Gündem

Genleri şiddete eğilimli diye cezai indirim uygulandı

Adli tıp uzmanı Prof. Dr. Kalfoğlu, "Genetik olarak şiddete yatkın olduğu tespit edilen sanığa İtalya'da ceza indirimine gidildi, uygulama, Türkiye'de sıkıntı doğurabilir." dedi. - Anadolu Ajansı

Genleri şiddete eğilimli diye cezai indirim uygulandı
15-09-2016 14:42

Ä°STANBUL- Murat EÄŸilmez

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersi Abacı Kalfoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, davranışların genlere bağlı olduğunu ifade etti.

Türkiye'de genetik bozukluk tespitini yapabilecek altyapıya sahip olduklarını kaydeden Kalfoğlu, şu bilgileri verdi:

"Yani benim ÅŸuna bakış açımla, bunu deÄŸerlendirmeme yarayan gen beyaz, sizinki yeÅŸil olabilir. Ben bilim adamı olarak bunu tespit edebiliyorum. Genetik bilimiyle DNA’yı hücrenin içinden çıkarıyorum. 23 metre malzeme bu. Onun içinden ben konuyla ilgili bölgeyi arıyorum. Çünkü DNA kocaman. Konuyla ilgili birkaç bölge var, o bölgeyi alıyorum bakıyorum bende nasıl, sende nasıl diye. Kıyas yapıyorum. Binlerce çeÅŸidi yok. Ä°nsanlıkta 3-5 çeÅŸidi var. Öyle olunca da bunu saptamak zor olmuyor. Ama önemli olan bunu ifade edebilmek. Ben şöyleyim, sen şöylesin ve sen şöyle davranabilirsin diyebilmek önemli."

Gen yatkınlığının tek başına etken olmadığını, çevre faktörünün de göz önüne alınması gerektiğini vurgulayan Kalfoğlu, değerlendirme yaparken dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

KalfoÄŸlu, "Diyelim ki benim genlerimde ÅŸiddete yatkınlık var. ‘Genlerim o tarafa kayıyor, ÅŸiddete yöneleyim’ olmaz. Ben böyle bir ortamda büyümezsem, ÅŸiddeti görmez, tanıyıp benimsemezsem, istediÄŸi kadar o tarafa yönelik bir gen haritam olsun ben ÅŸiddet uygulamam. Tam tersi genlerinizde yok ama çevreniz öyle davranıyorsa o zaman siz ÅŸiddet kullanırsınız." dedi.

“Ä°lk kez Ä°talya’da uygulandı”

Dünyada ilk kez Ä°talya'da bir insanın DNA’sı yüzünden ÅŸiddetle ilgili bir davada indirim uygulandığını ifade eden KalfoÄŸlu, şöyle konuÅŸtu:

“Psikiyatrik bozukluÄŸu olan bir adam Ä°talya’da birini öldürüyor. Ä°leri tahrik var, ‘bana bilmem ne dedi’ diyor. Öldürülen buna laf etmiÅŸ, o da bunu dinine algılıyor ve adamı öldürüyor. Adam ruh hastası ve de raporu var. Bu nedenle ceza indirimi uygulanıyor. Adamı savunan kadın avukat, 'Müvekkilimin genleri bozuk, biz bu tespiti yaptırdık' diyerek ayrıca indirim istiyor. Mahkeme de adamın ÅŸiddete yönlendirecek cinsten genleri olduÄŸu tespiti üzerine indirilmiÅŸ cezayı 1 yıl daha indiriyor."

Toplam verilen cezanın 9 yıldan 6 yıla indirildiğini belirten Kalfoğlu, burada cezada indirime gidilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Konuyu Türkiye açısından ele alan Kalfoğlu, emsal oluşturabilecek bu durumun, kadına şiddet davalarında fecaat oluşturabileceğini savundu.

KalfoÄŸlu, "Adamın gen haritası bozuk, ‘Ben yapmadım, Allah yaptırdı bana’ diyebilir. ‘Benim doÄŸam öyle ne yapalım’a gider ki çok tehlikeli.Türkiye'de teknik altyapı mevcut. Adli Tıp'ın kendisi bile yapmaya baÅŸlayabilir bu iÅŸi. Bir avukat müvekkiline rapor aldırır, bunu savunmasına koyar ve ceza indirimi talebinde bulunabilir." ifadelerini kullandı.

Ä°talya’daki olgunun somut bir veri oluÅŸturduÄŸunu da kaydeden KalfoÄŸlu, konunun Türkiye'de yetkili mercilerce tartışılması gerektiÄŸini ifade ederek, "Çünkü eÄŸer öyle olursa, genleri yüzünden bunu yapmıştır ya da yapmamıştır, bu ciddi anlamda muallak bir durum, standartlarının saptanması lazım. AB’de var, olguya uygulandı, somut bir veri var elimizde artık. Ãœlkemizde ilgili mercilerce mutlaka tartışılmalı bu konu. Ä°ndirim oranının saptanması, adi suçlular, cinsel suçlular dahil hepsi için bir sıkıntı söz konusu olabilir." deÄŸerlendirmesini yaptı.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER