Ekonomi

Gıda denetçileri ramazanda fırsatçılara göz açtırmayacak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba, "Ramazanda tüketim artışını fırsat bilerek uygun olmayan gıda ürünlerinin üretim ve satışını yapmak isteyenlere göz açtırmayacağız." dedi.

Gıda denetçileri ramazanda fırsatçılara göz açtırmayacak
13-05-2018 15:40

ANKARA (AA) - MERVE ÖZLEM ÇAKIR - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet EÅŸref Fakıbaba, AA muhabirine, gıdaların üretim aÅŸamasından sofraya geliÅŸine kadar her aÅŸamada güvenilirliÄŸinin saÄŸlanmasına yönelik çalışmaları kesintisiz sürdürdüklerini söyledi.

Bakan Fakıbaba, Türkiye genelinde gıda üreten, satan, toplu tüketime sunan kayıtlı gıda iÅŸletmelerinin denetim ve kontrolünün Gıda ve Kontrol Genel MüdürlüÄŸü koordinasyonunda, 81 il müdürlüÄŸü ile yetkilendirilmiÅŸ ilçe müdürlüklerinde görevli toplam 6 bin 764 gıda kontrol görevlisiyle yürütüldüÄŸünü bildirdi.

Üretim, satış ve toplu tüketim yerlerine yönelik gıda resmi kontrolü sayısının 2002'de 39 bin iken geçen yıl 26 katına çıkarak 1 milyon 13 bini geçtiÄŸini ifade eden Fakıbaba, 2017'deki denetimlerde gıda mevzuatına aykırı faaliyet gösteren iÅŸletmelere 16 bin 559 idari para cezası uygulandığını, 181 iÅŸ yeri için savcılığa suç duyurusunda bulunulduÄŸunu ve kesilen toplam idari para cezasının 85 milyon 674 bin 181 lira olduÄŸunu dile getirdi.

Fakıbaba, cezaların çoÄŸunlukla bozulmuÅŸ ve son tüketim tarihi geçmiÅŸ ürünler, kayıt yaptırmadan faaliyette bulunan iÅŸletmeler, hijyen kurallarına aykırı faaliyetler ve Türk Gıda Kodeksi'ne uygunsuzluktan dolayı uygulandığına dikkati çekerek, söz konusu denetimlerden yaklaşık 174 bin 379'unun gıda üretim yerleri, 467 bin 411'inin gıda satış yerleri ve 412 bin 65'inin toplu gıda tüketim yerlerinde gerçekleÅŸtiÄŸini vurguladı.

En çok denetim ekmek ve çeÅŸitlerinin üretim yerlerinde

Bakanlık tarafından geçen yıl en çok resmi kontrol yapılan gıda iÅŸletmelerini 39 bin 425 ile ekmek ve ekmek çeÅŸitleri üretim yerlerinin oluÅŸturduÄŸuna iÅŸaret eden Fakıbaba, bunu 31 bin 333 ile unlu mamul üretim yerlerinin, 24 bin 408 ile pasta, börek, hamur ve sütlü tatlılar gibi her türlü pastacılık ürünlerini üreten iÅŸ yerlerinin, 11 bin 461 ile hazır yemek üretim yerlerinin izlediÄŸini aktardı.

Fakıbaba, lokanta ve restoranlara da yaklaşık 113 bin resmi kontrol yapıldığının altını çizdi.

Bu yıl denetim faaliyetlerini daha da yoÄŸunlaÅŸtırdıklarını vurgulayan Fakıbaba, "1 Ocak-4 Mayıs 2017'de gıda üretim, satış ve toplu tüketim yerlerine toplam 328 bin 816 denetim yapılırken, bu yılın aynı döneminde gıda denetim sayısı yüzde 12,73 artış göstererek 370 bin 676'ya ulaÅŸtı." diye konuÅŸtu.

Ramazan denetimleri yüzde 51 arttı

Geçen yıl ramazan ayı denetimleri kapsamında Türkiye genelinde gıda üretim, satış ve sunum yerlerinde toplam 112 bin 739 denetim gerçekleÅŸtirildiÄŸini belirten Fakıbaba, ÅŸöyle devam etti:

"Söz konusu denetimler sonucunda bin 386 iÅŸletmeye toplam 6 milyon 791 bin 396 lira idari para cezası uygulandı. 2016 yılı ramazan ayına göre gıda denetimlerinde yüzde 51'lik artış yaÅŸandı. Geçen sene ramazan ayında ekmek ve ekmek çeÅŸitleri üretim yerlerinde 6 bin 837, unlu ürünler üretim ve satış yerlerinde 6 bin, ÅŸekerleme satış yerlerinde 671, pastacılık ürünlerine ait iÅŸ yerlerinde 3 bin 609, toplu tüketim ve satış yerlerinde 89 bin 514 denetim gerçekleÅŸtirildi."

Ramazanda uygunsuz gıda üretenlere fırsat vermeyeceÄŸiz

YaklaÅŸan ramazan ayında da geçmiÅŸ yıllarda olduÄŸu gibi aynı hassasiyetle ve 6 bin 764 personelle yoÄŸun denetim gerçekleÅŸtirileceÄŸini vurgulayan Fakıbaba, ÅŸunları kaydetti:

"Gıda denetimleri, halkımızın saÄŸlığı açısından önem verdiÄŸimiz konuların başında geliyor. Bu öneme binaen hem denetimde bulunan personel sayımızı hem de denetim sayımızı her geçen gün artırıyoruz. Gıdaların güvenilirliÄŸi konusunda vatandaÅŸlarımız rahat olsunlar. Özellikle ramazanda tüketim artışını fırsat bilerek uygun olmayan gıda ürünlerinin üretim ve satışını yapmak isteyenlere göz açtırmayacağımızın bilinmesini isterim. Halkımızın güvenilir ve saÄŸlıklı gıdaya eriÅŸimini saÄŸlamada bakanlık olarak üzerimize düÅŸen görevi eksiksiz yerine getirmeye devam edeceÄŸiz."

Ramazan paketlerinde son kullanma tarihi denetimi

Bakanlık olarak denetimleri risk esaslı yıllık kontrol planları çerçevesinde yürüttüklerini, bunun yanı sıra ÅŸüphe ve ÅŸikayet üzerine "Alo 174 Gıda Hattı"ndan gelen baÅŸvurularla ve bilgi edinme aracılığıyla ulaÅŸan bilgilerle yaptıklarını anlatan Fakıbaba, "VatandaÅŸlarımızın gıdayla ilgili tespit ettikleri uygunsuz durumları, özellikle 'Alo 174 Gıda Hattı' baÅŸta olmak üzere ilgili yerlere ulaÅŸtırmaları denetim çalışmalarımızın amacına ulaÅŸmasında önem taşıyor." ifadesini kullandı.

Fakıbaba, "ramazan paketi" adı altında çeÅŸitli gıdaların bir arada yer aldığı paketlerin satış ve dağıtımının yapıldığı iÅŸ yerlerine yönelik denetimlerde de gıdaların son tüketim tarihiyle etiket bilgilerinin kontrol edildiÄŸini bildirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER