Genel

Hakimden Beşiktaş'taki terör saldırısı sanıklarına tepki

Vodafone Park çevresinde gerçekleştirilen ve 46 kişinin şehit edildiği, 243 kişinin yaralandığı terör saldırısına ilişkin haklarında dava açılan 10 sanığın yargılanmasına başlandı.

Hakimden Beşiktaş'taki terör saldırısı sanıklarına tepki
06-11-2017 19:24

Ä°STANBUL (AA) - Ä°stanbul'da geçen yıl oynanan BeÅŸiktaÅŸ-Bursaspor karşılaÅŸmasının ardından Vodafone Park çevresinde gerçekleÅŸtirilen ve 39'u emniyet mensubu 46 kiÅŸinin ÅŸehit edildiÄŸi, 243 kiÅŸinin de yaralandığı terör saldırısına iliÅŸkin haklarında dava açılan 10 sanığın yargılanmasına baÅŸlandı.

Ä°stanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza Ä°nfaz Kurumu YerleÅŸkesi karşısındaki binada görülen duruÅŸmaya, tutuklu 8 sanık ve avukatları katıldı.

MüÅŸtekilerin de takip ettiÄŸi duruÅŸma, sanıkların kimlik tespitlerinin ardından iddianamede sanıklara isnat edilen suçlamalar okundu.

Sanıklar savunma yapmak istemedi

Mahkeme Heyeti BaÅŸkanı Mustafa Çakar, daha sona sanıkların savunmalarını yapması için sırasıyla kürsüye çağırdı.

Baro tarafından tüm tutuklu sanıklar adına bir avukatın görevlendirildiÄŸi duruÅŸmada söz alan tutuklu sanıklar Tufan Beyhan, Zeki Yılmaz, Sercan Bingöl, Rıdvan Döner, Fırat Kise, Necip Yılmaz, Hikmet Ölçer ve RaÅŸit Beyhan savunma yapmak için hazırlanamadıklarını öne sürdü.

Sanıkların, tutacakları özel avukatların huzurunda savunma yapmak istediklerini söylemeleri üzerine Mahkeme BaÅŸkanı Çakar, aylar önce iddianamenin sanıklara tebliÄŸ edildiÄŸini anlatarak, istenildiÄŸi takdirde baronun avukat görevlendirebileceÄŸini hatırlattı.

Mahkeme Başkanı: Hepinize sorduk, neden cevap vermediniz?

Çakar, sanıklara hitaben, "Hepinize, avukatınız var mı diye sorduk, neden cevap vermediniz? Åžimdi burada hepiniz aynı ÅŸeyi söylüyorsunuz. Hepiniz anlaÅŸarak mı geldiniz, savunma yapmak istememeniz tesadüf mü?” diye tepki gösterdi.

"Örgütsel savunma yaptıkları anlaşılmıştır"

GörüÅŸü sorulan duruÅŸma cumhuriyet savcısı, "Sanıkların örgütsel savunma yaptıkları anlaşılmıştır. Ek süre taleplerin reddini talep ediyoruz." dedi.

Mahkeme heyeti, duruÅŸmaya ara verdi.

Şehit yakınlarından sanıklara tepki

Bu sırada, patlamada BeÅŸiktaÅŸ Store’da çalışırken ÅŸehit olan Tunç Uncu’nun annesi Kadriye Uncu, sanıklara tepki gösterdi.

Anne Uncu, “Teröristler… Benim içim yanıyor. Avukat istiyorlarmış, kan kusasınız inÅŸallah. Ben çok aÄŸladım, sizin de analarınız aÄŸlasın." dedi.

Patlamada ÅŸehit düÅŸen Ä°ETT ÅŸoförü Ahmet Dokuyucu’nun eÅŸi Esma Dokuyucu da sanıkların savunma yapmamalarına tepki göstererek, “EÅŸim öldükten sonra çok zor günler geçirdim. Bunların savunulacak bir ÅŸeyleri yok. Asılmalarını istiyorum." ifadelerini kullandı.

Ä°ddianameden

Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı'nca hazırlanan 114 sayfalık iddianamede, tutuklu sanıklar Tufan Beyhan, Zeki Yılmaz ve Sercan Bingöl hakkında "Devletin birliÄŸini ve ülke bütünlüÄŸünü bozma" suçundan ağırlaÅŸtırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyor.

Bu sanıklar hakkında ayrı ayrı "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 7 yıl 6 ay ile 15 yıl, 7 kez "tasarlayarak bombalama suretiyle öldürmeye yardım etme" suçundan 157 yıl 6 ay ile 210 yıl, 39 kez "tasarlayarak bombalama suretiyle ve kiÅŸinin yerine getirdiÄŸi kamu görevi nedeniyle adam öldürmeye yardım etme" suçundan bin 315 yıl 9 ay ile bin 755 yıl, 35 kez "tasarlayarak bombalama suretiyle adam öldürmeye teÅŸebbüse yardım etme" suçundan 340 yıl 9 ay ile 420 yıl, 208 kez "tasarlayarak bombalama suretiyle ve kiÅŸinin yerine getirdiÄŸi kamu görevi nedeniyle adam öldürmeye teÅŸebbüse yardım etme" suçundan 2 bin 28 yıl ile 2 bin 496 yıl, zincirleme olarak "patlayıcı madde kullanarak kamu malına zarar vermeye yardım etme" suçundan 3 yıl 6 ay ile 16 yıl 6 ay ve zincirleme ÅŸekilde "patlayıcı madde kullanmak suretiyle özel ÅŸahsa ait mala zarar vermeye yardım etme" suçundan da 3 yıl 6 ay ile 16 yıl 6 ay olmak üzere toplam ayrı ayrı 3 bin 856 yıl 6 aydan 4 bin 929 yıla kadar hapis cezası verilmesi isteniyor.

Sanıklardan Rıdvan Döner, Fırat Kise ve Necip Yılmaz'ın, "suç örgütüne üye olma" suçundan 7 yıl 6 aydan 15'er yıla, iki kez "terör örgütü propagandası yapma" suçundan 2 yıldan 10 yıla olmak üzere 9 yıl altışar aydan 25'er yıla kadar hapis cezası talep edilen iddianamede, sanıklar Hikmet Ölçer ve Zemirhan Yılmaz'ın, "suç örgütüne üye olma" suçundan 7 yıl 6 aydan 15 yıla, Nazim Beyhan'ın, "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 7 yıl 6 aydan 15 yıla, Sercan Bingöl ve Zeki Yılmaz'ın da iki kez "terör örgütü propagandası yapma" suçundan 2 yıldan 10'ar yıla kadar hapisle cezalandırılması öngörülüyor.

Ä°ddianamede, 10 Aralık 2016'da saat 19.00 sıralarında BeÅŸiktaÅŸ'taki Vodafone Park'ta oynanan ve 20.45 sıralarında biten BeÅŸiktaÅŸ-Bursaspor maçındaki taraftarların saat 22.10 sıralarında stadyumdan dağıldıkları belirtilerek, akabinde stadyumun arka kısmında, "eski BeleÅŸtepe" tabir edilen noktada TOMA aracının yanında, yaklaşık 40-45 kiÅŸilik taraftar grubunun güvenliÄŸini saÄŸlayan çevik kuvvet polislerinin beklediÄŸi, saat 22.29 sıralarında yolda seyir halindeki bomba yüklü otomobilin patlatıldığı anlatılıyor.

46 şehit, 243 yaralı

Patlama sonucu grup halinde bekleyen 39 emniyet mensubu ile oradan geçen araçlardaki 7 sivil olmak üzere toplam 46 kiÅŸinin ÅŸehit olduÄŸu ve 208 polis memuru ile 35 sivilin yaralandığı vurgulanan iddianamede, terör örgütünün internet sitesinde 11 Aralık 2016'da yapılan açıklamayla bu saldırının sahiplenildiÄŸi belirtiliyor.

Ä°ddianamede, yine terör örgütünün 20 Aralık 2016'daki açıklamasıyla saldırıda ölen terör örgütü mensuplarının Kadri Kılınç ve Burak Yavuz olduklarının beyan edildiÄŸi anlatılarak, eylemi gerçekleÅŸtirdiÄŸi belirtilen ÅŸahısların birinci derece yakınlarından elde edilen DNA örnekleri üzerinde yapılan moleküler genetik inceleme sonucunda teröristler Kılınç ve Yavuz'un eylemi gerçekleÅŸtirdiklerinin kesinleÅŸtiÄŸi vurgulanıyor.

Muhabir: Yunus Ege-Hüseyin KulaoÄŸlu

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER