Politika

Genel Kurulda muhalefet şerhi tartışması

2016 Yılı Bütçe Kanun Tasarısı Komisyon Raporundan, HDP’nin anayasa ve içtüzüğe aykırı ifadelerin bulunduğu muhalefet şerhinin çıkartılması TBMM Genel Kurulunda tartışmaya neden oldu. Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşmeleri tamamlanan...

Genel Kurulda muhalefet şerhi tartışması
26-02-2016 18:26
2016 Yılı Bütçe Kanun Tasarısı Komisyon Raporundan, HDP’nin anayasa ve içtüzüğe aykırı ifadelerin bulunduğu muhalefet şerhinin çıkartılması TBMM Genel Kurulunda tartışmaya neden oldu.
Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşmeleri tamamlanan 2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2014 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı’nda HDP’nin muhalefet şerhinin bulunmaması nedeniyle HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, bütçe görüşmelerinin yapılamayacağını belirtirken, Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Sadi Süreyya Bilgiç, anayasa ve içtüzüğe aykırı olan ifadeler nedeniyle HDP’nin muhalefet şerhinin Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından hazırlanan raporda yer almadığını açıkladı.
“Meclisimizin mazisi, aldığı emsal kararlar yaşlanmazlar” ifadelerini kullanan Meclis Başkanı İsmail Kahraman, muhalefet şerhlerinin muhatabının ilgili komisyonlar olduğunu söyledi. Kahraman, “Aksi taktirde Meclis Başkanlığı komisyonların işlerine müdahale eder ki, uygun değildir. Komisyonlar kendi içlerinde içtüzüğe ve kanunlara göre çalışmaları yaparlar. Meclis Başkanı olarak ben bir müdahalede bulunamam. Bu tasarının uygunluğu noktasında yetkili olan komisyon, içtüzüğe ve anayasaya uymadığına dair bir kanaate ulaşmışsa o kanaate uymak başkanlığın görevidir” dedi.
Meclis Başkanı Kahraman’ın tutumu üzerine usul tartışması açılması karar verilirken, HDP grubu adına söz alan Grup Başkanvekili İdris Baluken, “Tamamen keyfi bir uygulama ile karşı karşıyayız. Muhalefet şerhimizde içtüzük ve anayasaya aykırılık yok. Sizin sunduğunuz öneriye göre bizim HDP’yi kapatalım AKP’ye katılmamız gerekiyor. Böyle bir şeyi kabul etmek mümkün değil. Hiçbir gerekçe muhalefet şerhinin kendi politik görüşleri çerçevesinde reddetmenin haklı bir gerekçesi olamaz. Partimiz üzerinde bir linç zihniyeti çalıştırılmaya çalışılıyor” diye konuştu.
TBMM’nin son aylarda sıklıkla milli vicdanlara sığmayacak, devletin kurulma esaslarına aykırı bazı tahriklere sahne olduğunu belirten MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “HDP grubu bilhassa 2013, 2014 ve 2015 Bütçe Tasarılarında da verdiği muhalefet şerhlerinde bu tutumu özellikle devam ettirmektedir. Kürsüden görüşler dile getirilir, ancak bir muhalefet şerhi Bütçe Kanun Tasarısının resmi dokümanıdır, bu resmi kayıtlara girmektedir. 2014 tasarısında bugün tartışılanlara benzer ifadeler yer almıştır. HDP’nin muhalefet şerhi bize göre anayasanın başlangıç ve değiştirilemez hükümlerine, Türkiye’nin bölünmez bütünlüğüne aykırı ifadelerdir. Sayın Komisyon Başkanı muhalefet şerhini içtüzükten kaynaklanan yetkisini kullanarak iade etmiştir” şeklinde konuştu.
AK Parti iktidarının 14 defa bütçe hazırlama imkanı bulduğunu belirten AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, “İçtüzük 38’i incelediğimizde ‘komisyonlar kendilerine havale edilen tasarı ve tekliflerin anayasayı uygun olup olmadıklarını tetkik ederler’ diyor. Yetkinin kimde olduğunu ben tüzükte ararım. Bundan 1 ay önce Sanayi Ticaret ve Enerji Komisyonumuz AR-Ge yasası denilen tasarıyı görüşmüş, yine aynı partimizin muhalefet şerhi aynı gerekçelerle basılmamış. Ben şüpheleniyorum, ‘talimat’ diyeceğim kızacaksınız. 1 ay önce aynı gerekçe HDP’nin şerhi basılmamış ses yok, bugün burada bir mesele var. Mesele eğer üzüm yemekse, iyi niyetse hepsi aşılır. Mesele bağcıya ulaşmaksa, her gün şahidiz birçok gerekçe bulunur” ifadelerini kullandı.
Usul tartışması sonrasında Meclis Başkanı Kahraman, tutumunu değiştirmeyerek 2016 Yılı Bütçe Kanun Tasarısı görüşmelerin başlamasına karar verdi. HDP’li milletvekillerinin görüşmeleri tıkamaya çalışmaları üzerine Meclis Başkanı Kahraman Maliye Bakanı Naci Ağbal’ı sunumunu yapmak üzere kürsüye davet etti.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER