BURSA (AA) - Bursa'da geçen yıl açılan "Nakış El Sanatları Müzesi"nde, yurt içi ve yurt dışından Osmanlı'nın son döneminden itibaren genç kızların çeyizlerini süsleyen pek çok nakış örneÄŸi sergileniyor.
Bursa Kültür Turizm ve Tanıtma BirliÄŸi ile Bursa OlgunlaÅŸma Enstitüsü tarafından merkez Osmangazi ilçesindeki dört katlı tarihi konakta faaliyete geçirilen müzede genellikle Marmara Bölgesi'nde yaÅŸayanların geleneksel kültürünün iÅŸlendiÄŸi yüzlerce yıllık el nakışları ve replikaları ziyaretçilere sunuluyor. Müzeye gelenler, konak bünyesinde bulunan atölyede eserlerin iÅŸlenmesi sürecine de tanıklık edebiliyor.
Müzenin sorumlusu Güleser Sencar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eski ve yeni el emeÄŸi nakışları bir arada ziyaretçilere sunduklarını söyledi.
Sencar, "yaÅŸayan müze" özelliÄŸine sahip tarihi konakta, eskiden yapılan eserleri bire bir yeniden atölyede iÅŸlediklerini anlattı.
Ziyarete açılmasının üzerinden yaklaşık bir yıl geçen müzenin yurt içi ve yurt dışından yoÄŸun ilgi gördüÄŸü bilgisini veren Sencar, "Japon misafirlerimiz bile buraya gelip müzeyi gezdi. Burada nakışı da öÄŸrendiler." dedi.
Manevi bakımdan da müzenin sorumluluk üstelendiÄŸini dile getiren Sencar, ÅŸöyle devam etti:
"Çocuklarımıza bu dönemde bir dantel verdiÄŸimizde, 'Ben onu istemem, eski bu.' diyor. Aslında eski nakışlarda duygu, emek, sanat ve çok önemli deÄŸerler var. Müzede gezdiÄŸinizde her bir eserde çok önemli bir matematik bilgisi var. Dolmabahçe Sarayı'nın birçok sütununu Türk desenlerinde görürsünüz. Bir kadın bunu örtüye iÅŸleyebiliyor. Matematik ve sanat bilgisi olmadan evinden hiç çıkmayan bir kadın bunu tel tel renkleriyle beraber örtüye iÅŸlemiÅŸ."
Sencar, eskiden yapılan nakışlarla günümüzdekiler arasında benzerliklerin az olduÄŸunu belirtti.
GeçmiÅŸe sahip çıkılmasının önemine dikkati çeken Sencar, "Bu müzedeki eserleri geçmiÅŸte yapanlara inanılmaz minnet duyuyorum. Müzede 60 yıldan 200 yıla kadar kumaÅŸların üzerinde üretilmiÅŸ iÅŸler var. Bursa, Ankara, Kütahya, Bulgaristan ve Yunanistan gibi yerlerin yörelerinden hatta Türkiye'nin her yöresinden iÅŸler var." ifadelerini kullandı.
"Tüm hanımlarımızı bu müzeye bekliyoruz"Bursa OlgunlaÅŸma Enstitüsü Müdürü Nilüfer Karakoç da "GeleneÄŸi olmayan ÅŸeyin geleceÄŸi de olmaz." düÅŸüncesiyle bu müzeyi hayata geçirdiklerini kaydetti.
Müzede, Türk kadınının sevincini, üzüntüsünü ve duygusunu yansıtan nakışları koruma altına aldıklarını belirten Karakoç, bunların replikalarının da üretildiÄŸini aktardı.
Atölyedeki 8 çalışanın yeni nakışlar ürettiÄŸini söyleyen Karakoç, "Bu yönüyle de burası 'yaÅŸayan müze' olma özelliÄŸini korumaya devam ediyor. Tüm hanımlarımızı bu müzeye bekliyoruz. Bu yöndeki çalışmalara da tüm hızımızla devam edeceÄŸiz." diye konuÅŸtu.
Muhabir: Sergen Sezgin