Eğitim

Geleceğin siyasetçi ve bürokratları Kamusal Akıl Stüdyosunda yetişiyor

Ankara’da bulunan Atılım Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nde 2009 yılında hayata geçirilen Kamusal Akıl Stüdyosu’nda (KAS) öğrenciler eğitim hayatında yerel yönetimlerle işbirliği yapıyor.

Geleceğin siyasetçi ve bürokratları Kamusal Akıl Stüdyosunda yetişiyor
19-04-2016 14:17

Türkiye’de kamu yönetimi ve siyaset alanında uygulama bilgisi ve deneyim sahibi yetişmiş eleman bulunmaması, üniversite, kamu ve sivil toplum örgütleri arasındaki işbirliklerinin azlığı, zayıflığı ve üniversitelerin kamunun ve siyasetin değişen ihtiyaçlarını takip etmesindeki güçlükleri gidermek gibi amaçlarla kurulan Kamusal Akıl Stüdyosu gençleri öğrencilik döneminden siyasete ve bürokrasiye hazırlıyor. KAS’ın çalışma alanlarına değinen Atılım Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Savaş Zafer Şahin, “Eğitim sürecinde teorik bilginin yanı sıra kamu kurumlarıyla birlikte yapılan iş birlikleri aracılığıyla öğrencilerimizin uygulama bilgisini artırmak, kamusal sorumluluk bilincini yerleştirmeyi amaçlıyoruz. 

Stüdyo eğitiminden kastımız öğrencilerin bütün bir yıl boyunca hocanın bir şeyler anlattığı ve öğrencinin sadece dinleyici olduğu bir eğitim metodundansa öğrencinin bir şeyleri deneyimleyerek sorun çözme becerilerini geliştirdiği bir eğitimden söz ediyoruz. Kamusal akıl stüdyosu programımız 2009 yılından beri bölümümüzde uyguladığımız çok özel bir program. Türkiye’de de bir ilk ve diğer üniversiteler tarafından da çok ilgi gördü. Gelecekte kamu yönetimi eğitiminde bir model olarak tüm Türkiye’de kullanılmasını arzu ediyoruz. Diğer üniversitelerin de ilgi gösterdiğini görünce seviniyoruz” açıklamalarında bulundu.

Her yıl yerel yönetimlerle, kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarıyla ve merkezi hükümet kuruluşlarıyla yaptıkları işbirlikleri çerçevesinde öğrencilerle hem analiz ve grup çalışmaları hem de elde edilen veriler doğrultusunda proje geliştirme çalışmaları yaptıklarını dile getiren Doç. Dr. Şahin, “Bu çalışmalar sürecinde bize ortaklık eden kamu kurumlarıyla yoğun bir etkileşim içerisindeyiz. Yaptığımız çalışmaların önemli ürünleri de ortaya çıkıyor” dedi.

KAS kapsamında gerçekleştirilen çalışmalardan ‘Gölbaşı Belediyesi’ konulu çalışmayı anlatan Atılım Üniversitesi öğrencisi Berk Çelebi ise, “Gölbaşı Belediyesi’nin bütün projelerini en ince ayrıntılarına kadar inceledik. Özellikle 2009-2011 yılları arasında gelir gider oranına baktık çünkü elimizde sadece 3 yılın verileri vardı. Bazen de Belediye Meclisi’nin toplantılarına girerek küçük notlar aldık. Bu ders bize araştırmanın nasıl olduğu, verilerin nasıl toplanıp analiz edildiği ve nasıl bir düzleme geçirilmesi gerektiğini öğretti. Bu ders sayesinde belediyeleri ve farklı kurumları inceleme şansımız oldu” diye konuştu. 

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER