Dünya

Gazze'yi enkazdan inşa edecek

Gazzeli inşaat mühendisi Majd Mashharawi, İsrail'in bombaladığı şehrini, yıkılan binaların molozlarından elde ettiği geri dönüşüm bloklarıyla yeniden inşa etmek istiyor.

Gazze'yi enkazdan inşa edecek
01-04-2018 17:17

İSTANBUL

Filistinli inşaat mühendisi Majd Mashharawi, İsrail'in bombaladığı Gazze'yi, yıkılan binaların molozlarından elde ettiği geri dönüşüm blokları ile yeniden inşa etmek istiyor.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sivil konutları olduğu kadar şehrin altyapı ve üstyapısını da yerle bir etti. Onlarca saldırıda yıkılan ev, okul, hastane, sosyal tesis gibi binaların yapımı için gerekli inşaat malzemeleri ise ambargo yüzünden temin edilemiyor.

Mashharawi ise yıkılan binaların molozlarından elde ettiği "GreenCake" adını verdiği yeni bir blok kiremit ile İsrail ambargosunun da önüne geçecek.

24 yaşındaki Majd Mashharawi, GreenCake adlı geri dönüşüm bloklarını arkadaşı Rawan Abdulatif ile birlikte "Bu sefalete nasıl son verebiliriz?" düşüncesinden yola çıkarak geliştirdi.

GreenCake bloklarını tasarlamaya 2014 yılında henüz öğrenciyken sınıf arkadaşlarıyla başlayan Mashharawi, birçok malzemeyle yaptıkları yüzlerce denemenin ardından tahta ve kömürün yakılmasıyla elde edilen küller üzerinde çalışmalarını yoğunlaştırdı.

Kül kullanılarak elde edilen, sıradan çimento bloklarından daha ucuza mal olan ürün, yüzde 50 daha hafif.

Filistinli kadın Majd Mashharawi, çevreciliği, hafifliği ve ucuzluğu ile öne çıkan geri dönüşüm kiremidi GreenCake'i geliştirme sürecini ve İsrail saldırısı altındaki Gazze'de yaşadıklarını anlattı.

Mashharawi, GreenCake ismini verdikleri blokların kolay ulaşılabilir hammaddeden imal edildiği için ucuz bir alternatif olduğunu belirterek, dünyada daha önce hiç denenmemiş bir başarıya imza attıklarını kaydetti.

Gazze'de İsrail saldırıları sonrası kullanılmaz hale gelen, yıkılmış yapılardan kalan molozları hammadde olarak kullandığını vurgulayan Mashharawi, "Külleri kullanarak elde edilen bir kiremidi prototipi, sıradan çimento bloklarından daha ucuz, çevre dostu ve çimento blokların yarı ağırlığında. İnsanların kolayca ulaşabileceği ve satın alabileceği ve inşaatlarda kullanabileceği bir malzeme." dedi.

''Git evlen, çocuk yap, dediler''

Bir kadın olarak bu düşüncesini açıkladığında çevresinin tepkisiyle karşılaştığını belirten Mashharawi, GreenCake'i geliştirme sürecine başlarken çok yadırgandığını söyledi.

Özellikle inşaat sektöründe, kadınların erkekler gibi çalışmasının toplum tarafından kabul görmediğini ifade eden Mashharawi, ''Bu projeyi yakınlarıma söylediğimde, 'Sen çılgınsın, git evlen, çocuk yap, evinde otur, sana kalmamış inşaat yapmak. Asla başarılı olmayacağın bir işle uğraşıyorsun.' dediler. Çünkü onlara göre bir kadın, evde kalmalı, yemek pişirmeli ve bebek sahibi olmalı. Meslektaşlarım da başta beni bu çalışmaların içinde kabul etmediler, hatta beni şantiyelerde fazlalık gibi gördüler. Tabii sonra çalışmalarımı, gayretlerimi ve başarılarımı gördükçe beni kabullendiler" diye konuştu.

"Hayatım bu proje ile değişti ve ben bu projesiz bir hayat düşünemiyorum." diyen Mashharawi, "Bu proje sadece Gazze'yi yeniden inşa etmeyecek, birçok insanın da geleceğini yeniden inşa etme umudu olacak. Bu proje bir rüya. Eğer GreenCake projesi gerçekleşirse gelecek rüyalarımız da yeniden inşa olacak. Benim bu umudum ve direncim karşısında insanlar artık 'Senin gibi olmak, senin gibi düşünmek, umut etmek istiyoruz.' diyorlar. Bu proje sadece yıkılmış binaları yeniden onarmayacak, gençlerin gelecek umutlarını da inşa edecek. Buna inancım sonsuz" dedi.

Sanki bir hapishanede yaşıyordum

İnşaat mühendisi Mashharawi, 2014 yılından beri İsrail bombaları altında yerle bir olan Gazze'nin hala dünyanın en güzel şehri, insanlarının ise cömert ve güler yüzlü olduğunu duygulanarak anlattı.

Filistin'de, Gazze'de insanların tüm olumsuzluklara rağmen yarına dair umutlarını koruduğunu vurgulayan Mashharawi, şöyle devam etti:

"Bir kuşak neredeyse yok oldu. 15 yaşında, küçük bir kız çocuğu olarak hayatı anlamaya başladığımda etrafımda güzel hiçbir şey görmedim. Bir gün olsun içten gelerek gülmedim. Sanki bir hapishanede yaşıyordum. Çok karışık bir durum. Ama etrafımdaki insanlar, ailem ve ben hep şunu söyledik kendimize 'Evet bugün her şey kötü olabilir ama yarın çok daha iyi olacak.' Geçmiş, Gazzeli insanların umurunda bile değil. Onlar sadece geleceğe bakıyorlar, geleceği önemsiyorlar."

Türkiye'de projesine destek verecek sponsor arıyor

Gazzeli mühendis Majd Mashharawi, Japonya Gazze Yenilik Yarışması'ndaki birinciliğin ardından, yerel bir girişimci firma olan Mobaderoon'un, Eylül 2016'da gerçekleşen ilk imalat için finansman sağladığını ama yeni sponsorlara da ihtiyacı olduğunu söyledi.

Türkiye'de projesi ile ilgilenecek kişilerle görüşmeler gerçekleştirdiğini aktaran Mashharawi, ''Şimdi Türkiye'ye geldim ve burada da projemi destekleyecek sponsorlar arıyorum. Türkiye'de bu desteği bulacağıma inanıyorum. Projemi gerçekleştirmek için Türkiye dahil birçok yerde görüşmeler yapıyorum. Gerekli olan finans sağlanması durumunda hemen Gazze'yi yeniden onarmak için işe başlayacağım." dedi.

"Dünyaya mesajım: Ekmek değil, özgürlük istiyoruz"

Mashharawi, İsrail'in Filistin'de, Gazze'de uyguladığı insanlık dışı saldırılar konusunda dünyaya mesajının ''Ekmek değil, özgürlük istiyoruz.'' olduğunu söyledi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER