Genel

'Gülüş tasarımı' ile güzel bir gülümseme mümkün

Prof. Dr. Karaoğlanoğlu, "Gülüş tasarımı, size kişisel özellikleriniz ve isteklerinizle doğallık ve fonksiyonu birleştirerek yüzünüze en uygun ideal gülümsemeyi oluşturmaktır." dedi.

'Gülüş tasarımı' ile güzel bir gülümseme mümkün
13-02-2018 17:23

Ä°STANBUL (AA) - SaÄŸlık Bilimleri Üniversitesi ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Serpil KaraoÄŸlanoÄŸlu, "Porselen lamina ve yaprak porselen, daha çok diÅŸlerinin görünümünden hoÅŸnut olmayan hastalarda uygulanan, diÅŸlerin sadece ön yüzeylerinden minimum düzeyde kaldırılan maddenin yerine yapıştırılarak, istenen görüntü ve rengin saÄŸlanmasında kullanılan estetik bir yöntemdir." dedi.

Restoratif DiÅŸ Tedavisi Uzmanı KaraoÄŸlanoÄŸlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gülmenin, yüzümüzdeki pek çok kas grubunun çalışmasıyla oluÅŸan ve diÅŸlerimizin göründüÄŸü bir mimik olduÄŸunu dile getirdi.

GülüÅŸü etkileyen pek çok faktör olduÄŸunu ifade eden KaraoÄŸlanoÄŸlu, "Güzel bir gülüÅŸ için öncelikle yüz biçiminizle dudak yapınızla uyumlu diÅŸlere sahip olmanız gerekir. Ä°ÅŸte gülüÅŸ tasarımı, size kiÅŸisel özellikleriniz ve isteklerinizle doÄŸallık ve fonksiyonu birleÅŸtirerek yüzünüzde en uygun ideal gülümsemeyi oluÅŸturmaktır. GülüÅŸ tasarımı oluÅŸtururken diÅŸlere en az madde kaybını vererek kiÅŸinin yaÅŸ, cinsiyet, meslek, yüz ÅŸekli, dudakların ve diÅŸlerin durumuna göre en iyi ÅŸeklin verilmesi gerekir. Restoratif diÅŸ tedavisinde gülüÅŸ tasarımı yapılırken direkt ve indirek lamina uygulamalarından faydalanılır." diye konuÅŸtu.

KaraoÄŸlanoÄŸlu, mine dokusunu koruyarak yapılan lamina uygulamasında, saÄŸlam yapıları ve bozulmayan renkleriyle diÅŸlere doÄŸal bir güzellikle kazandıran yöntem sonucunda hastaların daha rahat ve estetik gülümseme elde ettiÄŸini söyledi.

Son yıllarda estetik amaçlı porselen ya da kompozit lamina yapımının giderek yaygınlaÅŸtığını belirten KaraoÄŸlanoÄŸlu, ÅŸunları kaydetti:

"DiÅŸlerin ÅŸekillerini ve renklerini kalıcı bir ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirmek isteyen, kırık veya çatlak diÅŸlerin tedavisi için, diÅŸ rengini beÄŸenmeyen, antibiyotik nedeniyle renklenmiÅŸ diÅŸleri olan ve kalıcı beyazlık isteyen, gülüÅŸünü beÄŸenmeyen hastalarda gülüÅŸ tasarımı ya da hafif çapraşık diÅŸlerin düzeltilmesi amacıyla kullanılan porselen çalışmaları teknik olarak sadece laboratuvarlarda yapılabilmektedir. Oysa kompozit lamina çalışmaları hem laboratuvarlarda hem de ağız içinde doÄŸrudan diÅŸlerin üzerine yapılabilmektedir. Kompozit laminaların diÅŸlerin üzerine doÄŸrudan yapılabilmesi hem diÅŸ hekimleri hem de hastalar açısından özellikle zaman, emek ve ekonomik açılardan kayda deÄŸer avantajlar saÄŸlayabilmektedir. Lamina uygulaması çoÄŸu kez bir seansta bitirilebilir. Ancak, uygulanacak seans sayısı yapılacak iÅŸleme göre deÄŸiÅŸir. Genellikle 30 ile 60 dakika arasında süre yeterli olur. Bu süre sonunda, yeni ve estetik diÅŸlerle diÅŸ hekiminizden ayrılmış olursunuz."

"Kompozit laminalar uzun yıllar kullanılabilir"

KaraoÄŸlanoÄŸlu, kompozit laminaların ağız hijyenine dikkat edilmesi kaydıyla uzun yıllar kullanılabileceÄŸini belirterek, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Porselen lamina ve yaprak porselen, daha çok diÅŸlerinin görünümünden hoÅŸnut olmayan hastalarda uygulanan, diÅŸlerin sadece ön yüzeylerinden minimum düzeyde madde kaldırmak suretiyle diÅŸin ön yüzeyine yapıştırılarak istenen görüntü ve rengin saÄŸlanmasında kullanılan estetik bir yöntemdir. Bu yaprak porselenler yaklaşık 0,3-0,5 milimetre kalınlıkta, istenen boy ve formlarda olup, özel bir yapıştırıcı sayesinde diÅŸlerin ön yüzeyinden minimum düzeyde kaldırılan üst tabakanın yerine yapıştırılır. Bu yöntemin klasik bildiÄŸimiz porselen kronlardan en önemli farkı, yaprak porselende diÅŸten çok az miktarda mine dokusu kaldırılarak yapılmasıdır ki bu yönü ile yapılan en koruyucu tedavi ÅŸeklidir."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER