Genel

Günlük aşılama sayısının düşmesi toplumsal bağışıklık hedefinden uzaklaştırıyor

Ağustosta 21 milyon, eylülde 15 milyon dozdan fazla Kovid-19 aşısı uygulanırken, ekimde bu sayı 6 milyon 785 bine düştü.

Günlük aşılama sayısının düşmesi toplumsal bağışıklık hedefinden uzaklaştırıyor
03-11-2021 15:08

ANKARA (AA) - Ankara Åžehir Hastanesi Acil Tıp KliniÄŸi EÄŸitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan OÄŸuztürk, Kovid-19'la mücadelede günlük aşılama sayısının yaz aylarına göre azaldığına dikkati çekerek, toplumsal bağışıklık için aşı yaptırmayanlarla hatırlatma dozu zamanı gelenlere aşı olmaları çaÄŸrısında bulundu.

Kovid-19'la mücadele kapsamında, aÄŸustosta 21 milyon 29 bin 664 doz aşı uygulandı. Yapılan aşı miktarı eylülde 15 milyon 328 bin 59'a, ekimde 6 milyon 785 bin 338'e düÅŸtü. Yaz aylarında birçok kez 1 milyon dozu aÅŸan günlük aşı miktarı, ekimde ortalama 218 bin 882 oldu.

OÄŸuztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kovid-19'la mücadelenin en etkili yolunun aşılama olduÄŸuna, fakat aşıların ömür boyu koruyuculuk saÄŸlamadığına dikkati çekti.

Türkiye'de Sinovac ve BioNTech aşılarının uygulandığını hatırlatan Hakan OÄŸuztürk, "Koronavirüs aşılarının etkinlik süresi aylarla ifade ediliyor. Yani iki doz Sinovac veya BioNTech aşısı yaptırdıktan sonra Kovid-19'a karşı ömür boyu korunmuyorsunuz. AraÅŸtırmalar, inaktif virüs aşılarının yaklaşık 5 ay, mRNA aşılarının da 6-9 ay etkinlikleri olduÄŸunu gösteriyor. Aşıların yapılmasının ardından bu süreler geçtiÄŸinde, maalesef etkinlikleri azalıyor ve aşı olan kiÅŸi virüse karşı tekrar korumasız hale geliyor." dedi.

Prof. Dr. OÄŸuztürk, iki doz aşı olmasının ardından zamanı geldiÄŸi halde üçüncü dozunu yaptırmayanların virüse maruz kaldıklarında hastalanma ihtimallerinin arttığına dikkati çekti.

"O rakamlara tekrar ulaşılması gerekiyor"

Yaz aylarında bir günde uygulanan aşı sayılarının ÅŸu ana göre daha fazla olduÄŸunu hatırlatan OÄŸuztürk, "Åžu an yaz aylarındaki günlük aşılama sayılarının gerisindeyiz. VatandaÅŸlarımızın duyarlılık göstermesi, o rakamlara tekrar ulaşılması gerekiyor ki toplumsal bağışıklığı saÄŸlayalım ve virüsün hasar verici etkilerinden uzaklaÅŸalım." diye konuÅŸtu.

Hatırlatma dozu zamanı gelenlere, vakit kaybetmeden aşı olacakları günü planlamaları çaÄŸrısında bulunan Prof. Dr. OÄŸuztürk, "Toplumsal bağışıklığa ulaÅŸmak için 6 ay önce aşı yaptıranların da hiç aşılanmamış kiÅŸiler gibi ivedilikle hatırlatma dozlarını yaptırmaları gerekiyor. EÄŸer 6-7 ay önce aşı yaptırdıysanız ve hatırlatma dozunu olmadıysanız, aşı yaptırmamışlar kadar riskli duruma düÅŸüyorsunuz ve toplumsal bağışıklıktan uzaklaşılmasına sebep oluyorsunuz." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Ankara Åžehir Hastanesi Acil Tıp KliniÄŸi EÄŸitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan OÄŸuztürk, Kovid-19'la mücadelede için tek seçeneÄŸin toplumsal bağışıklığın saÄŸlanması olduÄŸunu vurgulayarak, ÅŸunları kaydetti:

"EÄŸer toplumun belli bir kesiminde aşılanma oranı düÅŸük olursa virüs aramızda dolaÅŸmaya devam edecek ve hastalık, hastaneye yatışlar, vefat oranlarında kısır döngü oluÅŸacak. Aşılama oranını yüksek tutarsak virüsün rahat yayılma imkanını engelleyeceÄŸiz ve hastalanma oranları da düÅŸecek. Bunun tek gerçekleÅŸme seçeneÄŸi aşılama oranlarının yüksek olması."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER