MÜNİH
Almanya'nın Münih kentinde 29 Mayıs'ta başlayan ve 5 gün süren fuara katılan Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) heyeti, Türkiye'nin güneş enerjisindeki mevcut durumunu, dünyanın sektörde önde gelen ülkelerindeki uygulamalar ve teknolojik yeniliklerle kıyaslama imkanına da kavuştu.
GÜNDER Yönetim Kurulu Başkanı Kutay Kaleli öncülüğündeki özel sektör ile kamu kurum ve kuruluşlarında güneş enerjisiyle ilgili projeler gerçekleştiren temsilcilerin yer aldığı heyet, fuar süresince yabancı mevkidaşlarıyla mevzuat ve eş değer projeler konusunda görüş alışverişinde bulundu.
GÜNDER Genel Sekreteri Faruk Telemcioğlu, fuarda "Türkiye'nin Güneşi" üzerine yaptığı sunumda, Anadolu coğrafyasının güneş enerjisinde Avrupa'nın pek çok ülkesinden çok daha yüksek bir potansiyele sahip olduğunu dile getirdi.
Telemcioğlu, Türkiye'nin söz konusu potansiyeli anlatmak için çabalarının süreceğini belirterek, "Özellikle güneşte dünyanın en iyi potansiyeline sahip Mena (Ortadoğu ve kuzey Afrika) bölgesine fiziki yakınlığıyla Türkiye, sektördeki öncü şirketlerin birikim ve üretimlerini aktarabileceği bir yatırım üssü olma kapasitesine sahip." ifadelerini kullandı.
Heyette bulunan Türk kamu ve özel sektör temsilcileri, Almanya'nın önde gelen invertör üreticilerinden Kaco AŞ'nin Neckarslum'daki fabrikası ile Münih'e 100 kilometre mesafedeki yenilenebilir enerji kasabası Wildpoldsried'teki rüzgar, güneş ve biyogaz tesislerine düzenlenen saha gezilerine de katıldı.
Halen güneş enerjisinde yaklaşık 830 megavat kurulu gücü bulunan Türkiye, 2023 yılı itibariyle sektörde 5 bin megavat kapasiteye ulaşmayı planlıyor.
Karapınar Yenilenebilir Kaynak Alanı projesi çerçevesinde, ihaleyi kazanan Kalyon-Hanwha grubu eliyle 36 aylık sürede bölgede bin megavatlık güneş enerjisi santralinin kurulmasının yanı sıra yerli yenilenebilir ekipman üretecek fabrikanın devreye alınması öngörülüyor.
Muhabir: Ali Berat Meriç