu çalışmalar tamamlanınca vatandaÅŸlarımız tozdan, çamurdan kurtulmuÅŸ olacak. Parklar, bahçeler, dere ıslahı gibi yatırımlarımız var. Bunlar bittiÄŸi zaman bambaÅŸka bir Yüksekova ile karşı karşıya olacağız." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER