Dünya

Güney Kore Anayasa Mahkemesi'nde, Yoon'un azil davasına ilişkin ilk ön duruşma görülüyor

Güney Kore Anayasa Mahkemesi'nde, devlet başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Yoon Suk Yeol'un azil davasının ilk ön duruşması görülüyor.

Güney Kore Anayasa Mahkemesi'nde, Yoon'un azil davasına ilişkin ilk ön duruşma görülüyor
27-12-2024 10:53
İstanbul

Yonhap'ın haberine göre, ön duruşma kapsamında, Yoon'un ve Ulusal Meclisin temsilcileri, tanık ile kanıt listelerini sunmak ve gelecekteki duruşmaların tarihlerini belirlemek üzere bir araya geldi.

Güney Kore'de muhalefet, devlet başkanlığına vekalet eden Han'ın azli için önerge sunduGüney Kore'de Devlet Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Yoon, yine ifade vermeye gitmediGüney Kore'de Yoon destekçileri ve karşıtları gösterisi düzenlediGüney Koreli uzmana göre, Devlet Başkanı Yoon'un azledilmesi ülke için önemli bir dönüm noktası

Devlet başkanlığı vazifesinden 3 Aralık'taki kısa süren sıkıyönetim ilanı nedeniyle geçici uzaklaştırılan Yoon'un, görevden alınması ya da göreve iade edilmesine karar verilecek davanın ilk ön duruşması başladı.

Sıkıyönetim ilanı nedeniyle "ayaklanmaya teşebbüs" suçundan yargılanan Yoon, suçlama onaylanırsa görevden alınacak ve 60 gün içinde erken devlet başkanlığı seçimine gidilecek, suçlamanın reddedilmesi halinde ise görevine iade edilecek.

Anayasa Mahkemesinin, Yoon'un azline ilişkin kararını, davanın değerlendirilmeye başlandığı 14 Aralık'tan itibaren 6 ay içinde vermesi gerekiyor.

Güney Kore'de sıkıyönetim ilanı

Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, 3 Aralık gecesi televizyonda yaptığı konuşmada, "muhalefetin devlet karşıtı aktivitelere karışması" gerekçesiyle sıkıyönetim ilan etmiş ancak parlamentonun, yaptığı oylamada kararı kaldırması ve ardından bunun Bakanlar Kurulunda onaylanmasıyla geri adım atmıştı.

Yoon, muhalefeti "hükümetin işlevini yerine getirmesini engellemekle" suçlayarak sıkıyönetimin "Kuzey Kore yanlısı güçleri ortadan kaldırmayı ve anayasal özgürlük düzenini korumayı amaçladığını" savunmuştu.

Sıkıyönetim ilanının ardından Savunma Bakanlığı, ordudaki komutanlara toplantı talimatı verip teyakkuzda olunması çağrısı yapmıştı. Öte yandan, "sıkıyönetim birlikleri" olarak görevlendirilen askerlerin Ulusal Meclis'e girdiği bildirilmişti.

Ulusal Meclis'te yapılan acil oturumda sıkıyönetim kararının kaldırılmasına ilişkin verilen önerge, 190 milletvekilinin oyuyla kabul edilmişti. Ulusal Meclis Başkanlığı Ofisi, sıkıyönetimin, yapılan oylamanın ardından "hükümsüz" hale geldiğini açıklamıştı.

Bunun üzerine Bakanlar Kurulunu toplayan Yoon, kabinenin onayının ardından sıkıyönetimi sona erdirdiğini duyurmuştu.

Ana muhalefetteki Demokrat Parti ve 5 küçük muhalefet partisinin, sıkıyönetim ilanının anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle Yoon'un azli için Meclise sunduğu önerge, 7 Aralık'taki oylamada nitelikli çoğunluğa ulaşılamadığı için reddedilmişti.

Muhalefet partilerinin aynı gerekçeyle sunduğu ikinci önerge, 14 Aralık'taki oylamada bu kez nitelikli çoğunluk sağlanarak kabul edilmişti. Meclis tarafından azli istenen Yoon, Anayasa Mahkemesinin hakkında vereceği karara dek görevden geçici uzaklaştırılmış, yerine Başbakan Han Duck-soo vekaleten getirilmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER