ANKARA (AA) - Emine ErdoÄŸan, belgeselin ilk gösterimiyle ilgili verdiÄŸi mesajda, Antarktika'nın sırlarla dolu bir kıta olduÄŸunu belirterek, belgeselin herkes tarafından izlenmesini tavsiye etti.
Antarktika'ya yapılan seferlerin, Türkiye'nin bilimsel alanda sadece kendi coÄŸrafyasında deÄŸil, küresel ölçekte de önemli bir güç olma yolunda attığı baÅŸarılı imzalardan birisi olduÄŸunu belirten Emine ErdoÄŸan, "CumhurbaÅŸkanlığının himayesindeki bu çalışmalar, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın koordinasyonuyla yürütülüyor. Tüm bakanlık ekibini tebrik ediyorum. BaÅŸarılarının devamını diliyorum." ifadelerini kullandı.
Emine ErdoÄŸan, 4'üncü Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nin pek çok açıdan ilkler barındırdığına iÅŸaret ederek, "Bu ilklerin başında, seferin bir belgesel aracılığıyla kayda geçirilmesi geliyor. Belgeselin yönetmeninin kadın olması ayrıca dikkat çekici. Bilim seferlerinin içinde kadın araÅŸtırmacılarımız var. Ekip başı bir kadın... Yani, 'Antarktika'ya adeta kadın eli deÄŸdi' diyebiliriz. Kadınlarımızı özellikle tebrik ediyorum. Cesaretleri, birikimleri ve geniÅŸ vizyonlarıyla bu önemli çalışmanın parçası oldular." deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Belgeselde yer alan "Ä°nsanlık yön deÄŸiÅŸtirmezse, 21'inci yüzyılda dünya haritasını savaÅŸlar deÄŸil, iklim deÄŸiÅŸtirecek." cümlesine atıfta bulunan Emine ErdoÄŸan, ÅŸunları kaydetti:
"Bu seferler sırasında, tarih boyunca kıtada en yüksek sıcaklık ölçülmüÅŸ. Bu, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin geldiÄŸi noktayı gözler önüne seriyor ne yazık ki. ÖÄŸrendim ki bu yılki sefer, planlandığından 10 gün erken tamamlanmış çünkü Antarktika tarihinde ilk kez bir kanal tamamen erimiÅŸ. Tarih boyunca buzullarla kaplı bir kanalın eriyor olması, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin en çarpıcı ve somut göstergelerinden birisi. Gerekli tedbirlerin uluslararası iÅŸ birliÄŸi ile alınması çok önemli. GeleceÄŸimizin, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi tehdidi altında olduÄŸunu unutmamalıyız."
"Kıtaya olan merakın artacağına inanıyoruz"Gösterim öncesinde açıklamalarda bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Antarktika'nın, dünyanın hem geçmiÅŸine hem de geleceÄŸine dönük araÅŸtırmaların yapıldığı çok önemli bir yer ve adeta doÄŸal bir laboratuvar olduÄŸunu söyledi.
Bakan Varank, "Sayın CumhurbaÅŸkanımızın Åžili seyahati sonrası, buranın ne kadar deÄŸerli ve önemli olduÄŸunun bilinciyle, Sayın CumhurbaÅŸkanımızın talimatıyla kıtadaki varlığımızı arttırmaya baÅŸladık. 4'üncü senemiz oldu. Bilimsel seferlerimizi düzenliyoruz. Kıtada geçici bilim üssümüzü kurduk. Bundan sonraki dönemde kalıcı bilim üssümüzü kurmak, bu coÄŸrafyadaki bilimsel çalışmalarımızı, Türkiye olarak katkımızı sunmak istiyoruz." dedi.
Belgesel ile ilgili deÄŸerlendirmelerde bulunan Varank, "Hem vatandaÅŸlarımızın, bilim insanlarımızın orada ne yaptığını bilmesini istiyoruz hem de adeta bir görsel ÅŸölen havasında bu belgeseli izlediklerinde bilime olan, o kıtaya olan meraklarının artacağına inanıyoruz." diye konuÅŸtu.
Ekip Lideri Prof. Dr. Ersan BaÅŸar ise bilimsel çalışmaların doÄŸası gereÄŸi çok hızlı sonuçlanmadığını, uzun laboratuvar çalışması gerektirdiÄŸini anlatarak, "Çok ciddi güzel veriler alınmaya baÅŸlandı ama bu iÅŸin en önemli kısmı sürekliliÄŸi ve devamlılığı." dedi.
Ekip Koordinatörü Doç. Dr. Burcu Özsoy, kutupların dünyanın geçmiÅŸi, bugünü ve geleceÄŸi ile ilgili bütün bilgilere, ÅŸifrelere sahip olduÄŸuna deÄŸinerek, belgeselde bu bilgilere iliÅŸkin ipuçlarının yer aldığını dile getirdi.
Belgeselin yönetmeni Burcu CamcıoÄŸlu, zor bir coÄŸrafyada iki kiÅŸilik küçük bir ekiple çalışarak belgeseli hazırladıklarını ifade etti.
Ä°lk gösterimin ardından Özsoy, Emine ErdoÄŸan'a Antarktika'dan bilimsel amaçlar için alınarak araÅŸtırmaları tamamlanmış volkanik kayaçlardan bir bazalt örneÄŸi hediye etti.
Yönetmen CamcıoÄŸlu da Beyaz Kıta'da fotoÄŸraf çekiminde kullandığı ilk objektifi Emine ErdoÄŸan'a armaÄŸan etti. ErdoÄŸan ve CamcıoÄŸlu, bu objektifi kullanarak fotoÄŸraf çekti.
Türkiye'nin ilk Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali olan ve bu yıl ilk kez Gaziantep'te düzenlenen TEKNOFEST etkinlikleri kapsamında gösterime giren 57 dakikalık belgesel, "Gezegenin Kara Kutusu: Antarktika" bugün saat 22.00'de TRT Belgesel, 27 Eylül saat 17.45'te de TRT 1'de yayınlanacak.
CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi'ndeki ilk gösterime, Bakan Varank'ın eÅŸi Esra Varank, Türkiye Belediyeler BirliÄŸi BaÅŸkanı ve Gaziantep BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Fatma Åžahin, TRT Genel Müdürü Ä°brahim Eren, TÜBÄ°TAK BaÅŸkanı Hasan Mandal, dünya dalış rekortmeni ve bir önceki Antarktika seferinde yer alan Åžahika Ercümen ile sefer ekibi katıldı.
Antarktika'ya ilk sefer 2017'de yapıldıCumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın 2016 yılındaki Åžili ziyareti ile birlikte Antarktika, Türkiye'nin gündemine girdi. Ziyaretin ardından CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın talimatı ile 2017 yılından itibaren her sene Beyaz Kıta'ya bilimsel seferler düzenlenmeye baÅŸlandı.
CumhurbaÅŸkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda, TÜBÄ°TAK Marmara AraÅŸtırma Merkezi (MAM) Kutup AraÅŸtırmaları Enstitüsü (KARE) tarafından ÅŸubat ayında Antarktika'ya bilimsel seferlerin 4'üncüsü gerçekleÅŸtirildi. Ağırlıklı olarak kadınlardan oluÅŸan 24 Türk araÅŸtırmacı, yaklaşık bir ay kaldıkları kıtada, 15 bilimsel proje üzerinde çalıştı.
Buzlarla kaplı geçit açıldıEkip liderliÄŸini Prof. Dr. Ersan BaÅŸar'ın, koordinatörlüÄŸünü Doç. Dr. Burcu Özsoy'un yaptığı seferde, Türk bilim insanları sefer sırasında Antarktika'da ölçülmüÅŸ en yüksek sıcaklığa (20.7°C) ve yüzyıllardır buzlarla kaplı olan bir geçidin tamamen eriyerek tarihte ilk kez açılmasına tanıklık etti.
Hedef danışman ülke statüsüÜlkeler, dünya yüzölçümünün yaklaşık yüzde 10'u büyüklüÄŸünde olan Antarktika'da, 1959'da imzalanan ve 1961'de devreye giren Antarktika AnlaÅŸması'na göre faaliyette bulunuyor.
AnlaÅŸmaya göre, "bilimsel bölge" kabul edilen Antarktika'da, ülkelerin askeri yapılanmalarına izin verilmiyor. 1995'te anlaÅŸmaya taraf olan ve gözlemci ülke statüsü kazanan Türkiye, anlaÅŸmanın ilk imzacıları gibi "danışman ülke" olmak amacıyla kıtaya bilimsel seferler düzenliyor, bilimsel amaçlı kalıcı üs için çalışmalar yapıyor.
Bu kapsamda 2019 yılında düzenlenen seferde, Türkiye'den 14 bin kilometre uzaklıkta bulunan Horseshoe Adası'na Türk Bilimsel AraÅŸtırma Kampı kuruldu.
Türkiye, geçici olan bu üssü kalıcı hale getirmek için faaliyetlerini sürdürüyor.