DAKAR- Fatma Esma Arslan
Senegal Spor Bakanı Matar Ba, Spor Toto Süper Lig'de forma giyen Demba Ba ve Moussa Sow'a gösterilen ilgiden dolayı Türkiye'ye teÅŸekkür etti.
AA muhabirine açıklamalarda bulunan Ba, Süper Lig'de geçen sezon kiralık olarak forma giyen Senegalli futbolcular Fenerbahçeli Sow ile BeÅŸiktaÅŸlı Ba'nın, ülkelerinin tanıtımında önemli rol oynadığını söyledi.
Ä°ki futbolcunun da Senegal'de çok sevildiÄŸini ve sporun diplomatik bir boyutunun da olduÄŸunu kaydeden Bakan Ba, "Senegalli futbolcularımızı baÄŸrına basan Türk halkına ÅŸükranlarımı iletiyorum. Bu kadar sevilmelerinde Türk halkının da payı büyük. Çok misafirperver bir milletsiniz." ifadelerini kullandı.
Bakan Ba, Moussa Sow ve Demba Ba'yı tanıyanların Senegal'i de tanıma fırsatı elde ettiÄŸini ve böyle oyunculara sahip oldukları için ülkece gurur duyduklarını dile getirdi.
Senegal'in 2002 Dünya Kupası'nda çeyrek finalde elenmesine neden olan Türkiye ile oynadığı maçı unutamadığını söyleyen Ba, söz konusu karşılaÅŸmanın iki ülke arasında dostluk köprüsü kurduÄŸunu vurguladı.
"Dakar Rallisi günlerini özlüyoruz"Matar Ba, Senegal'de uzun yıllar koÅŸulmasının ardından güvenlik nedeniyle 2009'dan bu yana farklı ülkelerde düzenlenmeye baÅŸlayan Dakar Rallisi'ni geri getirmek için umutlarını yitirmediklerini belirtti.
Dakar'da düzenlenirken rallinin güzergahındaki güvenlik sıkıntısı nedeniyle tedbir olarak farklı ülkelerin rotaya dahil olduÄŸunu hatırlatan Ba, ÅŸöyle konuÅŸtu:
"Ne zaman bölgede huzur saÄŸlanırsa Dakar Rallisi'nin yeniden Dakar'a döneceÄŸine inanıyoruz. Ancak bu bir cezalandırma deÄŸil aksine güvenlik endiÅŸesiyle alınmış bir karar. Bu durum, sadece sporda deÄŸil bizi birçok açıdan zora soktu. Ralli Dakar'ın imajına, ekonomiye ve turizme büyük katkı saÄŸlıyordu. O günleri özlüyoruz."
"Senegal güreÅŸini yaymak istiyoruz"
Ba, Senegal'in milli sporu kabul edilen geleneksel Senegal güreÅŸinin geliÅŸmesi için de çalışma yürüttüklerini bildirdi.
Söz konusu branşın Senegal sınırları içinde doÄŸduÄŸunu söyleyen Bakan Ba, basketbol, futbol gibi Senegal güreÅŸinin de dünyada kendisine yer edinmesini istediklerini belirtti. Ba, bu kapsamda bir güreÅŸ komitesi kurduklarını, uzun vadede güreÅŸi yurt dışına ihraç etmeyi planladıklarını anlattı.
Türkiye'deki yaÄŸlı güreÅŸten farklı olan Senegal güreÅŸi, kumda özel peÅŸtamal ile yapılıyor. Senegal'in neredeyse her bölgesinde rastlanan güreÅŸ, gençler arasında oldukça yaygın. BaÅŸkent Dakar'da sıcak ve nemli havaya raÄŸmen her akÅŸam, sahil kenarında amatör ve profesyonel güreÅŸ yapan gençleri görmek mümkün oluyor.
Bazen meslek bazen ise hobi olarak yapılan güreÅŸ, Senegal'de bir yaÅŸam tarzını yansıtıyor. Gençler, ilk güreÅŸ tecrübelerini mahalle aralarında kendi amatör gruplarında veya sahillerde antrenman yapan profesyonel grupların müsabakalarını izleyerek elde ediyor.
Profesyonel ya da amatör her güreÅŸçinin ortak hayali ise sahaların kralı (Roi des Arenes) olabilmek.
"Amacım yeterli parayı toplayıp ailemle beraber hacca gitmek"Dakar plajında antrenman yapan amatör güreÅŸçi Mamodu Fa ise, "Sadece para için güreÅŸiyorum ve meslek olarak düÅŸünmüyorum. Amacım yeterli parayı toplayıp ailemle beraber hacca gitmek." dedi. Yine aynı grupta yer alan Karim Kabore ise bir gün ÅŸampiyon olma hayali kurduÄŸunu dile getirdi.
Gençler, bellerine baÄŸladıkları çoÄŸunlukla geleneksel dokuma kumaÅŸlardan yapılma küçük peÅŸtamalı giyerek rakipleriyle kıyasıya mücadele ettikten sonra kazansalar da kaybetseler de geleneksel enstrüman ve özel bir koreografi ile dans ederek antrenmanlarını sonlandırıyor.
Ä°lk bakışta sert bir spor gibi görünen Senegal güreÅŸinde taraflar centilmence mücadele sonrasındaki kutlamaya katılıyor. Geleneksel Senegal güreÅŸi, gençler ve kültürleri için bir spordan daha fazlasını ifade ediyor.