Çeşitli yarışma, imza günleri, söyleşi, konferans, panel ve forumlara ev sahipliği yapan CNR Kitap Fuarı, açıldığı ilk hafta sonu 54 bin kişi tarafından ziyaret edildi.
CNR Kitap Fuarının metro ve kara yoluna olan yakınlığı aileler için kültürel çekim alanı oldu. CNR Holding Kuruluşlarından Pozitif Fuarcılık A.Ş organizasyonu ile düzenlenen fuarda ilk hafta sonu ziyaretçi rekoru kırıldı. CNR’den yapılan açıklamada: “2014 yılında CNR Kitap Fuarı’nı yüzde 25’ini öğretmen ve öğrenciler olmak üzere 180 bin kişi gezdi. Bu yıl bu rakamı iki katına çıkaracağımıza inanıyoruz. Fuarımızı geçtiğimiz hafta sonu 54 bin kişi ziyaret etti” denildi.
600 markayla 250’nin üzerinde yayınevinin katıldığı fuarda; çeşitli etkinlikler düzenlenirken, eğitim ve edebiyat camiasının yanı sıra yazarlarla okuyucular da bir araya geliyor. Hafta sonu düzenlenen etkinliklere ziyaretçilerin ilgisi büyük oldu. Bu yıl "Çanakkale Savaşı’nın 100. Yılı" temasıyla düzenlenen CNR Kitap Fuarı’nda düzenlenen ‘Çanakkale Savaşı’nın insani yönü’ konulu panele onlarca kişi katıldı. Rusell Crowe’un filmine de konu olan Dr. Rinaldo Marmara’nın Vatikan Gizli Arşivleri ile ilgili yaptığı çalışmaların anlatıldığı panele ilgi büyüktü. Vatikan Gizli Belgeleri, Türk halkının Çanakkale Savaşı zamanında bile düşmanlarına karşı sergilediği yüce duruşa tanıklık ediyor.
Belgelerde, başta Avustralya olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerinden Papalık Makamı’na, Çanakkale’de savaşırken ölen askerlerin mezar yerlerini soran ailelerden ve Vatikan Temsilcilikleri’nden gelen mektuplar ve Türk askerinin bu gelen taleplere karşılık ölen askerlerin mezarlarını bulmak için verdiği mücadele anlatılıyor. Aynı belgelerde Türklerin yabancı şehitlerin mezarlarına gösterdiği saygı da anlatılıyor. Vatikan’a bir papazın gönderdiği raporda; "Mezarlarımız için endişelenmemize asla gerek yok. Türkler, başkalarının maneviyatına asla hürmetsizlik etmiyorlar" diyor.
TÜRK TARİHİNE KAYNAKLIK EDEN BELGELER
Vatikan Gizli Belgelerini kitap haline dönüştüren Dr. Rinaldo Marmara, Türk tarihi için önemli arşiv niteliği taşıyan belgeleri yayınlamaktaki amacının Türk askerine yapılan övgüyü göstermek olduğunu söyledi. “Vatikan arşivleri tarafsız arşivlerdir. Bu yüzden bu arşivlerin çevrilmesi, Türkçeye kazandırılması gerekiyor. Özellikle katalog çıkarılması gerekiyor. Katalog olmadan gidip çalışmadan mümkün değil. Çünkü Vatikan arşivinde ne nerededir belli değil” diye konuşan Marmara, Vatikan Gizli arşivlerinin Türk tarihine kaynaklık edecek önemli belgeler olduğunu vurguladı.
CNR Kitap Fuarı’nda çocuklar için de çok sayıda sürprizler vardı. Fuarda kurulan Masal köşesine minikler akın etti. UNESCO ve Gazi Üniversitesi Türk Halk Bilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi sanatçılarının performansıyla yapılan masal anlatımlarına minikler aileleri ile katıldı. Fuarın bitiş günü olan 8 Mart tarihine kadar devam edecek masal anlatımlarında amaç kaybolmaya yüz tutan masalları ve masal kültürünü çocuklara aktararak, çocuklara keyifli anlar yaşatmak.
Fuarda bir başka ilgi çekici etkinlik de CNR Fuar Merkezi’nde 8 Mart tarihine kadar ziyaretçiler tarafından görülebilecek olan nakkaşhane oldu. Osmanlı döneminde kitabın yapılışının gösterildiği nakkaşhanelerde ziyaretçilere ebru çalışması da yaptırılıyor. Fuarda kurulan nakkaşhanede el yazması kitaplar hazırlanıyor.
ÜNLÜ YAZARLAR FUARDA
Aralarında Ahmet Ümit, İskender Pala, İlber Ortaylı, İbrahim Tenekeci, Uğur Koşar, Büşra Küçük, Sinan Akyüz, Mim Kemal Öke, Fikri Sağlar, İlker Başbuğ, Şenay Devi Yangel, Nuray Sayarı, Rahşan Ecevit, Can Ataklı, Mustafa Armağan gibi yüzlerce değerli yazarların konuk edildiği fuarda, ünlü yazarlar ile okuyucular buluşturulmaya devam ediyor.
(İHA)