Eğitim

Günışığı Projesi çocuklara umut oldu

Türk Telekom ve Ey-Der'in yürüttüğü Günışığı Projesi 700 çocuğa umut olurken, proje kapsamında 2018'de 200 öğrenciye daha eğitim verilmesi hedefleniyor

Günışığı Projesi çocuklara umut oldu
27-01-2018 14:16

İSTANBUL

Türk Telekom ve Engelsiz Yaşama Derneği'nin (Ey-Der) yürüttüğü Günışığı Projesi 700 çocuğa umut olurken, proje kapsamında 2018'de 200 öğrenciye daha eğitim verilmesi hedefleniyor.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Türk Telekom, tıbben görme engelli kabul edilen, yüzde 1 ile yüzde 10 arasında görme kalıntısına sahip çocuklara Günışığı Projesi ile destek vermeye devam ediyor. Bu kapsamda, Günışığı Projesi’nin İstanbul’daki ayağı çerçevesinde, 63 çocuğa ve ailesine projeye dahil olmaları için seminer verildi.

Türk Telekom'un kurumsal sosyal sorumluluk projesi Günışığı’nın yeni döneminde eğitim alacak çocuklara, bireysel değerlendirme, eğitim ve aile farkındalık konularında seminer verildi.

2014 yılında 100, ardından her yıl 200 öğrenciyle eğitimlere başlanan Günışığı Projesi’nde, tıbben görme engelli 700 çocuk yararlandı ve bu çocukların yüzde 60'ı normal okulda eğitim almayı başardı.

"Hedefimiz tüm çocuklara ulaşmak..."

Açıklamada görüşlerine yer verilen Türk Telekom İnsan Kaynakları, Regülasyon ve Destek Genel Müdür Yardımcısı Şükrü Kutlu, Türk Telekom olarak Günışığı Projesi’ni Türkiye'nin her yerine taşıyacaklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Biz Günışığı Projemizi Türkiye’nin her ilinde hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bu kapsamda projemizin İstanbul ayağında, çocuklarımıza ve ailelerine projeye dahil olmaları için eğitim seminerleri verildi. Bu kapsamda eğitim alacak olan çocuklarımıza bireysel değerlendirme, eğitim ve aile farkındalık semineri veriliyor.

Türk Telekom'un teknolojisi ve yaygın alt yapısı sayesinde projede verilen eğitimleri uzaktan da erişilebilecek şekilde kurguladık. Çocuklarımız, buradaki bireysel eğitim ve değerlendirmenin ardından 7 ay boyunca uzaktan eğitime tabi tutuluyor. Bu sayede şimdiye kadar 58 ilimizden 700 çocuğumuz erken müdahale eğitimiyle 'görmeyi' öğrendi. Hem onların hem de ailelerinin hayatları değişti. Verilen eğitimlerin yanı sıra Türk Telekom olarak az gören çocuklarımız için eğitici bir oyun uygulaması da hazırladık. ‘Günışığı oyunları’, Türkçe ve İngilizce olarak operatör bağımsız ve ücretsiz bir şekilde akıllı telefonlardan indirilebiliyor. Gururla söylüyorum ki bu dünyada ilk ve tek."

Eğitimlerde ışıklı ve renkli objelerden yararlanılıyor...

Engelsiz Yaşama Derneği (Ey-Der) Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Turgut, proje kapsamında eğitim alan öğrencileri 7 ay boyunca tüm eğitim süreçlerinde izlediklerini ve sonraki süreçlerde de çocukların ve ailelerin desteğe ihtiyaç duydukları her zaman yanlarında olacaklarını kaydetti.

Turgut, eğitimlerin özellikle 0 ile 3 yaş arasında daha etkili olduğunu belirterek, proje kapsamında uygulanan yüz yüze eğitimde özel eğitim yöntemlerinden, çeşitli teknoloji ve testlerden faydalandıklarını bildirdi.

Gönül Turgut, "Bu testlerle çocuğun eğitsel görme değerlendirmesini yaparak çocuğun işlevsel görme becerisini belirliyoruz. Eğitsel değerlendirme sonucunda hazırladığımız bireysel eğitim programları çerçevesinde uzaktan eğitim uygulamalarını görsel videolar aracılığı ile yürütüyoruz. Ayrıca çocuğun gittiği kreşte, okulda sorumlu kişilerle veya rehberlik öğretmenleri ile iletişime geçiyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

2017-2018 eğitim öğretim yılının sömestir tatilinin ilk gününde, Günışığı Projesi ile görme yetisini ilerleten çocuklar, Türk Telekom’un basketbol takımı Mavi Kaplanlar’ın maçını izledi.

Günışığı Projesi...

Projede, az görenlerin görme duyusu, yaparak yaşayarak öğrenme modeli ile herhangi bir optik araç kullanmadan, göz kaslarını kullanmaya yönelik doğal yöntemler kullanılarak işlevsel hale getiriliyor.

Bu kapsamda öğrencilerin günlük hayatta bu görme yetisini kullanması sağlanıyor. Projenin ilk aşamasında öğrencilere ve ailelerine eş zamanlı yüz yüze eğitim veriliyor. Bu eğitimin ardından 7 ay boyunca öğrencilere Türk Telekom’un tablet ve internet gibi teknolojik desteği ile uzaktan eğitim veriliyor.

Öğretmenler 7/24 öğrencilerin sorularına yanıt veriyor. Tüm çalışmalardan sonra görme yetisi belirli bir seviyeye ulaştığında destek teknolojilerden faydalanılarak çocukların her türlü yazılı materyale ulaşmasına destek olunuyor. Örneğin dijital büyüteç ve ekran okuma gibi teknolojiden de destek alınıyor. Türk Telekom’un Ar-Ge birimi ile çocukların görmelerini işlevsel hale getirmek için hologramlar üretiyor. Bunu bütün dünya ile ücretsiz paylaşıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER