Kültür Sanat

Genco Erkal'ın 'en büyük lüksü' her gün sahneye çıkmak

Usta oyuncu Genco Erkal, "En büyük lüksüm her gün sahneye çıkmak, seyircilerimle buluşmak ve onları heyecanlandırmak oldu." dedi.

Genco Erkal'ın 'en büyük lüksü' her gün sahneye çıkmak
19-10-2019 17:33

Ä°ZMÄ°R (AA) - Türk tiyatrosunun usta ismi Genco Erkal Ä°zmir'de düzenlenen Uluslararası Ä°zmir Keyifli YaÅŸ Alma Fuarı ve Kongresi'nde Ä°zmirlilerle bir araya geldi.

Ä°lki 2017 yılında gerçekleÅŸtirilen ve yaÅŸ almış bireylerin etkinliklerle keyifli zaman geçirmelerinin yanı sıra çağın hastalıkları hakkında doÄŸru bilgiler edinmelerini hedefleyen uluslararası organizasyonun ikincisi bugün tamamlandı.

Fuar Ä°zmir'de gerçekleÅŸen etkinlik kapsamında Ä°zmirlilerle buluÅŸan tiyatro oyuncusu Genco Erkal, saÄŸlıklı yaÅŸ almanın en büyük sırrının toplumsal fayda saÄŸlayan amaçlar uÄŸruna çalışmak olduÄŸunu belirterek insanın ilk olarak kendi yaÅŸama amacını bulması gerektiÄŸine dikkati çekti.

Çalışmayı bir spor olarak gördüÄŸünü dile getiren Erkal, ÅŸöyle devam etti:

"Benim çabama gelecek olursak da tiyatro, hayatımın merkezinde yer alır. Bu amaç doÄŸrultusunda çalıştığım için çok ÅŸanslıyım. BaÅŸlangıçta sadece kendimi göstermek için tiyatro yapardım. Sonra giderek bunun toplumsal iÅŸlevi olan bir sanat olduÄŸunu öÄŸrendim ve yerli-yabancı tüm kaynakları okudum. Öncü tiyatro yapmayı öÄŸrendim. Tiyatronun bir eÄŸitim aracı olarak insanları aydınlatma görevi olduÄŸunu, önemli konular üzerine düÅŸündüren ve yol gösteren bir rehber olduÄŸunu anladım. Benim iÅŸim artık seyircilerimin bir konuda ufkunu açmak olmuÅŸtu. Bunu uygulamak da benim hayattaki misyonum oldu ve buna eriÅŸebilmek için kendimi çok fazla geliÅŸtirmem gerekti."

"Dış güzellikleri ön plana çıkaran müthiÅŸ bir çevre kirliliÄŸi var"

Hayatta herkesin bir misyonu olduÄŸunu, fakat insanların özellikle de gençlerin bir türlü bunu nasıl ortaya çıkaracağını bilemediklerini ifade eden Erkal, "Etrafımızda ÅŸu an dış güzellikleri ön plana çıkaran müthiÅŸ bir çevre kirliliÄŸi var. Oysa önemli olan kafanın içidir, oradaki zenginliktir. Gençlere de hayat biçimi olarak bu yönde yol göstermek isterim. Benim iÅŸim sadece yaptığım iÅŸle doyum saÄŸlamak oldu. En büyük lüksüm her gün sahneye çıkmak, seyircilerimle buluÅŸmak ve onları heyecanlandırmak oldu. Åžu an 80’lerimdeyim. Ve yılın 160 gecesinde sahneye çıkıyorum. 4 ayrı oyunu oynuyorum. Bundan beÅŸ yıl evvel haftanın her günü 7 farklı oyunlar oynardım. Åžu anda size saatlerce durmadan ÅŸiirler okuyabilir, oyunlardan replikler söyleyebilirim. Kafa çalışıyor bu çok önemli. SaÄŸlıklı yaÅŸamak için kafayı devamlı çalıştırmak zorundayız. Bu tecrübelerle zenginleÅŸiyor insan. Bulmaca çözmek, problem çözmek gibi yollarla zihnimizi devamlı açık tutmak zorundayız." diye konuÅŸtu.

"GençliÄŸin sırrı yeniliklere ayak uydurmakta saklı"

Hiçbir zaman yaptığıyla yetinmediÄŸini, kendisini yenilemek, yarışmak ve daha iyisini yapmak için sürekli gayret sarf ettiÄŸini anlatan Erkal, bu arada dünyadaki yeniliklere de uyum saÄŸlamaya çalıştığını aktardı.

Erkal, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Bilgisayar ve internet kullanmıyorum diyen insanlara ÅŸaşırıyorum mesela. Dünya artık bu iÅŸler üzerinde dönüyor. Yeni ÅŸeyleri öÄŸrenmek zorundayız ki bu da kafamızı çalıştırıyor. Yenilikleri, güzelliklere eriÅŸmek için kullanın. Güzel müzik dinleyin, güzel resimler görün, tiyatrolar seyredin, filmlere gidin, etrafınızda hep güzellikler olsun. Bunlar insanı zenginleÅŸtiriyor. Sanat, insanı güzelleÅŸtirmek için var. Ben de bunun bir parçası olduÄŸuma seviniyorum ve insanlara güzellikler taşımak istiyorum. Yeniliklere açık olmak çok önemli. Biz yeniliklere bakalım. Ä°nsanları daha mutlu nasıl ederiz, huzur ve refahı nasıl saÄŸlarız bunu düÅŸünelim. Böyle bir dünya için çalışmak lazım. Kendimizi insanlar arasındaki iliÅŸkileri kuvvetlendirmek adına zenginleÅŸtirelim. Ä°ÅŸte o zaman hayatınız boyu genç kalır ve bu dünyada kalıcı bir iz bırakırsınız."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER