Gündem

'Genç kaynakları çok iyi eğitmeli ve onları yönlendirmeliyiz'

Gençlik ve Spor Bakanı Bak, "Genç kaynakları, insan kaynağımızı çok iyi eğitmeli ve onları yönlendirmeliyiz. Dolayısıyla gençler bizim geleceğimiz." dedi.

'Genç kaynakları çok iyi eğitmeli ve onları yönlendirmeliyiz'
26-09-2017 17:12

İSTANBUL

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, "Genç kaynakları, insan kaynağımızı çok iyi eğitmeli ve onları yönlendirmeliyiz. Dolayısıyla gençler bizim geleceğimiz. Irak'ta, Suriye'de kaybolan jenerasyon var. Bakın Kuzey Irak'ta yeni oyunlar peşindeler. Bu referandumu biz tanımıyoruz." dedi.

Bak, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) tarafından Conrad Otel'de düzenlenen "Müslüman Gençliğin Durumu" konulu uluslararası panelin açılışında yaptığı konuşmada, İİT Gençlik ve Spor Bakanları Konferansı Dönem Başkanı olarak, özellikle Müslüman gençlerin gelişimine hizmet eden ve gençlik alanında iş birliği imkanı sağlayan böylesine önemli bir uluslararası etkinliği organize ettikleri için İslam Konferansı Gençlik Forumu Başkanlığı yetkililerine ve emeği geçenlere teşekkür etti.

Bak, İslam dünyasının şu anda iç ve dış pek çok tehdit ve baskıyla karşı karşıya olduğunu, bu zorlukların üstesinden gelmek için bir araya gelmekten ve tüm siyasi, sosyal ve mali kaynakları seferber etmekten başka seçenek olmadığını belirterek, şunları kaydetti:

"Gerçek bir İslami dayanışma ve iş birliği ruhu içinde birlikte hareket etmeliyiz. İslam İşbirliği Teşkilatı, İslam ülkelerinin hükümetler arası yegane organı olarak, gençlik ve spor da dahil her alanda daha fazla iş birliği ve dayanışma gösterilmesinde İslam dünyasına öncülük etmektedir. Türkiye, İslam İşbirliği Teşkilatı'na üye devletler arasında iş birliğini ve dayanışmayı geliştirmek, Filistin'in haklı davasını savunmak ve üye olmayan devletlerdeki Müslüman azınlık ve toplulukların hak ve özgürlüklerini desteklemek amacıyla İslam İşbirliği Teşkilatı'nın ilke ve hedeflerine bağlı olarak hareket etmektedir. İslam İşbirliği Teşkilatı'nın çeşitli yapısal ve siyasi güçlüklerle karşı karşıya kaldığı bir zamanda, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın en önemli destekçilerinden biri olarak görevimizi yerine getiriyoruz."

Bakan Bak, 6 Nisan 2016'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde Türkiye'nin ev sahipliği yaptığı 13. İslam Zirvesi'nden bu yana Türkiye'nin, İİT Zirve Başkanlığı görevini yürüttüğünü söyledi.

Zirvenin yan etkinliği olarak da Bakanlıkları ve İslam Konferansı Gençlik Forumu eşgüdümünde "İİT 1. Genç Liderler Zirvesi"nin gerçekleştirildiğini hatırlatan Bak, "Başkanlığımız süresince özellikle insani yardım, ekonomik iş birliği, kadın, gençlik ve spor alanlarında İslam İşbirliği Sekreterliği'nin çalışmalarını desteklemeye öncelik verdik." dedi.

"İslam dünyasının birlikteliğine yönelik girişimlerimiz dünyaya örnek olacak"

Bakanlıklarının, Türkiye'deki gençlik merkezleri, uluslararası gençlik akademisi ve gençlik kamplarıyla İslam İşbirliği Teşkilatı'nın gençlik alanında benzeri girişimlerine de katkı sağladığını, dost ve kardeş ülkelerin bu kapsamdaki eğitim amaçlı projelerine de kapılarını açık tuttuğunu dile getiren Bak, bu konuya yönelik çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

İslam dünyasının gençleri arasında diyalog ve anlayışı güçlendirmek üzere İslam İşbirliği Teşkilatı coğrafyasında ve Müslüman azınlıkların yaşadığı İİT üyesi olmayan ülkelerde gençlere yönelik kültürel, fikri, akademik çalışmalar yürüten İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu'nun faaliyetlerini çok önemsediklerini aktaran Bak, "İslam dünyasının birlikteliği, dostluğu ve kardeşliğine yönelik yaptığımız girişimler, dünyaya örnek teşkil edecek ve gelecek nesillere kuvvetli bir zemin oluşturacaktır. Bu kapsamda, gençlik ve spor alanındaki iş birliğimizin, İslam İşbirliği Teşkilatı üye devletlerinin gençleri arasında diyaloğa ve güvene dayalı, yapıcı, sürdürülebilir ilişkilerin tesis edilmesinde büyük bir rol oynayacağına inanıyoruz." diye konuştu.

Konferansta, 3. İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu'nun ilgili kararı uyarınca hazırlanan "İİT Üye Ülkelerinde Gençliğin Durumuna İlişkin Birinci Rapor"un yayınlanacak olmasının da gençlik alanındaki çalışmaların istikrarlı bir şekilde yürütülmesi açısından ayrıca önem arz ettiğine dikkati çeken Bak, gençler üzerindeki politikaları belirlerken, ölçmeye, raporları değerlendirmeye ve buna göre politikaları belirlemeye ihtiyaç olduğunu söyledi.

Bak, 2018 yılında Kudüs'ün "Gençlik Başkenti" olarak belirtildiğini, bu kapsamda da kendilerinin İslam dünyasındaki gençlere Kudüs'e ziyaret gerçekleştirmeleri konusunda tavsiyede bulunduklarını ifade etti.

Bakan Bak, 4. İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu'nun gelecek yıl Azerbaycan'da gerçekleştirileceğini belirterek, Azerbaycan'ın gençlik ve spor konularında son yıllardaki çalışmalardan dolayı önemli atılımlar yaptığını kaydetti.

"İslam ülkeleri olarak daha fazla birbirimize desteğe ihtiyacımız var"

Hükümetler olarak gençlere özgüven verilmesi, onlarla ilgilenilmesi konularını ön planda tutmaları gerektiğine işaret ede Bak, "Pek çok şeyi yapabileceklerine, başarabileceklerine onları inandırmalıyız ve çok çalışmalıyız. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, bakın ne diyor Birleşmiş Milletler kürsüsünden, 'Dünya 5'ten büyüktür'. Bizim İslam ülkeleri olarak daha fazla birbirimize desteğe ihtiyacımız var. Bir İslam ülkesine, başına gelen bir konuda daha fazla çaba göstermeliyiz. Orada olmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

Bak, gençlerin doğru yönlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Onlara hem iş dünyasında hem bilim dünyasında daha fazla destek olmalıyız, onların önünü açmalıyız. Spor konusunda iş birliği yapmalıyız. Bugün Azerbaycan'da, Türkiye'de, Katar'da yapılan müthiş spor kompleksleri var. Birbirimizle daha fazla iş birliği yapmalıyız. Bunları birlikte başarmalıyız. Bunlara ihtiyacımız var. Cumhurbaşkanımız ne diyor, 'Biz daha güçlü olmalıyız. Birbirimizi daha fazla sevmeliyiz. İri olmalıyız, diri olmalıyız. Birbirimize sarılmalıyız.' İşte bu. Gençlere de bunu söylemeliyiz. Gençlerimiz niye Avrupa ülkelerine gitmek istiyor? Başka ülkelere gelin, İstanbul'a, Bakü'ye gelin, Tahran'a, Riyad'a gidelim. Birbirimizi daha fazla tanıyalım. Birbirimize daha fazla güvenelim. Birbirimizle ticaret yapalım, kültürel ilişkilerimizi geliştirelim.

Daha güçlü olmalıyız. İşte bu rapor da bizim eksik yönlerimizi, yapmamız gerekenleri ortaya çıkaran bir rapor. Biz bundan ders almalıyız. Stratejilerimizi değiştirmeliyiz. Ölçemediğimiz bir şeyi yönetemeyiz. Gençlerimiz ne istiyor, ne arzuluyor, onları nasıl yönlendirmeliyiz? Bunun için çalışmalıyız."

"Bu referandumu biz tanımıyoruz"

Türkiye'de 18 yaşındaki gençlerin seçme hakkına sahip olunduğunu hatırlatan Bak, "Gençlerimize 18 yaşında seçilme hakkı da verdik. 'İşte onlar genç, yapamaz...' Nasıl yapamaz? Daha iyi yapar. Bakın bu genç kaynakları, insan kaynağımızı çok iyi eğitmeli ve onları yönlendirmeliyiz. Dolayısıyla gençler bizim geleceğimiz. Irak'ta, Suriye'de kaybolan jenerasyon var. Bakın Kuzey Irak'ta yeni oyunlar peşindeler. Bu referandumu biz tanımıyoruz. Oraya döşenen taşlar var. Ortadoğu coğrafyasında yapılmak istenen oyunlar var. Yeniden haritaları çizmek isteyenler var.

Birlikte olmalıyız. Güçlenmeliyiz. İşte en büyük gücümüz olan gençlerimize inanmalıyız, onlara destek olmalıyız. Dolayısıyla biz Türkiye Cumhuriyeti olarak, Cumhurbaşkanlığımızın önderliğinde gençlerimize yatırım yapmaya devam edeceğiz. Müslüman gençlerin daha güçlü olması için, hem geçmişini hem geleceğini iyi tanıması için her türlü organizasyona destek olacağımızı ifade ediyorum." ifadelerini kullandı.

Muhabir: Hatice Şenses Kurukız, Zehra Melek Çat

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER