Kültür Sanat

Gönül sultanları 'tohum şehri'nde yaşatılıyor

Hazreti Mevlana, Hoca Ahmet Yesevi, Yunus Emre, Aşık Paşa ve Dede Korkut gibi Türk ve İslam dünyasına önder olan gönül sultanları, Kırşehir'de açılan Neşet Ertaş Gönül Sultanları Kültür Evi'nde yaşatılmaya çalışılıyor. - Anadolu Ajansı

Gönül sultanları 'tohum şehri'nde yaşatılıyor
23-02-2017 16:52

KIRŞEHİR

Hazreti Mevlana'dan, Hoca Ahmet Yesevi'ye, Yunus Emre'den Aşık Paşa ve Dede Korkut'a kadar Türk ve İslam dünyasına önder olan gönül sultanları, yaşadıkları yerleri gösteren harita, resim ve eserleriyle Kırşehir'de yaşatılıyor.

Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin kayınpederi ve manevi önderi Şeyh Edebali'nin doğup büyüdüğü şehir olması ve cihan imparatorluğunun temelini oluşturan Ahilik teşkilatının merkezi konumunda bulunması nedeniyle tarihçiler arasında "tohum şehri" olarak nitelendirilen Kırşehir'de açılan Neşet Ertaş Gönül Sultanları Kültür Evi, ziyaretçilerine manevi mimarların kültürlerini yansıtıyor.

Valiliğe bağlı kültür evinin sorumlusu Osman Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık iki yıl önce eski Vali Konağı'nın düzenlenmesiyle açılan Neşet Ertaş Gönül Sultanları Kültür Evi'nin farklı özellikleriyle dikkati çektiğini söyledi.

Binanın ikinci katında tarihi motifli halılarla dizayn edilen odalarda, geçmişten bugüne Türk dünyasında yaşayan manevi mimarlara yer verildiğini ifade eden Demir, Hazreti Mevlana'dan, Hoca Ahmet Yesevi'ye, Yunus Emre'den Aşık Paşa ve Dede Korkut'a kadar Türk ve İslam büyüklerinin resimleri, yaşadıkları yerleri gösteren dev harita ve eserlerinden kesitlere yer verildiğini belirtti.

"Anadolu'nun Gönül Sultanları" adı verilen haritada gönül coğrafyasının tamamının yer aldığını anlatan Demir, şunları kaydetti:

"Hazar Denizi kıyıları başta olmak üzere Dede Korkut'un nerelerde yaşadığı rivayet ediliyorsa oralara isim ve resimleri konuldu. Mevlana Celaleddini Rumi de Konya'da yaşayan bir gönül sultanı. Aynı zamanda Tacikistan'da da yaşamış, oralara da resimleri konuldu. Yine Yunus Emre'nin Eskişehir, Kırşehir başta olmak üzere yaşadığı 16 yere ismi ve resmi konulmuş. İslam coğrafyasını gönül sultanları nerelerde yaşamışsa oralar harita üzerine işlendi. Ahi Evran-ı Veli kurduğu Ahi teşkilatlarıyla esnafları örgütledi. Haritamızda o da var. Halkı dini telkinleriyle eğitmiş, çalışma ahlakını aşılamış. Aşık Paşa gelmiş. Bu memleketin diliyle Türk yurdu olması için Türkçe eserler yapmış. 'Garipname' isimli eserini burada Türkçe yazmış. O zaman yazdığını bugün aynen anlayabiliyoruz."

Gönül coğrafyasının manevi mimarlarının eserlerinin öğrenilmesi amacıyla bir işitsel tanıtımın da olduğunu vurgulayan Demir, "İnsanlar sadece okumasın, eserlerden de haberdar olsunlar istedik. Gönül sultanlarının ne söylediğini işitsin diye ses sistemi de koyduk. Mesela Aşık Paşa, Elvan Çelebi, Yunus Emre, Hacı Bektaş-ı Veli'nin eserlerinden seslendirmeler dinleyebiliyoruz." dedi.

Muhabir: Abdullah Yıldiz

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER