Spor

'Galatasaray'ın manevi kurucusu, Gül Baba'

Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Polat, "Gül Baba, 1481'de, 2. Beyazıt döneminde Mekteb-i Sultani'yi kurmuştur. Bunun bizim için ayrı bir önemi de var çünkü bu mektep 18. yüzyıldan sonra Galatasaray Lisesi oldu." dedi.

'Galatasaray'ın manevi kurucusu, Gül Baba'
25-09-2016 14:44
BUDAPEŞTE (AA) - Polat Holding Yönetim Kurulu ve Türkiye-Macaristan İş Konseyi Başkanı Adnan Polat, "Gül Baba, 1481'de, 2. Beyazıt döneminde Mekteb-i Sultani'yi kurmuştur. Bunun bizim için ayrı bir önemi de var çünkü bu mektep 18. yüzyıldan sonra Galatasaray Lisesi oldu. 1905'te Galatasaray da bu lisenin içinde kurulduğu için, aslında Gül Baba'yı Galatasaray'ın manevi kurucusu olarak kabul ediyoruz." dedi.

Türk-Macar dostluğunun simgesi haline gelen ve türbesi Budapeşte Gültepe'de bulunan Gül Baba'nın anısına, Polat Holding'e bağlı ortaklığı olan ALX Polat Dış Ticaret tarafından ''Türk-Macar İlişkilerinde Barış ve Şefkat'' kitabı yayıma hazırlandı.

"Hem Macarlar hem de Türkler için Gül Baba önemli bir şahsiyet"
Adnan Polat, Macaristan'da faaliyet gösteren ALX Polat Dış Ticaret şirketinin, iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirmek için çalıştığını belirterek, "Şirket olarak iki ülke arasındaki ticaretin artmasının yanı sıra sanat alanında da iki ülkeyi yakınlaştırmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda bastırdığımız "Güller Kitabı"nda, İslam'da ve Osmanlı'da Peygamber Efendimiz'i temsil eden güller var. Bu güllerin 99 tane olması ise Allah'ın 99 ismini temsil ediyor. Bu prestij kitabımızı hem Macarlara hem Türklere ücretsiz olarak sunuyoruz. Bu kitabın iki ülkenin kültürel bağlarının güçlenmesine katkıda bulunacağına inanıyorum." diye konuştu.

İlk olarak 1977'de ziyaret ettiği Gül Baba türbesinin, Avrupa'nın en kuzeyindeki Osmanlı dönemi eseri olduğu kaydeden Polat, türbenin durumunun o yıllarda oldukça kötü olduğuna işaret ederek, "O dönemde Ege Seramik ve devletimizin desteğiyle türbeyi ayağa kaldırarak güzel bir hale getirdik." ifadelerini kullandı.

Polat, Gül Baba'nın hem Macar hem de Türkler için önemli bir şahsiyet olduğunun altını çizerek, türbeyi Müslümanlar kadar Hristiyanların da ziyaret ettiğini dile getirdi.

Gül Baba'nın tarihi anlamda Galatasaray'ın manevi kurucusu olduğunu savunan Polat, şunları kaydetti:

"Gül Baba, 1481'de, 2. Beyazıt döneminde Mekteb-i Sultani'yi kurmuştur. Bunun bizim için ayrı bir önemi de var çünkü bu mektep 18. yüzyıldan sonra Galatasaray Lisesi oldu. 1905'te Galatasaray da bu lisenin içinde kurulduğu için, aslında Gül Baba'yı Galatasaray'ın manevi kurucusu olarak kabul ediyoruz."

Adnan Polat, iki ülke arasındaki ticari ilişkilere de değinerek, Macaristan'ın Türkiye'nin beş stratejik ortağından birisi olduğunu aktardı.

Türk-Macar İş Konseyi Başkanlığı olarak, Türkiye ve Macaristan arasındaki ilişkileri geliştirmek için çalıştıklarını vurgulayan Polat, "Macaristan, Türkiye'nin beş stratejik ortağından birisi. Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakan olduğu dönemde, iki ülke arasında Stratejik İşbirliği Anlaşması imzalandı. Bu dönemde iki ülke arasında 3 milyar dolar civarında olan ticaret hacminin, 2023 yılına kadar 5 milyar dolara çıkarılması hedefi konuldu. Bunların yanı sıra Macaristan ile Türkiye'nin arasındaki hem ticaret hem turistik hem de kültürel ilişkilerin güçlenmesini sağlamak hedefi belirlendi." değerlendirmesini yaptı.

Augusztne: Kitapta Türkiye'nin güzelliğini, sanatsal inceliğini görüyorsunuz
Gül Baba türbesinin bulunduğu bölgede 150 yıllık aile şirketleri yer alan Ibolya Szöcs Augusztne de Macaristan'da, Türk sanatını tanıtan kitap ve eserlerin bulunmadığını, bu kitabın aslında büyük bir eksikliği giderdiğini söyledi.

Kitaptaki sanatın kendisini derinden etkilediğini ve Türklerin sanatını daha çok kişiye duyurabilmek için kendi işletmesinde kitabı misafirlere göstereceğini kaydeden Augusztne, şunları aktardı:

"Kitabı ilk gördüğümde öncelikle üstündeki Arap alfabesi ile yazılan yazı dikkatimi çekti. Güllerin genel olarak sanatta ve şiirde nasıl en güzel şekilde kullanılabileceği gösterilebilmiş. Kitapta sadece sanatsal başarı değil aynı zamanda bir içtenlik buldum. Daha çok Macar'ın Türk kültürünü tanıyabilmesi için kitabı işletmemize gelen misafirlerimize göstereceğim. Çünkü insan bu kitabın sayfalarını çevirince Türkiye'nin güzelliğini, sanatsal inceliğini görme fırsatı buluyor. Bu kitap Türklerin sanatsal yönünü tanıtıyor ve çok başarılı. Ayrıca Macaristan'da Türklerin kültürünü bu şekilde tanıtan bir eser yok. Umarım bu kitapla ilgili çeşitli programlar düzenlenir ve bu kitap daha çok okuyucuya ulaşır."

Türkiye dostu Augusztne, Gül Baba'nın Macarlar ve Türkler için çok önemli bir kişi olduğunu ifade etti.

Güller Kitabı
Gül Baba Tekkesi için Musa Serdar Çelebi tarafından yeniden düzenlenen kitap, Prof. Dr. Süheyl Ünver'in 99 değişik gül tablosundan oluşuyor.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER