Ekonomi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci: S&P'nin görünümü değiştirmemesi çok da önemli değil

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, "Standard & Poor's'un Türkiye'nin görünümünü değiştirmemesini çok doğru bulmuyorum ama çok da önemli değil. Önemli olan bizim ne yaptığımız ve ne yapabileceğimiz." dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci: S&P'nin görünümü değiştirmemesi çok da önemli değil
05-11-2017 17:50

MALATYA (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Standard & Poor's'un (S&P) Türkiye'nin kredi notu ve görünümünü deÄŸiÅŸtirmediÄŸini anımsattı.

S&P gibi kredi derecelendirme kuruluÅŸlarının inandırıcılığını kaybettiÄŸini daha önce de dile getirdiÄŸini belirten Tüfenkci, "Åžimdi birçok parametre var. Türkiye'nin büyüme rakamlarına, istihdam rakamlarına, gelecekteki hedeflerine, reformlarına baktığımızda, bizimle emsal ülkeleri de dikkate aldığımızda Standard & Poor's'un görünümü deÄŸiÅŸtirmemesini çok doÄŸru bulmuyorum ama çok da önemli deÄŸil. Önemli olan bizim ne yaptığımız ve ne yapabileceÄŸimiz." ifadelerini kullandı.

Döviz kurlarındaki artış

Döviz kurlarındaki yükselmenin yurt dışındaki piyasalarla yakından alakalı olduÄŸuna dikkati çeken Bakan Tüfenkci, oradaki geliÅŸmelere göre birtakım gevÅŸemelerin olduÄŸunu söyledi.

Bu konuda heyecan ve panik yapılmamasını, sakin olunmasını isteyen Tüfenkci, "Kendi hedeflerimizi belirleyeceÄŸiz. En önemlisi de ÅŸirketlerimizin kur riskini azaltma noktasında adımlar atması lazım. Özellikle eÄŸer satışları döviz üzerine deÄŸilse mümkün olduÄŸu kadar kur, döviz borçlanmalarını gerçekleÅŸtirmeme noktasında kendilerini disipline etmeleri gerekir." diye konuÅŸtu.

Tüfenkci, hükümet olarak ticareti yerel para birimleriyle artırma noktasında birçok adım attıklarını vurgulayarak, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın da bu yönde büyük çabalarının olduÄŸunu ifade etti.

Yerel para birimleriyle ticarette son 2 yıldır sürekli artan bir ivme olduÄŸunun altını çizen Bülent Tüfenkci, ÅŸunları kaydetti:

"Dolayısıyla bunu artırdığımızda özellikle firmalarımız ve ihracatımız bu noktada bir rahatlama saÄŸlayacak. Firmalarımızın önümüzdeki dönem sadece döviz cinsinden deÄŸil altın cinsinden de borçlanmalara yönelmeleri gerekir. Bu anlamda da çıkarılan altın sertifikalarını önemsiyoruz. Ä°nÅŸallah buralardan da önemli neticeler çıkar diye düÅŸünüyorum."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER