ŞANLIURFA - Halil Fidan
"Peygamberler şehri" olarak nitelendirilen Şanlıurfa'da, Hazreti İbrahim'in doğup büyüdüğü ve dönemin hükümdarı Nemrut tarafından ateşe atıldığı yer olarak rivayet edilen tarihi Balıklıgöl, sonbahar mevsiminde ziyaretçilere görsel şölen sunuyor.
Üç semavi dinin mensupları için kutsal kabul edilen ve dünyanın ''en büyük doğal akvaryumu'' olarak adlandırılan Balıklıgöl, her yıl binlerce yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırlıyor.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesince alt ve üstyapı çalışmalarının ardından yeni yüzüyle ziyaretçilerini ağırlamaya başlayan kutsal mekanda, Valilik tarafından kurulan sistem aracılığıyla her gün namaz vakitlerinden önce Kur'an-ı Kerim, diğer zamanlarda ise ney dinletisi yayınlanıyor.
Yılın her döneminde yoğunluk yaşanan tarihi alanda turistler, göldeki kutsal kabul edilen balıklara yem atıyor, yerleşkedeki mekanları ziyaret ediyor. Buradan Urfa Kalesi'ne çıkan konuklar, tarihi ve yeni yapıların iç içe olduğu kenti kuş bakışı seyretme imkanı buluyor.
Kalenin eteğindeki doğal mağaralarda oluşturulan restoranlarda, yöresel kahve "mırra" ya da kendine has lezzetiyle menengiç kahvesini yudumlayarak yorgunluk atan turistler, tarihi çarşı ve hanlarda geçmişe yolculuk yapıyor.
Kentle özdeşleşen ve üç ilahi dinin atası kabul edilen Hazreti İbrahim'in ateşe atıldığı yer olarak bilinen Balıklıgöl, hikayesiyle de insanları etkiliyor.
Sonbaharda oluşturduğu renk cümbüşüyle ziyaretçilerini karşılayan Balıklıgöl, ışıklandırma sistemiyle de geceleri ziyaretçilerine ayrı bir görsel güzellik sunuyor.
Yerli ve yabancı turistler, yerleşkedeki bir diğer önemli yer olan Aynzeliha Gölü'nde, sandal keyfi yapmayı da ihmal etmiyor.
"Herkes görmek istiyor"Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Müslüm Çoban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şanlıurfa ve bölgede bu yıl turizm sezonunun dolu dolu yaşandığını ve bunda Balıklıgöl'ün büyük etkisinin olduğunu söyledi.
Balıklıgöl'ün özellikle sonbaharda ayrı bir güzelliğe kavuştuğunu vurgulayan Çoban, şunları kaydetti:
"Şu anda GAP'ın turizm anlamında en yoğun olduğu dönemlerden biri. Havaların serinlemesiyle insanlar buralara daha çok gelmeye başladı. Şanlıurfa'ya gelen yerli ve yabancı turistler ise en çok Hazreti İbrahim'in doğduğu ve ateşe atıldığı yer olan Balıklıgöl'ü görmek istiyor. İnsanlar burada farklı bir atmosfer yaşıyor. İşin hem inanç yolu var hem de burası kentin en güzel, en yeşil bölgesi. Bundan dolayı insanlar buradan vazgeçemiyor."
"Balıklıgöl'de turistlere hizmetin en iyisini sunuyoruz"Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi de 12 bin yıllık tarihi geçmişe sahip, birçok medeniyete ev sahipliği yapan Şanlıurfa'nın, tarih ve kültürel anlamda büyük zenginlikler barındırdığını anımsattı.
Kentin simgesi konumundaki tarihi Balıklıgöl Yerleşkesi'nin turizme katkısına değinen Çiftçi, şöyle konuştu:
"Büyükşehir Belediyesi olarak bu yıl Balıklıgöl'ün tüm altyapısını sil baştan yeniledik ve alanın yönetimini tümüyle devralmış olduk. 24 saat kamera sistemi ve turizm zabıtalarımız ile Balıklıgöl'ü ziyaret etmeye gelen yerli ve yabancı turistlerimize hizmetin en iyisini sunuyoruz. Balıklıgöl, Şanlıurfa'mızın kalbi konumunda. Bu yılki 1 milyon turist hedefimizi aşarak 1,5 milyona yaklaşıyoruz. Turizm şehri Şanlıurfa'nın, gelecek yıl turist hedefini ise 2 milyon olarak belirledik. Bunu sadece Büyükşehir olarak değil Valiliğimiz, sivil toplum kuruluşları, esnafımız ve vatandaşlarımızla birlikte yapıyoruz. Bu konuda ortak akılda hareket eden Şanlıurfa, daha nice güzel çalışmalara imza atacaktır."
Kaynak: AA
dikGAZETE.com